Hlavní obsah

Onana zase potopil Manchester. Ten Hag ho dál hájí, bývalý gólman mu závidí důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový kolos Manchester United ztratil proti Galatasarayi Istanbul dvakrát dvoubrankový náskok a po remíze 3:3 je v Lize mistrů v pořádné šlamastyce. Hlavní viník? Brankář André Onana. Kiksy kamerunského gólmana dál přibývají. „Svým způsobem Onanovi závidím. Za to, jakou má u trenéra ten Haga důvěru. V sezoně už udělal tolik chyb a stejně pořád chytá,“ konstatoval bývalý brankář Kamil Čontofalský ve studiu kanálu Nova Sport 3.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Zklamaný brankář Manchesteru United André Onana po remíze 3:3 s Galatasarayem Istanbul.

Článek

Manchester United v Istanbulu vedl 2:0, když domácí křídelník Hakim Ziyech v 29. minutě prásknul levačkou do míče z přímého volného kopu. Balon prosvištěl kolem zdi, letěl skoro doprostřed brány, ale Onana už udělal předtím úkrok do strany a míč zapadl do sítě.

„Vždycky vymyslí nějakou hloupost, školáckou chybu. Zbytečně riskuje. Jako trenér brankářů říkám, ať gólman zůstane na svém místě. Když střelu, která jde za zeď, chytí, tak super. Když ne, není to jeho chyba. Tahle střela byla skoro do středu brány. Měl sice zakrytý výhled, ale i tohle musí čekat. Jednoznačně jeho chyba,“ rozebral Čontofalský.

Druhá inkasovaná branka vyzněla pro Onanu ještě hůř. V 62. minutě střílel znovu Ziyech z přímého kopu, tentokrát z ještě větší dálky a úhlu. Jeho ránu si gólman Manchesteru srazil do brány rukou. „Hrozné počínání brankáře. Očekává snad, že jeho vlastní hráč tečuje míč? Čeká, čeká a pak je z toho strašná chyba,“ zmínil pro TNT Sports někdejší velšský reprezentant Robbie Savage.

Za devět minut Onanu překonal Kerem Aktürkoglu. Prudce vypálil na přední tyč. „Netvrdím, že to bilo do očí, ale ta střela šla chytat. Byla celkem z úhlu, byť pěkně trefená,“ okomentoval gól na 3:3 Čontofalský. „Podle mě jdou všechny tři góly za Onanou,“ prohodil bývalý skvělý záložník Manchesteru United Paul Scholes pro TNT Sports.

„Jsme tým a je jedno, kdo hraje dobře nebo špatně. Nejsou tu individuality, hrajeme jako tým,“ podpořil parťáka záložník United Scott McTominay, když se měl k Onanovi vyjádřit. Trenér Erik ten Hag mluvil podobně. „Je v pohodě. Nejde o jednotlivce. Individuální chyby mohou udělat ve fotbale rozdíl a nesete za ně zodpovědnost, ale vždycky je to o týmu,“ uvedl nizozemský stratég.

„Každý gól má svůj příběh. Při prvním jsme neblokovali střed, před druhým přišla zbytečná standardka, kterou pak ale musíme bránit lépe. A před třetí brankou jsme byli dobře organizovaní, ale rozutekli jsme se. Takové chyby se nemohou stát, v Lize mistrů jste za ně potrestáni,“ analyzoval ten Hag obdržené branky hned po utkání v televizním rozhovoru.

Onany se už v minulosti zastal, má s ním trpělivost. Pozorovatelé zvenčí se na kamerunského brankáře nebojí jasně ukázat. „Znervózňuje lidi, znervózňuje tým. Jednoduché zákroky vypadají v jeho podání složitě,“ podotkl Scholes.

Celek z Old Trafford se dostal ve skupině do kritické pozice. Postup nemá ve své moci. Aby šel dál, musí v posledním kole doma porazit Bayern Mnichov, už jistého vítěze skupiny, a zároveň potřebuje remízu z utkání mezi FC Kodaň a Galatasarayem. Pokud v souboji dánského a tureckého mužstva někdo vyhraje, postoupí do osmifinále Ligy mistrů a United nepomůže už nic.

„Dostáváme blbé góly. Musíme mít naše utkání pod kontrolou, tohle nebyl první takový zápas. I v Kodani jsme vedli 3:2 (nakonec prohra 3:4), v takovém případě musíte být dostatečně chytří a zápas lépe zvládnout. Každý musí zvýšit své úsilí a převzít zodpovědnost za své chyby,“ prohlásil kapitán United Bruno Fernandes.

Měl by trenér ten Hag už posadit brankáře Onanu mezi náhradníky?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3699 čtenářů.

Reklama