Hlavní obsah

Penalta, nepenalta? Dejte sudím moc, apeluje hvězda Bayernu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do nekonečné, stále intenzivnější a nepřehlednější debaty o tom, za jakou hru rukou se má nebo nemá ve fotbale pískat penalta, přibyl další podnět. Ve středečním zápase Ligy mistrů mezi Bayernem Mnichov a FC Kodaň odpískala francouzská rozhodčí Stéphanie Frappartová v nastaveném čase nejprve pro domácí pokutový kop, když obránce hostí Peter Ankersen zahrál v šestnáctce rukou. Kolegové z VAR ji ale zavolali ke kontrole u videa, po ní své původní rozhodnutí změnila. Bayern penaltu nekopal a utkání skončilo bezbrankovou remízou.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Rozhodčí Stéphanie Frappartová během zápasu Bayern Mnichov - FC Kodaň.

Článek

Hráči německého mistra se divili a čílili, trenér Thomas Tuchel ihned po konci utkání kontroloval celou situaci na tabletu. Jadrná vyjádření pak ale nepadala, naopak jeden z nejzkušenějších a nejrespektovanějších borců Bayernu Thomas Müller vystoupil s nadhledem a jasným názorem, ve kterém apeloval na to, aby rozhodčí měli při svých verdiktech větší svobodu.

Ankersen měl v této situaci ruku od těla, ale úměrně svému pohybu, navíc Frans Krätzig ho trefil z velké blízkosti. „Já bych penaltu také nepískal,“ prohlásil domácí Müller pro DAZN. „Nejsem přítel pravidel,“ dodala letitá opora Bavorů.

Při svém dalším rozboru porovnával tento moment s den starou situací, která rozbouřila především Anglii. Tedy s penaltou, která byla nařízená proti Newcastlu v duelu s Paris Saint-Germain. Tino Livramento se nejprve dotkl míče tělem a až poté mu balon vrazil do ruky. Přesto PSG penaltu zahrávalo. „Je až komické, že v úterý (proti Newcastlu) se penalta nepískala a nakonec byla nařízena, a tady se pískala a nakonec byla zrušena. To neladí,“ pokračoval Müller.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Útočník Bayernu Thomas Müller po utkání s FC Kodaň.

Přeje si víc volnosti pro rozhodčí. „Chce se, aby byla pravidla objektivizována, ale přál bych si, aby to tak nebylo. Při posuzování hry rukou to nejde. Ať rozhodčí rozhodují jako v případě faulů. Ať rozhodují subjektivně, samozřejmě na základě několika kritérií, stejně jako je to v případě faulů. Ale dejte rozhodčím moc, ne nějakou objektivizaci,“ pokračoval čtyřiatřicetiletý útočník.

Přidal i další vysvětlení. „Jinak přijde to, co vidíme teď. Myslím, že to je stav, ze kterého není nikdo šťastný. Nevím, zda kluci a holky z FIFA sedí v místnosti a říkají si: ‚To pravidlo o ruce je teď fakt super.‘ To si nemyslím,“ konstatoval Müller.

Jste pro to, aby rozhodčí měli více svobody při rozhodování o udělení penalty?
Ano
81 %
Ne
19 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2111 čtenářů.

Reklama