Hlavní obsah

Pokud jsou góly kořením fotbalu, servírovala Liga mistrů ostré jídlo

PRAHA

A pak že je fotbal nudný! Gólová kanonáda nejprve navštívila v desátém ligovém kole českou kotlinu, v úterý se rozšířila po celé Evropě. A dokonce do nejprestižnější soutěže. Fotbaloví fanoušci se mohli radovat nebo smutnit v zápasech Ligy mistrů hned šestatřicetkrát! Konečně tak mají mužské polovičky pádný argument při výběru televizní stanice. Fotbal už není nudný, milé dámy!

Článek

Většina zástupkyň něžného pohlaví, když už se o kolektivní sport zajímá, preferuje v porovnání hokej - fotbal prvně jmenovaný sport. Psychologické průzkumy poukazují, že se ženám líbí spíše kontaktní sporty. A co fotbal? V jejich očích nevýslovná nuda! Nic se tam neděje a za hodinu a půl padne jeden gól, argumentují.

Defenziva v propadlišti

Jenže úterní večer na scéně Ligy mistrů postavil všechny tyto námitky na hlavu. Pokud jsou góly kořením fotbalu, jak se s oblibou tvrdí, servírovala prestižní evropská klubová soutěž v úterý večer doslova překořeněné jídlo. Dokonce by se chtělo jásat, že éra totální defenzívy vymyšlená na Apeninském poloostrově a italskými trenéry dovedená jejich cattenaciem k absolutní dokonalosti, skončila v propadlišti dějin.

Najednou jako by přestalo platit, že smyslem fotbalu je hlavně neinkasovat a naopak se vrátily staré dobré časy vysloveně ofenzivního fotbalu, v nichž platilo, že vyhrává ten, kdo rozvlní síť častěji než soupeř.

Sedm gólů u Bosporu, osm v Bukurešti

Třeba diváci v Istanbulu museli být doslova u vytržení, neboť viděli hned sedm gólů.  Mnoho nadšení ale nezažili, protože jejich Fenerbahce prohrálo s anglickým Arsenalem 2:5. Brankovému kolotoči pomohly, stejně jako v některých ostatních zápasech, brzy vstřelené branky. Arsenal vedl po jedenácti minutách 2:0. „Hrálo se velmi otevřeně,“ liboval si nad způsobem hry po zápase kouč londýnského týmu Arséne Wenger.

Podobné pocity jako diváci v Turecku měli asi fanoušci v Bukurešti, kde jejich Steaua prohrála s Lyonem 3:5. Hořkost porážky byla o to silnější, že to byl právě rumunský tým, který stejně jako Arsenal po jedenácti minutách vedl 2:0. Narozdíl od Kanonýrů ale zápas do vítězného konce nedotáhl. Pocity Claude Puela, kouče Lyonu, byly po vydřeném vítězství pochopitelné. „Je to fantastické. Zvláště to, jak jsme dokázali skórovat. Prohrávali jsme 0:2, ale prokázali jsme náš charakter,“ zářil nadšením Puel.

Rekordu tleskalo Španělsko

Přesto osm branek v Bukurešti nešlo v úterní konfrontaci mezi Steauou a Lyonem o duel, v němž padlo nejvíce branek. Z gólového primátu se těšili fanoušci Villarrealu, jejichž miláčci porazili Aalborg 6:3. Dánský tým ale v utkání rozhodně nehrál žádné „druhé housle“, jak by se dalo podle výsledku usuzovat. V utkání se ujal vedení v 19. minutě a ještě v poločase držel remízový výsledek. Španělský vicemistr ale zápas strhl na svou stranu, zejména díky Llorenteovi, který zaznamenal v rozmezí sedmnácti minut hattrick.

„Nevím, jaký zápas jsem očekával. Ve fotbale se může stát všechno. Dokázali jsme se vrátit do utkání a já musím říci, že jsem si vážně užil našich šest gólů,“ prohlásil spokojenější kouč Villarrealu Manuel Pellegrini. Avšak ani jeho protějšek Bruce Rioch, trenér Aalborgu, na úterní večer jen tak nezapomene. „Byla to neuvěřitelná fotbalová noc. Přijeli jsme sem, nasázeli soupeři tři góly a odjíždíme s šesti obdrženými,“ kroutil hlavou nad neobvyklým výsledkem Rioch.

To byly tři zápasy, v nichž se skutečně urodilo více branek, než na kolik je divák Champions League zvyklý. Ale i ve zbývajících zápasech se fotbalisté činili. Tři branky vstřelili Manchester a Bayern. Jediným „fotbalovým výsledkem“ 1:0, respektive 0:1, skončil zápas Porta s Kyjevem. Ale to byla, co se úterních zápasů týče, výjimka.

Reklama