Hlavní obsah

Přes zrádnou domácí výhru si plzeňští fotbalisté nepřipouštějí, že by na evropské scéně záhy skončili

Sarajevo/Praha

Domácí výhra sice plzeňským fotbalistům nahrává, ale výsledek 4:3 je zrádný. Sarajevskému Željezničaru stačí v dnešní večerní odvetě 2. kvalifikačního předkola Ligy mistrů zvítězit 1:0, 2:1 nebo 3:2 a dál zamíří on, zatímco český mistr by na evropské scéně skončil, sotva na ni vkročil. „Budeme hrát tak, abychom postoupili,“ nepřipouští ani kouč Viktorie Pavel Vrba, ani jeho svěřenci, že by takováto varianta mohla na Olympijském stadiónu v Sarajevu, kde zápas ve 21 hod. začíná, vůbec nastat.

Foto: Petr Eret, ČTK

Podobnou radost by chtěli prožívat fotbalisté Plzně i v dnešní odvetě v Sarajevu.

Článek

Plzeňští fotbalisté jsou přímo alergičtí na spekulace kolem případného pohárového konce. Jejich trenér Pavel Vrba také. Jakmile slyší slova o propasti, do níž by se mohl jeho tým v Sarajevu zřítit, celý se naježí.

„Žádnou nevidím, jen vy o ní pořád mluvíte. Budeme samozřejmě vycházet z divokého výsledku prvního utkání, ale budeme hrát jinak. Aktivně, s úkolem vstřelit branku, která může být v postupové matematice rozhodující," odmítl názor, že bezgólová remíza by v odvetě jeho týmu bohatě stačila.

„Na ni hrát nebudeme," pravil lakonicky a už ani nemusel dodávat, že podobné výsledky jeho tým ani uhrát neumí.

Postupem si je Plzeň jistá

„Máme sílu na to, abychom i na soupeřových hřištích hráli ofenzivní fotbal," připomínal Vrba předchozí pohárová vystoupení svého celku venku. V deseti posledních zápasech v nich Plzeň jen dvakrát v základní hrací době prohrála.

Jenže je tady ještě jedna statistika, která může strašit. Jakmile začínala Plzeň kvalifikační konfrontaci na evropské scéně na domácím hřišti, pokaždé ze soutěže vypadla.

„Tak tím si raději nebudu zatěžovat hlavu. My prostě nevypadneme," ujišťoval před odvetou se Sarajevem i kapitán Pavel Horváth.

„Netvrdím, že nad Željezničarem i v odvetě vyhrajeme, ale postupový výsledek uhrajeme," byl si jistý i navrátilec z německého angažmá Milan Petržela, pro něhož hledá trenér v sestavě to pravé místo, jež by mu vyhovovalo.

Domácí kouč favorizuje soupeře

I kouč domácího Željezničaru Amar Osim českého soupeře utvrzuje, že on je favoritem a dál postoupí, byť pochopitelně spřádá plány, jak slibného výsledku z prvního zápasu využít a postarat se tak o historický úspěch klubu, který momentálně vede. I proto apeloval na sarajevské fanoušky, aby přišli a jeho mužstvu pomohli. A v ochozech Olympijského stadiónu by jich i proto mělo být na dvacet tisíc.

„Plzeň je na tom ale svými individuálními i kolektivními kvalitami daleko lépe než my. Navíc pro ni mluví zkušenosti i fakt, že její hráči jsou už dlouho spolu, takže většinu návyků už mají zautomatizovaných," opakoval v jednom kuse před odvetou a nepomněl ani na své trochu nezvyklé vyjádření postupových nadějí Željezničaru.

„Po losu pro nás mluvila tři procenta, po výsledku v Plzni naše šance narostly dvojnásobně. Na šest procent," udivil svými propočty.

Odveta 2. kvalifikačního předkola Ligy mistrů mezi Željezničarem Sarajevo a Viktorií Plzeň začíná dnes ve 21 hod., přímý přenos vysílá ČT Sport, on line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz. Utkání rozhoduje portugalské trio, v němž má roli hlavního sudího João Carlos Santos Capela.

Reklama

Související témata: