Hlavní obsah

Riziko s Bakošem se vymstilo, přiznává plzeňský kouč před odvetou o Ligu mistrů

S rozporuplnými pocity se vydával plzeňský kouč Pavel Vrba do Sarajeva, odkud bude kvalifikační odvetu o fotbalovou Ligu mistrů mezi Željezničarem a českým mistrem nakonec přece jen vysílat ČT Sport. Čisté konto, které jeho tým udržel v ligovém duelu s Bohemians 1905, bylo před před cestou na Balkán povzbuzující, ztráta Bakoše, jenž měl být jako nejlepší pohárový střelec Viktorie tajnou zbraní pro úterní duel, ho naopak mrzela. „Je to i moje chyba. Neměl jsem se nechat přemluvit a na hřiště ho proti Klokanům posílat,“ přiznával trenér mistrovského celku.

Foto: Petr Eret, ČTK

Podobnou radost by Milan Petržela (vlevo) a Tomáš Wágner (vpravo) chtěli prožívat i v Sarajevu.

Článek

Na Željezničar mohl a měl slovenský legionář Marek Bakoš platit. Třeba i proto, že v předchozích sezónách se mu v kvalifikačních duelech o Ligu mistrů či Evropskou ligu střelecky dařilo, takže je nejlepším plzeňským snajprem. K sarajevské odvetě však nevyrukuje, neboť v ligové premiéře nového ročníku si obnovil zranění kotníku.

Vrba: Chyba, přemluvil mě

„Byla to i moje chyba. Chtěl jsem ho šetřit na kvalifikační odvetu, jenže on mě přemlouval tak dlouho, až jsem ho na hřišti proti Pražanům poslal. Sice jen na pár minut, ale i ty představovaly riziko," přiznával trenér českého mistra Pavel Vrba svůj díl viny.

Odveta ze Sarajeva na obrazovkách ČT Sport
Odvetu 2. kvalifikačního předkola Ligy mistrů mezi Željezničarem Sarajevo a Viktorií Plzeň, která se hraje v úterý od 21 h, fotbaloví fanoušci přece jen uvidí. České televizi se podařilo získat vysílací práva, takže zápas bude vysílat ČT Sport.

Podstoupené riziko se skutečně vymstilo, neboť Bakoš si i během krátkého pobytu na hřišti obnovil zhmoždění kotníku, který si zranil v přípravě a kvůli němuž vynechal jak Superpohár s Jabloncem, tak i první kvalifikační duel o Ligu mistrů s Željezničarem Sarajevo.

I bez nejlepšího pohárového střelce však Plzeň nepochybuje, že odvetu zvládne a do dalšího kola, kde na ni čeká lepší tým z dvojice HJK Helsinky (Finsko) a Kalju (Estonsko) postoupí. „Tak daleko nemyslím, nejprve musíme zvládnout odvetu v Sarajevu a teprve potom budeme řešit případné příštího soupeře," nechtěl plzeňský kouč spekulovat nad cestou na sever, kde se jeho týmu pravidelně daří.

Venkovní bilance příslibem

Na hřištích soupeřů ale také, což je před sarajevskou odvetou rovněž velký příslib. „To proto, že máme v ofenzívě svou sílu a jsem ji schopni na soupeřových hřištích zúročit. Zvláště, když domácí jen nebrání, ale jsou naopak nuceni hru otevřít a počínat si aktivně, což by měl být právě případ Sarajeva," glosoval Vrba úspěšnou venkovní bilanci svého celku na pohárové scéně. Plzeň totiž z posledních deseti venkovních pohárových střetnutí prohrála v základní hrací dobře jen dva.

„Pochopitelně, že dobrá hra v defenzívě je základ, ale k ní musíme přidat aktivní pojetí, abychom vstřelili gól, jenž by nám postup hodně přiblížil," naznačoval záměr, s nímž jeho tým do zápasu hraného v úterý od 21 hod. na Olympijském stadiónu půjde.

Horváth má odvetu namalovanou

Jeho svěřenci si vůbec nepřipouštěli, že by odvetu nezvládli a dál nepostoupili. „Netvrdím, že jedeme do Sarajeva vyhrát, ale postupový výsledek uhrát chceme. Za dané konstelace nám i remíza postačuje," nechal se slyšet Milan Petržela, který čeká, jaké místo v sestavě mu najde trenér v úterý. V pátek proti Bohemians ho sice přesvědčil, že doma je na pravé straně zálohy, jenže záležet bude na Vrbovi.

„Musíme se hlavně vyvarovat chyb, které jsme v prvním duelu doma dělali a jimiž jsme Sarajevu nabízeli příležitosti a góly. Mohlo by se nám zle vymstít, kdybychom podobně otevírali obranu i v odvetě," přidával svůj pohled stoper Václav Procházka, jenž v pátečním ligovém duelu s Bohemians potvrdil, že jeho spolupráce s Čišovským může fungovat zcela bezchybně.

„Balkánci se snad vystříleli už v prvním zápase, protože není přece možné, aby byli stejně produktivní jako u nás. A navíc - k postupu budou potřebovat vyhrát, takže musejí hru otevřít, což nám bude vyhovovat. Bude víc volného prostoru a příležitostí k rychlým brejkům, na něž máme v mužstvu vhodné hráče," maloval režii odvety kapitán Pavel Horváth, jenž si v pátek odpočinul a před cestou na Balkán nabral potřebné síly.

Zvládne Plzeň odvetu se Sarajevem a postoupí v kvalifikaci o Ligu mistrů dál?
Ano
86,3 %
Ne
13,7 %
Celkem hlasovalo 22567 čtenářů.

Reklama

Související témata: