Hlavní obsah

Tottenham - Ajax 0:1Senzační tažení Ajaxu pokračuje. Po Madridu a Turínu vyhrál i v Londýně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Van de Beek 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Senzační tažení amsterdamského Ajaxu Ligou mistrů pokračuje. Nizozemský celek, který vstoupil na scénu Champions League už ve druhém kvalifikačním předkole, totiž po Madridu a Turínu šokoval i Londýn. V prvním semifinálovém duelu v novém fotbalovém chrámu Tottenhamu totiž dokázal gólem Van de Beeka vyhrát 1:0 a před odvetou příští středu na domácí půdě má velkou šanci si po třiadvaceti letech znovu zahrát finále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále Ligy mistrů Tottenham - AjaxVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Čtvrthodina stačila nizozemskému hrdinovi z Turína, aby se stal znovu gerojem. Pro změnu v Londýně a v semifinále k tomu. Maročan Zijach poslal Van de Beera do šance a záložník Ajaxu si tváří v tvář Llorisovi počínal jako rutinér. Jako by mu nebylo teprve dvaadvacet, jako by podobných duelů zažil spoustu a obdobných příležitostí zužitkoval ještě víc.

Na Spurs dopadala rána za ránou

Pro Tottenham, už beztak zdecimovaný absencí Kanea, Auriera, Lamely, Winkse a navrch ještě vykartovaného Sona, nic horšího přijít nemohlo. Sotva utkání začalo a už prohrával. Nevěděl si totiž rady s běhavými mladíky Ajaxu, kteří byli vždy a všude o krok či dva dřív. Drželi balon, kombinovali, trpělivě, ale aktivně a usilovně rozebírali domácí obranu s přesvědčením, že jejich chvíle přijde, tak jako přišla v Madridu a Turíně.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Fotbalista Ajaxu Donny van de Beek střílí úvodní gól v prvním semifinále Ligy mistrů na stadionu Tottenhamu.

Po patnácti minutách se dočkali, a protože Van de Beek ji zužitkoval, a i video jeho trefu posvětilo, měli rázem navrch nejen herně, ale i psychicky. A kdo ví, jak by narostli, kdyby po devíti minutách nezlikvidoval Lloris příležitost Tadiče. Francouzský gólman v bráně Spurs však vytáhl excelentní zákrok, takže domácí tým kritický moment přežil.

Záhy mohl odpovědět a naplnit starou pravdu „nedáš - dostaneš", jenže hlavičkující Llorente bránu minul. Pro Kohouty to ale každopádně představovalo povzbuzení a hlavně výzvu, aby zkusili s nepříznivým vývojem semifinále něco provést. Pokoušeli se o to, i když ještě před půlí na ně dopadla další rána...

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Tottenhamu po inkasovaném gólu od Ajaxu v semifinále Ligy mistrů.

Vertonghen, jeden ze čtveřice domácích fotbalistů, kteří prošli Ajaxem, se totiž ve vzdušném souboji srazil hlavou se spoluhráčem Alderwiereldem a s obličejem zalitým krví musel střídat. A aby toho nebylo málo, v nastaveném čase skončila i hlavička Alderwilda nad břevnem Onanovy brány.

Kohouti útočili, Ajax trefil tyč

Tottenham si ovšem i díky tomu potvrdil, že se může v ofenzivě troufat mnohem víc než v prvních pětačtyřiceti minutách. Zatlačil Ajax k jeho šestnáctce, během čtvrthodiny vyslal na bránu hostů čtyři střely, tedy stejný počet, jako za celou první půli, nápor postupně přerůstal v trvalý tlak.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Tottenham inkasuje gól v utkání semifinále Ligymistrů proti Ajaxu.

V bitvě o každý metr hřiště však disciplinovaně a organizovaně hrající nizozemský soupeř s přehledem odolával, i když od svého ofenzivního a aktivitou nabitého fotbalu musel samozřejmě ustoupit. Jen jednou se vlastně dostal k nebezpečnému výpadu, ale stál za to. Lloris se totiž v 77. minutě jen díval, jak se rána brazilského legionáře Nerese odráží od tyče jeho brány...

Největší šance druhé půle tak gól nepřinesla, ale Ajax mohl stejně jásat. Výhru uhájil a za týden bude doma hodně blízko k tomu, aby se probojoval do finále Ligy mistrů, které si zahrál naposledy v roce 1996.

Úvodní semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů:
Tottenham - Ajax Amsterodam 0:1 (0:1)
Branka: 15. Van de Beek. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Španělsko). ŽK: Tagliafico, Veltman (oba Ajax).
Totteham: Lloris - Alderweireld, Sánchez, Vertonghen (39. Sissoko) - Trippier (80. Foyth), Eriksen, Waynama, Rose (79. Davies) - Alli, Llorente, Lucas. Trenér: Pochettino.
Ajax: Onana - Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico - Van de Beek, Schöne (65. Mazraoui), De Jong - Zijach (87. Huntelaar), Tadič, Neres. Trenér: Ten Hag.

Reklama

Související témata: