Hlavní obsah

Skandál, UEFA zabíjí fotbal! Penalta v Lize mistrů vyvolala v Německu vášně

Fotbalisté Manchesteru City deklasovali v úterní odvetě osmifinále Ligy mistrů soupeře z Lipska 7:0, pěti góly se do historie zapsal Erling Haaland. Ovšem úvodní trefa norského snajpra vyvolala v Německu bouři. Tedy spíše důvod, kvůli němuž byla penalta nařízena.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Míč je v síti, Erling Braut Haaland načal z penalty svoje střelecké galapředstavení v Lize mistrů proti Lipsku.

Článek

„To nebylo špatné rozhodnutí sudího, to je prostě skandál! Kdo tvrdí, že tohle je úmyslné hraní rukou, po kterém následuje penalta, měl by si zajít k lékaři. Tímhle UEFA zabíjí fotbal!" rozohnil se se v komentáři pro bulvární list Bild bývalý dlouholetý fotbalový rozhodčí Thorsten Kinhöfer.

Co se stalo?

Domácí Rodrigo ve 20. minutě zápasu v šestnáctce ve vzdušném souboji hlavičkoval balon (na videu v článku v čase 0:52 - 0:57), který lehce lízl paži Benjamina Henrichse. Obránce lipského celku však byl k protihráči otočen zády, míč absolutně nemohl vidět. Žádný z fotbalistů City se nedožadoval penalty, ani slovinský sudí Slavko Vinčič v první chvíli nereagoval. Hrálo se dál až do chvíle, kdy se ozval asistent u videa...

Vinčič si situaci zpětně prohlédl na monitoru a ukázal na penaltový puntík. Haaland se nemýlil a odstartoval gólové hody.

Někdejší uznávaný sudí Wolfgang Stark však svého kolegu v černém nepodpořil: „Hráč absolutně netušil, kde je míč, nebyl na něj orientován, navíc pohyb paží prostě potřebujete, abyste mohl vyskočit. Za mě: chybné použití VAR a rovněž špatné posouzení situace."

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Druhý gól Citizens, Erling Haaland posílá míč do sítě Lipska.

Ani bývalý německý reprezentant a později trenér Matthias Sammer neměl pro Vinčičovo rozhodnutí pochopení. „Katastrofální rozhodnutí, prostě špatný vtip. Na takové úrovni, jakou je Liga mistrů, musí být podnět k verdiktu jasný, jednoznačný," přidal se nesouhlasně.

I přes kontroverzní moment, který jim pomohl díky vedoucímu gólu získat sebevědomí, měli hráči Manchesteru City v dalším průběhu utkání zcela pod kontrolou a v součtu s úvodní remízou 1:1 pošesté za sebou postoupil do čtvrtfinále prestižní soutěže.

Úřadující angličtí mistři neprohráli ani osmý zápas v tomto ročníku LM a doma v soutěži od září 2018 nenašli přemožitele ve 24 duelech po sobě. Zároveň vyrovnali svůj nejvyšší triumf v LM, stejným poměrem před čtyřmi lety deklasovali v osmifinále jiný německý celek Schalke.

Reklama