Hlavní obsah

Slavia odpuštěna! Sýkora poslal dvěma góly Plzeň do Evropy: Ještě nekončíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Tímto mu je odpuštěno, že hrál za Slavii," skládala ikona plzeňského fotbalu David Limberský do televizních kamer poklonu navrátilci Janu Sýkorovi po jeho galapředstavení v kvalifikační odvetě o Ligu mistrů s Helsinkami. Do pražského rivala si přitom samo sebou rýpnul, nicméně před výkonem autora dvou branek, a navíc gólové asistence, uznale smekl. Právem, protože osmadvacetiletý záložník rozehrál proti finskému mistrovi skvělou partituru a byl jedním z hlavních strůjců vítězství a postupu Viktorie.

Prožívám krásný období v kariéře, těší Jana Sýkoru. Hraje se mi tady skvěle!Video: Sport.cz, FC Viktoria Plzeň

 
Článek

„Podal výborný výkon a byl velice produktivní, což je pro něho jako ofenzivního hráče povzbuzující," pronášel obdobné hodnocení na Sýkorovu adresu i trenér Plzně Michal Bílek.

„Jsem rád, že jsem zpátky. Měl jsem v polské Poznani stále platnou smlouvu, takže jsem tam odjel na přípravu. S Viktorkou a s trenérem jsem byl ale stále v kontaktu, takže jsem uvítal, že jsem se mohl vrátit. Cítím se tu fantasticky, prožívám krásné období kariéry a myslím, že to je na mé hře vidět," netajil Sýkora, který v předchozí sezoně v Plzni hostoval právě jako hráč Poznaně.

Viktorii pomohl k mistrovskému titulu, v úvodu nové sezony s ní úspěšně táhne pohárovou Evropou. „Vrátil jsem se domů, kde se mi hraje skvěle, protože Viktorku mám odmala v srdci. Vyrůstal jsem tady, dala mi maximum, plzeňská kabina je prostě fantastická," přiznával, že po štacích v Liberci, Slavii, Spartě, Brně i třeba Poznani jako by ho po návratu do Plzně polili živou vodou.

Sestřih zápasu 2. předkola Ligy mistrů Viktoria Plzeň - HJK HelsinkyVideo: O2 TV Sport

„Nevím, jestli to byl dnes jeden z mých nejpovedenějších zápasů v kariéře. Od prvního doteku s míčem jsem ale cítil, že mi to půjde a jsem rád, že jsem klukům pomohl. Neřekl bych ale, že jsem podal nadprůměrný výkon. Spoluhráči mně k němu pomohli, protože celé mužstvo hrálo výborně," odmítal autor dvou gólů a jedné asistence superlativy, které se na jeho adresu po pětibrankové výhře nad HJK Helsinky pochopitelně snášely.

„Kdybychom hned v úvodu inkasovali gól, zápas by asi vypadal jinak," připomínal Sýkora obrovskou šanci, do které se už po pěti minutách dostal hostující Radulovič.

Zažili jsme dneska krásný večer, hřálo u srdce trenéra Michala BílkaVideo: Sport.cz

„Určitě by nás to však nepoložilo. Po minulé sezoně je naše mužstvo mentálně hodně silné. Šanci Finů jsme přežili, sami dali rychlý gól a pak už jsme předváděli pěkný fotbal se spoustou branek. Zápas se nám prostě povedl. A mé trefy? Možná bylo dobře, že jsem neměl moc času přemýšlet, protože v opačném případě by třeba v síti neskončily."

Na přemýšlení čas neměl, podstatné však bylo, že se dvakrát zapsal mezi střelce. Plzeň tak i díky Sýkorovi táhne dál pohárovou Evropou, přičemž jejím nejbližším kvalifikačním soupeřem bude už příští úterý moldavský Šeriff Tiraspol.

„Dobře pro Viktorku a celý český fotbal, že jsme odvetu zvládli a jsme dalším naším týmem v pohárové Evropě. Zatím však máme za sebou jen první dvojzápas a tím určitě ještě nekončíme," netajil se vírou, že kvalifikační tažení Plzně bude dál pokračovat. I přes Tiraspol...

„Samozřejmě si vzpomínám na loňskou sezonu, kdy Šeriff vyhrál nad Realem Madrid na jeho hřišti," vybavil si Sýkora senzaci, o kterou se moldavský mistr postaral v základní skupině Champions League.

„Určitou výhodou pro nás bude, že začínáme zase na soupeřově hřišti. I dvojzápas s Helsinkami to potvrdil, protože doma před našimi fanoušky jsme silní. Nesmí nás to ovšem ukolébat, musíme zvládnout i první utkání v Moldavsku."

Reklama

Související témata: