Hlavní obsah

Sparta má skupinu v pohárech jistou, v cestě do Ligy mistrů může stát Slovan Bratislava

Šťastný víkend. Nedlouho poté, co převzali mistrovskou trofej a medaile, dostali očekávanou dobrou zprávu z Itálie. Díky vítězství Interu Milán nad Bergamem se fotbalisté pražské Sparty posunou do 3. předkola Ligy mistrů. Český šampion tak má jistou přinejhorším účast ve skupině Konferenční ligy. Slavia začne ve 3. předkole Evropské ligy a k jistotě skupiny potřebuje zdolat aspoň jednoho ze dvou soupeřů. Plzeň a Bohemians 1905 odstartují ve 2. předkole Konferenční ligy a musejí přejít přes tři protivníky.

Sparta a evropské poháry. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Příjemný bonus za ligový titul. V evropských pohárech mají Letenští jistotu účasti ve skupině. Splnila se totiž podmínka, aby si vítěz Ligy mistrů zajistil účast v milionářské soutěži pro příští ročník zároveň z domácí soutěže, což pro Manchester City i Inter Milán platí.

„V klubu máme vysoké standardy, takže příští sezonu musíme být v určitých aspektech ještě lepší. Nejen v lize, ale i v Evropě," plánuje ve víru mistrovských oslav trenér Brian Priske.

Fotbalový pořad PŘÍMÁK se Zdeňkem FolprechtemVideo: Sport.cz

„Opravdu věřím, že se s tímto mužstvem můžeme do skupiny Ligy mistrů dostat. Tým na to určitě máme. Když vezmu, jak jsme většinu jara dokázali na hřišti dominovat, šance určitě je," přizvukuje mu brankář Matěj Kovář.

Na srdci S. Na rozloučenou s oslavami na Letné si mistrovský tým zazpíval s Vojtěchem DykemVideo: Sport.cz

Sparta si Ligu mistrů zahrála naposledy v prosinci 2005. Její pohárový koeficient v posledních letech hodně klesl, takže ve 3. předkole ani případném play off nebude nasazena. V některých zemích ještě není šampion znám, jako případní soupeři se již nicméně rýsují Dinamo Záhřeb, FC Kodaň, Galatasaray, Ferencváros, Karabach či Slovan Bratislava, pro 4. předkolo ještě navíc Young Boys Bern.

Pokud Sparta z 3. předkola postoupí, bude mít jistotu minimálně skupiny Evropské ligy. Když vypadne, zbude jí play off Evropské ligy. Pokud by vypadla i v něm, půjde do skupiny Konferenční ligy.

Možní soupeři Sparty ve 3. předkole
Dinamo Záhřeb
FC Kodaň
Galatasaray
Ferencváros
Karabach
Slovan Bratislava

Slavia jako vítěz domácího poháru vstoupí do pohárů podobně jako loni Slovácko ve 3. předkole Evropské ligy. Tam narazí na poražený tým z 2. předkola nemistrovské části Ligy mistrů. Sešívaní by tak případně po roce mohli znovu hrát s Panathinaikosem Atény. Možností je třeba i Servette Ženeva.

Pokud by slávisté ve 3. předkole Evropské ligy vypadli, měli by druhý pokus o skupinu v závěrečném play off Konferenční ligy. V něm by byli díky příznivému koeficientu nasazeni.

Josef Jindřišek ve 42 letech bude hrát v Evropě, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Plzeň a Bohemians 1905 jako třetí a čtvrtý tým domácí soutěže začnou kvalifikaci již ve 2. předkole Konferenční ligy. Na cestě do skupiny potřebují oba celky zdolat všechny tři soupeře a nemohou si přitom dovolit žádné zaváhání.

Západočeši budou nasazeni ve 2. a případně 3. předkole a možná i v závěrečném play off. Naopak Pražané od úvodu figurují mezi nenasazenými, neboť do pohárů postoupili poprvé v samostatné historii. Klokanům hned v 2. předkole hrozí silní soupeři jako FC Bruggy, PAOK Soluň, Maccabi Tel Aviv či některý z tureckých klubů.

Reklama