Hlavní obsah

Švento pomohl gólem Salcburku k postupu přes Dinamo Záhřeb

PRAHA

Fotbalisté Salcburku slaví postup do 4. předkola Ligy mistrů přes Dinamo Záhřeb. Domácím v odvetě pomohl k úterní výhře 2:1 i ex-slávista Dušan Švento, jenž otevřel skóre střelou ze standardní situace. Doslova z mrtvýchvstání předvedl izraelský tým Maccabi Haifa, který po bezbrankové remíze z prvního utkání prohrával v odvetě doma s FK Aktobe již 0:3. Nakonec ovšem oslavil postup po výhře 4:3.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Igor Biščan z Dinama Záhřeb zastavuje útočníka Salcburku Alexandera Zicklera

Článek

Fotbalisté rakouského Salcburku, kteří po remíze 1:1 z prvního utkání zavítali na horkou půdu Dinama Záhřeb, šli do vedení po standardní situaci Dušana Šventa z 33. minuty. Letící míč od bývalého slávisty netečoval nikdo, a ten tak skončil za zády marně se natahujícího Butiny.

Hostující kouč vědom si nutnosti vstřelení branky, poslal do druhé půli i bývalého sparťana Miroslava Slepičku. Ten přihlížel situaci, kdy domácí obrana nedostoupila pečlivě k Papadopoulosovi, jenž střelou k tyči vyrovnal na 1:1. Postup domácím zajistil v 83. minutě Nelisse.

Šokující průběh v Izraeli

Jako první ovšem nastoupili k úterní odvetě 3. předkola Ligy mistrů fotbalisté Maccabi Haifa proti kazašskému FK Aktobe. Před Izraelci stála obdobná situace, s jakou se ve středu budou muset popasovat sešívaní svěřenci kouče Karla Jarolíma.

Domácí totiž také před týdnem uhráli v úvodním utkání na půdě soupeře bezbrankovou remízu, a ani v nejhorších snech nepředpokládali, že v odvetě budou před vlastním publikem po patnácti minutách prohrávat 0:3. Poté ovšem vstali z mrtvých a po vítězství 4:3 slavili postup.

Anderlecht odvetu zdramatizoval

Belgický Anderlecht, za nějž v prvním utkání z českého tria nastoupil proti tureckému Sivassporu jen Jan Polák, si výbornou pozici vypracoval již v domácím prostředí, když vyhrál vysoko 5:0. V odvetě na půdě soupeře se opět brankář Daniel Zítka a Ondřej Mazuch ani mezi náhradníky neobjevili. Zato členovi národního týmu Polákovi se musela na trávníku od začátku utkání pěkně motat hlava z útočného pojetí domácích.

Ti vůbec nic nezabalili. O tom nejlépe svědčily rychlé góly Ersena Martina a Kamanana, po nichž Turci vedli po devatenácti minutách již 2:0. Do poločasu ovšem hosté zásluhou Van Dammea dokázali snížit na 1:2. Sivasspor sice ještě zdramatizoval zápas, když skóre zvyšoval Musa. To bylo ovšem od hráčů obou týmů všechno, a tak si Anderlecht postup pohlídal.

Odvetné zápasy 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Maccabi Haifa - Aktobe (Kaz.) 4:3 (2:3)
Branky: 59. a 62. Dvališvili, 26. Katan, 34. Golsa - 8. Averčenko, 13. Čičulin, 15. Chajrulin. První zápas 0:0, postupuje Maccabi.
Dinamo Záhřeb - Salcburk 1:2 (0:1)
Branky: 47. Papadopulos - 33. Švento, 83. Nelisse. První zápas 1:1, postupuje Salcburk.
Sivasspor (Tur.) - Anderlecht Brusel 3:1 (2:1)
Branky: 12. Ersen, 19. Kamanan z pen., 58. Aydin - 34. Van Damme. První zápas 0:5, postupuje Anderlecht.
Twente Enschede - Sporting Lisabon 1:1 (1:0)
Branky: 2. Douglas - 90. Caicedo. První zápas 0:0, postupuje Sporting.

Reklama

Související témata: