Hlavní obsah

TOP momenty skupin Ligy mistrů: Neporazitelný Bayern, úžasný Salah a ještě horší tým než Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěchy, pády, překvapení nebo velkolepá individuální představení. V základních skupinách Ligy mistrů opět nebyla nouze o zajímavé momenty, z nichž mnoho se tučným písmem zapíše i do historie prestižní fotbalové soutěže. Redakce Sport.cz vybrala pět událostí, na které se bude ještě dlouho vzpomínat.

Foto: Lee Smith, Reuters

Útočník Liverpoolu Mohamed Salah slaví branku do sítě Rangers v utkání Ligy mistrů.

Článek

Dominantní Bayern, už podruhé v řadě

Nemají konkurenci. Fotbalisté Bayernu Mnichov opanovali jako jediní podzimní část s plným počtem 18 bodů. Úctyhodný výkon navíc zopakovali ve druhé sezoně po sobě, což se v Lize mistrů předtím nikomu nepovedlo.

Německý velkoklub drží sérii 34 zápasů v základní skupině bez prohry, z nichž v posledních třinácti dokázal triumfovat. Jak jinak, opět jde o rekordy nejprestižnější klubové soutěže. Otázkou zůstává, jak se famózní formu podaří přenést do jarní fáze. Loni skončila pouť Bayernu překvapivě ve čtvrtfinále s Villarealem.

Otloukánci s negativními rekordy

Sláva vítězům, čest poraženým. Základní skupiny přinesly kromě dominantních výkonů také smutné rekordy. O jeden se postarali fotbalisté skotských Rangers. Od soupeřů z Neapole, Liverpoolu a Ajaxu inkasovali celkem 22 branek, sami se dokázali prosadit jen dvakrát. Gólový rozdíl -20 je nejhorší v historii Ligy mistrů.

Podobný scénář hrozil také Plzni. Ta skupinu s Bayernem, Barcelonou a Interem Milán zakončila se skóre 5:24 a bilancí „jen“ -19, což byla předcházející nejhorší statistika Dinama Záhřeb. Jeden smutný rekord Viktoria přesto dorovnala – 24 branek inkasovala předtím jen Legia Varšava v sezoně 2016/2017 a BATE Borisov v ročníku 2014/2015. Plzeň ale na rozdíl od zmíněných celků neuhrála ani bod, Poláci dokonce obsadili ve skupině třetí místo.

Salahova šestiminutovka

Na propadáku Rangers se výrazně podepsala prohra 1:7 s Liverpoolem. Do tabulek milionářské soutěže se v utkání zapsal střídající Mohammed Salah. Nasázel tři branky v rozmezí pouhých šesti minut a dvanácti sekund, čímž se postaral o nejrychlejší hattrick v historii Ligy mistrů.

„Typický Mo. Když se mu daří, nejde zastavit," chválil egyptského forvarda kouč Jürgen Klopp. Anglický velkoklub však skončil ve skupině druhý za Neapolí a během pondělního losu na něj číhá jeden z osmi vítězů.

Tažení outsidera ze čtvrtého koše

Když už je řeč o postupujících do jarní vyřazovací fáze, nesmíme opomenout zřejmě největší překvapení mezi elitní šestnáctkou. Bruggy vstupovaly do skupiny s Atléticem Madrid, Leverkusenem a Portem ze čtvrtého koše. V pozici absolutního outsidera.

Jenže všechno bylo jinak. Belgický mančaft udržel v šesti duelech hned pětkrát čisté konto, dokázat třikrát zvítězit a nebyl daleko od toho, aby šel do osmifinále z prvního místa. To nakonec ukořistilo o bod šťastnější Porto.

Zkáza španělských celků

Hráči z La Ligy sbírají Zlaté míče i individuální ocenění, v Lize mistrů však španělské týmy z velké části selhaly. Ze skupiny dokázal postoupit jen obhájce titulu Real Madrid. Třetí místo a sestup do Evropské ligy se týkají Sevilly a v Česku dobře známé Barcelony. Největší průšvih zaznamenalo již dříve zmíněné Atlético. Poprvé ve své historii prohrálo všechna tři venkovní utkání a triumf neochutnalo už pět duelů, což je nejdelší série od prosince 2009.

Získalo jen pět bodů, nejméně od sezony 2009/2010. Loňský čtvrtfinalista si také premiérově od ročníku 2010/2011 nezahraje v jarní části žádného z evropských pohárů. A aby toho nebylo málo, poslední ve skupině skončil tým z hlavního španělského města vůbec poprvé. „Musíme být silní a držet pohromadě. Nemám rád, když se říká, že jsme na dně. Vždycky může být hůř, člověk musí pracovat na tom, aby byl lepší,“ zhodnotil aktuální stav klubu kouč Diego Simeone.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články