Hlavní obsah

Blamáž a historický výbuch Atlética. Může být hůř, myslí si Simeone

Potupa, výbuch, ostuda. Na vystoupení Atlética Madrid v letošním ročníku Ligy mistrů lze pohlížet mnoha způsoby, k pozitivnímu hodnocení mají ale všechny daleko. Poslední místo ve skupině a konec v evropských pohárech znamenají historicky nejhorší bilanci španělského velkoklubu. Podle kouče Diega Simeoneho, pod kterým se zřejmě stále více houpe židle, ale může být vždy ještě hůř.

Foto: ČTK/AP

Smutný kouč Atlética Madrid Diego Simeone pro prohře 1:2 s Portem v rámci základní skupiny Ligy mistrů.

Článek

„Hráči soupeře byli kvalitnější. Musíme se zlepšit a vidět realitu. Čísla v Evropě jsou špatná. Skórovali jsme velmi málo a téměř všechny týmy byly lepší. Skončili jsme tam, kde jsme si zasloužili, a nyní přichází nová situace, kterou je La Liga a domácí pohár," prohlásil Simeone po úterní prohře 1:2 na hřišti Porta.

Pro Colchoneros přitom vše začalo více než dobře. Při losu neschytali z prvního koše nikoho z největších favoritů soutěže, ale právě Porto. Skupinu B ještě doplnil trápící se Bayer Leverkusen a belgický outsider z Brugg. A také první duel doma s portugalským sokem Atleti zvládli.

Jenže pak přišlo něco, co zřejmě nikdo z fotbalového prostředí nečekal. Celek z Madridu padl s Leverkusenem i Bruggami, v obou odvetách pak remizoval. O tom, že nepostoupí do jarní vyřazovací fáze LM, bylo jasno už před závěrečným kláním. Úterní prohra a souběžná remíza Leverkusenu však znamenají, že Atlético si už v této sezoně nezahraje vůbec žádný evropský pohár.

„Musíme být silní a držet pohromadě. Nepochybuji, že to zvládneme. Hráčům věřím, musíme umět čekat," zhodnotil aktuální stav Simeone. „Nemám rád, když se říká, že jsme na dně. Vždycky může být hůř, člověk musí pracovat na tom, aby byl lepší. Jediný způsob, jak se z takových situací dostat, je být spolu," dodal odhodlaně.

Jenže fakta mluví jasně. Atlético poprvé ve své historii prohrálo všechna tři venkovní utkání ve skupině Ligy mistrů. Triumf v milionářské soutěži neochutnalo už pět duelů, což je nejdelší série od prosince 2009.

Získalo jen pět bodů, nejméně od sezony 2009/2010. Čtvrtfinalista minulého ročníku si také poprvé od ročníku 2010/2011 nezahraje v jarní části evropských pohárů. A aby toho nebylo málo, poslední ve skupině skončil tým z hlavního španělského města vůbec poprvé ve své historii.

Fanoušci si tohle nezaslouží

„Ostatní byli ve všem lepší. Zaslouženě jsme skončili poslední. Evropa je za námi, La Liga ne a doufáme, že se zlepšíme," věří kouč, který začíná být fanouškům i expertům stále větším trnem v oku. Atlético se dlouhodobě neprezentuje atraktivním herním stylem, ale tentokrát se vytratila také jindy platná účinnost defenzivního systému.

„Musíme pracovat, zavřít ústa a bojovat," burcuje útočník Antoine Griezmann. Následně projevil podporu trenérovi Simeonemu. „Je pro nás hrdost pracovat pro něj a hrát za tento klub, ale musíte to ukázat na hřišti. Fanouškům nemám co říct, jen díky za jejich věrnost doma i venku. Tohle si nezaslouží," uvědomuje si francouzský reprezentant.

Z prvního místa nakonec postoupilo Porto, vyřazovací fázi si překvapivě vybojovaly také Bruggy. Leverkusen s českými zástupci Patrikem Schickem a Adamem Hložkem putuje do Evropské ligy, což pro klub může znamenat alespoň malou náplast na zatím hrozivé představení v domácí bundeslize.

Reklama