Hlavní obsah

Už se musím smát, kroutil hlavou trenér Barcelony nad nemilosrdnou kritikou

Barcelona

Kralují španělské lize. Vládnou skupině F Ligy mistrů, v níž v úterý večer přivítají na domácím stadionu Slavii Praha. Přesto fotbalisté Barcelony čelí kritice. Když trenér katalánského týmu Ernesto Valverde dorazil během pondělního odpoledne v tréninkovém centru klubu na tiskovou konferenci před bitvou s úřadujícím českým šampionem, směřovala k nejbližšímu protivníkovi jediná otázka. „Už se musím smát," posteskl si pětapadesátiletý trenér nad přívalem nemilosrdné kritiky.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Kouč Barcelony Ernesto Valverde.

Článek

Slavia trénovala na slavném Camp Nou

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský o utkání s Barcelonou

Záložník Slavie Tomáš Souček o Barceloně

Tomáš Souček o možném odchodu ze Slavie v zimě

V úterý absolvujete čtvrtý zápas Ligy mistrů, v níž máte na kontě sedm bodů. V prvním vzájemném duelu v Praze jste nepřesvědčili. S čím do domácího souboje se Slavií vstupujete?

Půjde o stejný zápas jako v Praze. Slavia hrála skvěle proti nám, s Dortmundem i v Miláně, kde jí jen souhrou okolností uniklo vítězství. Očekávám, že půjde o fyzicky mimořádně náročný zápas. Hráči jsou připraveni na mimořádnou porci běhání.

Máte s ohledem na poslední výkon v Levante už jasno o sestavě na úterní utkání? Bude připraven útočník Dembélé?

Každý v kádru Barcelony má svoje místo a pozici. A musí přijmout roli v tomhle týmu. Jistě, je problém, pokud někdo nehraje delší dobu. Spousta lidí se mě ptá na hráče, kteří nejsou zapojení pravidelně do hry. Pro každého fotbalistu jde o handicap. Ale prostě nemohou hrát všichni, kteří jsou na soupisce.

Jaký je zdravotní stav útočníka Suáreze, který zápas v Levante kvůli zdravotním potížím nedohrál?

Je zraněný, ale jeho absenci nedokážu odhadnout. Je možné, že nastoupí proti Slavii či v sobotu proti Vigu, klidně se ale jeho pobyt na marodce může protáhnout.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Luis Suárez z Barcelony zraněný v zápase s Levante.

Do zápasu nepůjdete v ideálním rozpoložení. Poslední ligové utkání v Levante jste prohráli. Jsou vaše problémy jen fotbalového charakteru?

V úvodu sezony jsme hlavně venku nehráli moc dobře. Prohráli jsme v Bilbau, v Granadě, remizovali v Pamploně. Ale před cestou do Levante jsme měli na kontě tři výhry na hřištích soupeřů v řadě. A rovněž v Levante se zdálo, že zápas probíhá dobře. Jenže pak jsme inkasovali tři branky za osm minut a museli přijmout prohru. Ale ta byla způsobena jen fotbalovými problémy, ničím jiným. Nedokázali jsme hrát pod tlakem, neměli jsme míč v takových situacích, abychom mohli vývoj zápasu zvrátit.

Jste přesvědčený, že tým má vůdce pro okamžiky, kdy se nedaří? Muže, o něhož se mohou ostatní opřít? Není za nepříznivého stavu vašim svěřencům výsledek lhostejný?

Už jsme stejnou situaci, kdy v utkání prohráváme nebo se nevyvíjí dobře, zažili několikrát. Mockrát jsme dokázali zareagovat. Třeba proti Interu Milán v Lize mistrů. Občas se to povede, občas ne. Musíme se zamyslet, kde jsme v Levante chybovali, a poučit se.

Tvrdíte, že Barcelona je na herní úrovni podle vašich představ. Nicméně pod vaším vedením se porážky klubu na hřištích soupeřů staly normálním jevem. Nevadí vám to?

Měli jsme dobrou sérii na venkovních hřištích. Nyní jsme jednou prohráli, ale to přece neznamená, že příště nezvítězíme. Levante je jen kámen, o který jsme zakopli.

Mluvíte o výkonu týmu zcela otevřeně? Nemusíte se trošku kousat do jazyka a hledat diplomatická slova? Jste k veřejnosti upřímný?

Když vyhrajeme, všichni nás chválí. Jakmile prohrajeme, dostaví se kritika a média nás drtí. Já jsem trenér a jsem odpovědný za výsledky. Snažím se udržovat určitou rovnováhu. Mám mnoho myšlenek, o nichž je lepší nemluvit, nepublikovat je. Je třeba mít určitou zdrženlivost.

Můžete na stupnici od jedničky do desítky odhodnotit schopnost Barcelony zvládat zápasy na hřištích soupeřů?

Už se musím smát. Co po mně chcete, vždyť je to pořád dokola. Před zápasem v Levante nás nic netrápilo. Co se týče zápasů na hřištích soupeřů, vyhráli jsme v Getafe, v Eibaru a v Praze. Nyní jsme prohráli a jsme pod tlakem. Ale jde o dobrou situaci, protože donutí hráče reagovat. Výhra vyvolává určité emoce, ale když tým nezahraje dobře, tak je reakce ještě silnější. Každá prohra totiž tým nutí hrát ještě lépe.

Barcelona v Lize mistrů vyhrála ze tří zápasů dva, jednou remizovala. Ale máte pocit, že si sedm bodů za svoje výkony zasloužíte?

Každý si zaslouží body, které má. Můžeme polemizovat velmi dlouze, jaký by měl být zisk každého týmu ve skupině. Někdy si za zápas zasloužíte více, jindy méně. A všichni chtějí mít více bodů, než ve finále mají. Ale k tomu musíte prostě podávat odpovídající výkony, hrát lépe.

Utkání Barcelona - Slavia na O2 TV
Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou tradičně všechna utkání z Ligy mistrů v přímých přenosech. Divák si díky multidimenzi může vybrat, jaký duel chce živě sledovat.
Úterní program začne již v 18.00 hodin na O2 TV Sport, kdy se studio v pražské O2 areně bude věnovat především očekávanému duelu Barcelona – Slavia Praha. Moderátor Libor Bouček přivítá jako hosty Vladimíra Šmicera, vítěze Ligy mistrů z roku 2005, a také Marka Jankulovského, který dokázal v roce 2007 vyhrát Ligu mistrů s AC Milán.
Druhé stanoviště bude přímo na slavném stadionu Camp Nou v Barceloně. Zde bude moderátor Petr Svěcený rozebírat aktuální dění s Tomášem Ujfalušim, bývalým reprezentačním obráncem, jenž dokázal s Atléticem Madrid vyhrát Evropskou ligu i Superpohár UEFA. Ve vysílání Petra Svěceného se objeví i slavní fanoušci Slavie, jako například kardiochirurg Jan Pirk nebo překážkářka Zuzana Hejnová.
Přímo z hrací plochy se přihlásí reportér David Sobišek. Samotné utkání Barcelona – Slavia Praha pak komentuje zkušená dvojice Milan Štěrba a Jan Homolka. Po skončení následují tradičně sestřihy ze všech zápasů a ohlasy v hlavním studiu. Všechny přenosy na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal je možné sledovat i díky měsíční službě O2 TV Sport Pack.

Reklama

Související témata: