Hlavní obsah

VIDEO: Ronaldo kopíruje Messiho, v Lyonu trefil svůj stý gól za Real

LYON/PRAHA

Když dva dělají totéž, není to totéž. Staré rčení se tento týden v zápasech fotbalové Ligy mistrů potvrdilo jen zčásti. Lionel Messi a Cristiano Ronaldo vstřelili své jubilejní góly za španělské velkokluby. Argentinec 200. za Barcelonu a Portugalec 100. za Real Madrid. Obě jubilejní branky byly shodné v tom, že padly z pokutových kopů, pro něž si jejich exekutoři sami došli.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Cristiano Ronaldo (uprostřed) se v Lyonu raduje se spoluhráči z Realu Madrid.

Článek

Messi slavil v úterý v Praze. Protisměrnou kličkou vyprovokoval k faulu Čišovského a nařízenou penaltu sám proměnil. A protože byl plzeňský stoper zároveň také vyloučen, měl zázračný prcek v Edenu spoustu místa a přidal další dva góly navrch. Svůj 200. gól v dresu Barcelony tak stylově oslavil třináctým hattrickem a postupem týmu do jarních bitev Ligy mistrů.

Lionel Messi z Barcelony (vlevo) překonává plzeňského brankáře Romana Pavlíka.foto: Reuters/Petr Josek

Jeho rival zareagoval hned o den později v Lyonu. Cristiano Ronaldo nejprve ve 24. minutě skóroval precizní střelou z přímého kopu. V 69. minutě pak vybojoval penaltu a sám ji proměnil. A právě trefa z bílého puntíku byla jeho 100. gólem v dresu Bílého baletu. Real vyhrál 2:0, ve skupině ještě neztratil ani bod a stejně jako Barcelona má v nejkratší možné době jistý postup do osmifinále.

„Nečekal jsem, že dosáhnu hranici 100 gólů tak brzy. Rád bych poděkoval svým spoluhráčům a trenéru Mourinhovi, který mi dal šanci hrát a rozvíjet se jako fotbalista i jako člověk,“ řekl pro klubové stránky diplomaticky Ronaldo, jemuž na sto gólů stačilo pouhých 105 zápasů za Real.

Cristiano Ronaldo (uprostřed) překonává lyonského brankáře Hugo Llorise. Právě proměněná penalta byla jeho 100. gólem v dresu Realu Madrid.foto: Reuters/Emmanuel Foudrot

Hlavní je rychlý postup

„Každý gól je zvláštní, hlavně když pomůže týmu. Bylo důležité vyhrát a získat tak jistotu postupu do jarních bojů. Dokázali jsme to. Jsme o to klidnější, že jsme všechny úvodní čtyři zápasy ve skupině vyhráli,“ zářil šestadvacetiletý kanonýr nadšením.

Lyon přitom býval v posledních sezónách noční můrou Realu. Teď s ní ovšem Mourinhovi hoši rázně zatočili. Doma na San Bernabeu vyhráli 4:0 a venku 2:0.

„Všichni jsme hráli velmi dobře, navíc proti kvalitnímu soupeři. Musíme vydržet, soustředit se na sebe a vyhnout se srovnávání s jinými týmy. Jsme zralejší než loni. Budeme mít dobrou sezónu, ale musíme být trpěliví,“ těší se Ronaldo.

Rychlostí, s jakou góly sází, Portugalec překonává všechny slavné kanonýry Realu. Od Di Stéfana (304 gólů v 392 zápasech), přes Raúla (323/740), Puskáse (238/62), Santillanu (288/645) až po Hugo Sáncheze (208/281)...

Reklama

Související témata: