Hlavní obsah

Z páté ligy do čtvrtfinále Champions League. Penaltový mág Arsenalu vyrovnal Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po kolenou doklouzal skoro až k rohovému praporku a vychutnával si tu kouzelnou chvíli. Mezitím dobíhali šťastní kumpáni, skákali na něj a děkovali. Bylo za co. Brankář David Raya fotbalovému Arsenalu vychytal postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. Po dlouhých 14 letech. „Pro tyhle momenty fotbal hrajete,“ vyznal se vousatý chlapík s nevšedním příběhem.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Takhle brankář Arsenalu David Raya chytil rozhodující penaltu v odvetě osmifinále Ligy mistrů s Portem

Článek

Ve čtvrté sérii napínavé penaltové loterie skočil k levé tyči a dlaněmi vyrazil míč zpátky do hřiště. Bylo hotovo, Raya se na konci úterního večera stal hlavním hrdinou Arsenalu. Nepoznali byste na něm, že Ligu mistrů chytá teprve první sezonu.

„Musel jsem být koncentrovaný na každou vteřinu, dneska jsem prostě nesměl vypnout,“ líčil jen pár minut po velké bitvě. Velké a dlouhé bitvě, slušelo by se dodat.

Arsenalu se na konci první půle osmifinálové odvety s Portem díky zásahu Leandra Trossarda povedlo vymazat jednogólové manko ze vstupní partie, ovšem na další trefy se čekalo až do penaltového rozstřelu. „Porto nám toho moc nedovolilo, museli jsme být trpěliví a nepodcenit žádný detail. Hodně nám pomohli fanoušci: všichni jsme tlačili na postup a společně jsme to dokázali,“ popisoval Mikel Arteta, trenér Arsenalu. Těsně po zápase z něj čišela euforie: pumpoval rukama a objímal jednoho hráče po druhém.

Loni s londýnským týmem dlouho hrál o titul z Premier League a Artetovi chlapci jsou o skóre první i teď, deset kol před koncem sezony. Do toho přišel vysněný postup v Lize mistrů a sladká reminiscence na jaro 2010: i tenkrát Arsenal v osmifinále přešel přes Porto. Portugalští vicemistři, kterým velel 41letý srdcař Pepe, v pohárech nevyřadili anglického protivníka už poosmé za sebou a jejich děkovačka na rozpáleném Emirates Stadium měla hodně smutný nádech.

Mohl za to i kouzelník ve svítivě zeleném dresu s číslem 22. Raya po stěhování z rodného Katalánska v Anglii dlouho chytal za provinční kluby, na pár měsíců se mihl i mezi poloprofesionály v páté lize. Na životní šanci si musel počkat skoro do osmadvaceti. Loni v létě si ho na hostování z Brentfordu vytáhl Arsenal – a zbytek znáte. „Mám prostě kliku,“ šťastně vydechl po šťavnatém zápase s Portem.

Před penaltami na střídačce narychlo studoval tahák s potenciálními střelci a pak vyrazil dva ze čtyř pokusů, čímž napodobil stejný kousek Petra Čecha z finále Ligy mistrů 2012. O rozhodujícím zásahu proti Galenovi jsme si vyprávěli na začátku; a ve druhé sérii Rayovi při prudké střele Wendella pomohl šťastný odraz od nohy, balon se otřel o tyč. „Na penaltách jsme hodně pracovali a dřina se vyplatila,“ spokojeně vykládal. „Tenhle postup pro mě znamená úplně všechno.“

Reklama