Hlavní obsah

Češi znají soupeře v Lize národů. Utkají se s Ukrajinou, Albánií a Gruzií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina, Albánie, Gruzie. S těmito soupeři se utká česká fotbalová reprezentace v Lize národů B. Rozhodl o tom čtvrteční los v Paříži. Boje ve skupinách čtyř divizí této soutěže se odehrají během podzimu. V osudí bylo 54 evropských zemí, Rusko je kvůli invazi na Ukrajinu ze soutěží UEFA vyřazeno.

Poster k videu uid 440674

Článek

Bývalý vynikající srbský obránce Aleksandar Kolarov, který losoval skupiny Ligy národů B, neudělal českým fanouškům velkou radost. Týmu nového kouče Ivana Haška přiřadil těžké a zároveň nepříliš atraktivní soupeře Ukrajinu, Albánii a Gruzii.

Přestože Češi figurovali před losem v nejvyšším výkonnostním koši (spolu s Rakouskem, Anglií a Walesem), favoritem skupiny bude nejspíš Albánie. Národní mužstvo s ní má nepříznivou čerstvou zkušenost z nedávné kvalifikace o EURO 2024 (prohra 0:3 a remíza 1:1).

Cílem českého mužstva je i tak návrat do elitní Ligy národů A, ze které sestoupilo v roce 2022. Postup výš si zajistí pouze vítězové skupin, poslední celky naopak sestoupí o úroveň níž. Novinkou je play off, které se bude hrát v březnu 2025. Týmy na druhých místech Ligy národů B se utkají o postup proti mužstvům na třetích místech ligy A (systém doma-venku, tedy na dva zápasy). Týmy na třetích místech se utkají o udržení proti mužstvům na druhých místech ligy C. Závěrečný turnaj je na programu v červnu 2025.

Umístění v Lize národů je zásadním faktorem pro nasazení do výkonnostních košů pro evropské i světové kvalifikace a šampionáty. Před spuštěním tohoto projektu se vycházelo ze žebříku UEFA.

Los skupin fotbalové Ligy národů:
Liga A:
Skupina 1: Chorvatsko, Portugalsko, Polsko, Skotsko.
Skupina 2: Itálie, Belgie, Francie, Izrael.
Skupina 3: Nizozemsko, Maďarsko, Německo, Bosna a Hercegovina.
Skupina 4: Španělsko, Dánsko, Švýcarsko, Srbsko.
Liga B:
Skupina 1: ČESKO, Ukrajina, Albánie, Gruzie,
Skupina 2: Anglie, Finsko, Irsko, Řecko.
Skupina 3: Rakousko, Norsko, Slovinsko, Kazachstán.
Skupina 4: Wales, Island, Černá Hora, Turecko.
Liga C:
Skupina 1: Švédsko, Ázerbájdžán, Slovensko, Estonsko.
Skupina 2: Rumunsko, Kosovo, Kypr, Litva/Gibraltar.
Skupina 3: Lucembursko, Bulharsko, Severní Irsko, Bělorusko.
Skupina 4: Arménie, Faerské ostrovy, Severní Makedonie, Lotyšsko.
Liga D:
Skupina 1: Litva/Gibraltar, San Marino, Lichtenštejnsko.
Skupina 2: Moldavsko, Malta, Andorra.

Reklama