Hlavní obsah

Experti očekávají jasnou výhru Portugalců, nechtěný Ronaldo největším favoritem na vstřelení gólu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již večer bude v pražském Edenu k vidění fotbalová lahůdka. Tým Jaroslava Šilhavého se v Lize národů utká s Portugalskem. Poslední vzájemné střetnutí vyznělo pro tým v čele s Cristianem Ronaldem 2:0. Proti minulému zápasu však mohou domácí počítat s kanonýrem Patrikem Schickem a dalšími zkušenými hráči. Výhra Čechů by podle bookmakerů byla přesto spíše překvapením (5,03:1). Portugalský triumf ocenili kurzem 1,78:1. Na remízu je vypsán kurz 3,58:1.

Ronaldo přiběhl na trénink portugalské reprezentace poslední, ale v dobré náladěVideo: Sport.cz

 
Článek

Statistika posledních vzájemných střetnutí vyznívá příznivě pro hosty. Skupinový zápas na EURO 2008 skončil výhrou Portugalska 3:1. Předposlední vzájemný zápas ve Varšavě na EURO 2012 skončil 1:0, gól vstřelil Cristino Ronaldo. Červnový zápas Ligy národů také ovládli Portugalci (2:0).

Nejen proto 94 % sázkařů očekává vítězství mistrů Evropy z roku 2016. Výhru domácích odhaduje 4 % sázkařů, zbylé 2 % věří v remízu.

„Doma nastupovat s kurzem na výhru 5:1, to je spíš pozice malých fotbalových zemí. Podobný kurz 6:1 má na výhru v Lize národů doma třeba Kypr proti Řecku. Češi se dostali do áčkové skupiny s top týmy Španělskem, Portugalskem a Švýcarskem, jejich pozice by se dala také přirovnat k pozici Plzně v Lize mistrů," předesílá Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Kouzlo Edenu. Pomůže českým fotbalistům proti Portugalcům domácí prostředí?Video: Sport.cz

„Portugalsko má hráče z nejlepších evropských velkoklubů, v současné době jsou výkonnostně možná výš než Španělé. Stačí se podívat na jména tří nejpravděpodobnějších střelců Portugalska v zápase s Českou republikou: Cristiano Ronaldo (Manchester Utd.), Diogo Jota (Liverpool) a Joao Félix (Atlético). Pokud český tým uhraje z bezchybné defenzivy remízu, bude to velký úspěch," dodává.

„Zápas bude sledovat vyprodaný stadion. Doma se českému nároďáku tradičně daří, zápas s Portugalci však nebude vůbec jednoduchý. Patrik Schick a Adam Hložek se v Leverkusenu spíše trápí, stejně tak Jan Kuchta ve Spartě. Trenér Šilhavý útočné trio doplnil o Stanislava Tecla, který nabral v domácí lize druhý dech a vede tabulku střelců. V národním týmu se však v deseti zápasech neprosadil ani jednou. Překvapením je povolání veterána obránce Kúdely, který hraje ligu v Indonésii," přemítá Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Český tým se těší na Ronalda. Byl mým vzorem, chtěl jsem kopačky jako on, přiznává Patrik SchickVideo: Sport.cz

„Oběma mužstvům jde o hodně, hosté jsou ale jasným favoritem. Portugalci potřebují v Praze vyhrát, aby měli větší šanci postoupit do play off o triumf v Lize národů. Zatím jsou druzí, bod za Španělskem. Poslední zápas hrají spolu, takže není proč otálet," říká Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

„Pouze bránit proti takovým týmům jako je Portugalsko nestačí, cesta musí vést přes naše šikovné ofenzivní hráče. Pokud se chytí duo z Leverkusenu Schick - Hložek, když soupeři párkrát pocuchá nervy Kuchta, budou domácí nebezpeční i před brankou Portugalska a doma s podporou diváků může nakonec být jejich výkon příjemným překvapením," věří Urbanec.

Hráči, co se v klubech trápí, přijeli na sraz s tím, že je to tady nakopne, říká Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

„Zápas je atraktivní pro diváky. Trenér Šilhavý si bude chtít vyladit tým na důležitý úterní zápas se Švýcary, který rozhodne o udržení se v elitní divizi Ligy národů. Ze sázkových příležitostí bych vybral, že si Ronaldo bude chtít spravit chuť po nepovedené sezoně v Manchesteru United, kde se dostal jen dvakrát do základní sestavy. Kurz 2,1:1 na vstřelení gólu mi přijde hodně zajímavý. Se vším respektem k našim borcům," říká Hanák.

Výhra Čechů by byla proti Ronaldovi a spol. zázrak. „Většina sázkařů volí příležitost, že v zápase padnou více než 2 branky a nejčastěji se tipuje výhra Portugalska minimálně o gól v kurzu 2,44:1," uzavírá Světlíková.

Reklama