Hlavní obsah

Fotbalistky čekají v Lize národů Slovinsko, Bělorusko a Bosna a Hercegovina

Los prvního ročníku fotbalové Ligy národů žen přisoudil českým reprezentantkám za soupeře Slovinsko, Bělorusko a Bosnu a Hercegovinu. Svěřenkyně trenéra Karla Rady budou hrát čtvrtou skupinu v lize B, prostřední ze tří výkonnostních úrovní. Soutěž startuje v září.

Foto: Pavel Jiřík, FAČR

Radost českých fotbalistek na archivním snímku z přátelského utkání s Marokem.

Článek

Na rozdíl od Ruska mohou v soutěžích UEFA startovat týmy spojeneckého Běloruska, k jehož vyřazení z mužské kvalifikace mistrovství Evropy 2024 vyzvala kontinentální fotbalovou unii v polovině března více než stovka poslanců Evropského parlamentu. UEFA bude situaci Běloruska projednávat na příštím zasedání výkonného výboru 28. června.

Liga národů představuje začátek nového formátu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2025, které bude hostit Švýcarsko. Soutěž rozhodne o složení jednotlivých lig před samotnou kvalifikací, jež se odehraje podobným systémem v příštím roce.

Ve skupině týmy absolvují od září do listopadu šest zápasů systémem každý s každým doma a venku. Nejlepší celky ze čtyř skupin ligy A se utkají o celkový triumf na závěrečném turnaji. Ten se bude hrát jednou za čtyři roky a dva finalisté se kvalifikují na olympijský turnaj.

Vítězové skupin ligy B postoupí přímo do ligy A, odkud naopak sestoupí poslední týmy. Týmy z druhých míst ligy B budou hrát baráž proti celkům ze třetích míst ligy A o účast v nejvyšší soutěži. Podobně budou probíhat i boje mezi ligami B a C.

V následné kvalifikaci o postup na ME 2025 budou hrát týmy opět ve třech ligách, přímo na Euro postoupí první a druhé celky z ligy A. Třetí a čtvrté týmy ligy A nastoupí v 1. kole play off proti osmi nejlepším týmům z ligy C, ve stejné fázi se střetne i šest nejlepších týmů z ligy B s dalšími šesti týmy ligy B. Ve 2. kole play off pak bude čtrnáct vítězů nalosováno do dvojic, z nichž úspěšné reprezentace postoupí na ME do Švýcarska.

UEFA rozhodla v listopadu o novém vyváženějším formátu i kvůli velkým kvalitativním rozdílům mezi ženskými reprezentacemi. V kvalifikaci na loňské mistrovství Evropy například Dánky deklasovaly Gruzii 14:0 a Španělky rozdrtily Ázerbájdžán 13:0.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.