Hlavní obsah

Jankto si na Španělsko troufá: Doma můžeme porazit každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako jediný z národního týmu působí v La Lize, může se považovat za experta na španělský fotbal. Šestadvacetiletý záložník Getafe si rozhodně troufá. „Doma můžeme porazit každého,“ burcuje Jakub Jankto mužstvo před večerním utkáním elitní divize Ligy národů proti gigantovi ze Španělska. Reprezentace doma už desetkrát po sobě neprohrála a křídelník je přesvědčen, že příznivou sérii může natáhnout.

Doma můžeme porazit kohokoliv. Věříme si, to je základ, je přesvědčený Jakub JanktoVideo: Sport.cz

 
Článek

Premiéra jim vyšla. Ve čtvrtek právě po jeho centru mohli čeští fotbalisté slavit druhou a vítěznou branku v zápase se Švýcarskem. „Měl jsem dojem, že míč letí do brány z mojí kopačky, ale gól mi vzali, byl vlastní. Doufám tedy, že jsem si trefu schoval a prosadím se proti Španělsku," usmívá se Jakub Jankto.

Jak vás úvodní výhra povzbudila před zápasem s těžkým soupeřem?

Pro mě jde o první zápas se Španělskem. Když se s ním hrálo naposledy na ME 2016, koukal jsem se ještě v televizi. Tehdy se prohrálo až gólem v závěru. Výhra nad Švýcary nás hodně nakopla, hlavně mentálně. Zvládli jsme jeden z nejdůležitějších zápasu ve skupině, tři body jsou zlaté. Teď čeká utkání ještě těžší, budeme potřebovat ještě víc štěstí než ve čtvrtek. Doma můžeme porazit kohokoliv. S trenérem jsme se bavili, že tady v Edenu jsme od zápasu s Brazílií v roce 2019 neprohráli. Chceme šňůru natáhnout. Nejdeme si jen pro remízu. Pokud budou šance, určitě budeme chtít vyhrát.

Český tým chystá proti Španělsku změny v sestavě. Kvůli zranění vypadl další hráčVideo: Sport.cz

Oba týmy znáte asi nejlíp. Opravdu jste schopni se favorizovaným Španělům vyrovnat?

Víme, že jsou asi ve všech aspektech lepší než my. Ale věříme si díky naší týmovosti a hrdosti, kterou dáváme do každého zápasu. Pro nás je cíl udržet se v elitní skupině, po výhře nad Švýcary vidíme, že je to ještě více reálné. Proti Španělsku jdeme udělat body, může být třeba klíčový i jeden bod.

Zmínil jste poslední vzájemný duel se Španělskem (0:1) na EURO 2016 ve Francii. Tehdy český tým zaparkoval před bránu ne jeden, ale aspoň dva pomyslné autobusy. Tak asi hrát nechcete...

Zápas si pamatuji. Záleží na trenérovi, ale už víme, jak proti soupeři vyrukujeme. Neřeknu jak, ale stoprocentně ne tak, jak hrála naše starší generace na EURO!

Jak těžké je připravit se po Švýcarech na úplně jiný styl fotbalu, kdy vás nejspíš čeká velké běžecké cvičení...?

Španělé zřejmě budou dominovat v držení míče. Doufáme, že budeme mít míč, co nejvíce to půjde. Nemůžeme si dovolit ztrácet každý balon po jeho zisku, musíme si ho vážit. Když si nebudeme věřit na balonu, nechají nás běhat bez míče a postupně budeme unavenější a unavenější. Máme určitě odlišný styl hry než Španělé. Máme podle mě větší tah na branku, ale oni jsou na míči opravdu skvělí. Technicky vyčnívají, čekám, že budou na balonu víc, ale zároveň určitě nechceme jen bránit. To není styl, kterým chceme hrát.

Španělsko je dominantní v držení míče, mění tempo hry, varuje asistent trenéra Jiří ChytrýVideo: Sport.cz, FAČR

Troufnete si soupeře presovat hned před jeho šestnáctkou?

Balon se dá sebrat úplně každému soupeři. Hrajeme náročným stylem, když získáme balon, je třeba si ho vážit a neztratit.

Španělsko vstoupilo do skupiny domácí remízou. Ukázalo vám Portugalsko recept?

Nelze vycházet jen ze čtvrtečního utkání, ale z více zápasů. Portugalci hrají trochu jinak než my, rozbory máme výborně nachystané. Teď si věříme, výhra hrozně pomohla, přestože se v týmu protočila spousta kluků a máme hodně zraněných. Fakt si myslím, že aspoň bod můžeme získat.

Jediný z týmu působíte ve Španělsku. Je pro vás tedy zápas prestižnější?

Hodně lidí se mě ptá, jestli ho beru nějak speciálně. Ale neřekl bych. Nejdu do zápasu s tím, že hraji proti Španělsku, ale s tím, že hraji za Českou republiku.

Reklama