Hlavní obsah

Liga národů? Nápad za miliony. Češi na Ronaldovi a spol. vydělají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O peníze jde vždy až v první řadě. Známé úsloví lze určitě vztáhnout i na fotbalovou Ligu národů. Hráči a jejich kluby marně namítají, proč se v červnovém termínu hrají hned čtyři kola. Samozřejmě i proto, že nejatraktivnější zápasy přinášejí solidní profit. „Ještě nemáme všechno spočítané, ale nedělní utkání se Španělskem nám přinese zisk v řádech milionů,“ pochvaluje si Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR.

Hrdí lvi. Kluci zaslouží velký dík, chválil Jaroslav Šilhavý a vysvětlil, proč nevystřídal Jankta hnedVideo: Sport.cz

 
Článek

Národní tým už je od úterý v Portugalsku, kde ve čtvrtek narazí na soupeře v čele s hvězdným Ronaldem. V neděli náročný vstup do elitní divize Ligy národů zakončí ve Španělsku.

Na Strahově zatím mohou bilancovat výnosy ze dvou domácích duelů. Zatímco na Španělsko dorazilo přes 18 tisíc diváků a bylo vyprodáno, utkání se Švýcary sledovalo jen přes 12 tisíc lidí.

Balíček vstupenek na všechny tři domácí zápasy ve skupině včetně zářijového duelu s Portugalskem stál od 2490 do 4490 korun, jednotlivé duely pak vyšly dráž. Na Švýcarsko se prodávaly lístky od 890 do 1790 korun a na Španělsko od 1290 do 2290 korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fanoušek během utkání Ligy národů se Španělskem.

Vedení FAČR si za poměrně vysokými cenami stojí.

„Ceny lístků jsou evergreen, o kterém se neustále diskutuje podle toho, jestli je stadion naplněn, či ne. Přihlédli jsme ke kvalitě soupeřů a cena se stanovovala poměrně dlouho dopředu. Věřili jsme balíčkům. Španělsko a Portugalsko jsou pojmy. Portugalsko už teď máme téměř vyprodané, i když se hraje až v září. Všichni chtějí vidět Cristiana Ronalda. Švýcarsko je paradoxní případ. Jsou mnohem kvalitnější a hrají mnohem líp, než znějí," argumentuje předseda Petr Fousek.

Liga národů z termínové listiny vytlačila přátelské zápasy, v nichž o nic nešlo. Nová soutěž má čtyři úrovně, mezi nimiž se postupuje a sestupuje. Generuje také žebříček, který hraje důležitou roli v kvalifikaci mistrovství světa a Evropy.

Portugalci jsou podobní Španělům. Díky Ronaldovi jsou nebezpečnější ve finální fázi, říká Jiří ChytrýVideo: Sport.cz, FAČR

„Slýchám nářky, že se hraje v nevhodných termínech, že je systém divný... Za sebe říkám, že bývalo peklo sehnat optimální soupeře pro přátelské zápasy. Kdy doma, kdy venku, podle termínu a terénu. Aby také byl zvučný, protože už nad střední kategorií všichni ohrnují nos. Takové zápasy nikdy nevyprodáte. Cenu vstupenek pak musíte vybalancovat, aby někdo na stadion vůbec přišel... Teď před Ligou národů smekám! Kdo na ni před lety na UEFA přišel, měl geniální nápad," nabízí Fousek pragmatický pohled.

Češi si po postupu do první divize zatím vedou nad očekávání. Po dvou kolech mají na kontě čtyři body.

„Je to famózní konfrontace. Utkání se Švýcarskem a Španělskem zase vzbudila zájem o fotbal a potvrdila, že na tom nejsme tak špatně. Hráči, kteří byli povoláni vzhledem k tomu, že máme spoustu zraněných, se pokusili chytnout šanci na pačesy. Jsem hrdý na trenéra i na celé mužstvo," líčí první muž českého fotbalu.

Národní tým navíc přišel o vítězství nad Španělskem až vcelku sporným inkasovaným gólem v 90. minutě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální sekretář FAČR Michal Valtr (vlevo) a předseda Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2022.

„Poprvé jsme skoro zvítězili nad Španělskem. Já to beru jako svého druhu vítězství. Mužstvo je úžasně pracovité a charakterní, je tam dobrá atmosféra. Teď se těšíme na zápasy v Portugalsku a Španělsku venku, které budou zase trochu o něčem jiném," poukazuje strahovský předseda.

Reprezentace neprošla z baráže na mistrovství světa do Kataru. Vedení asociace přesto s trenérem Jaroslavem Šilhavým a jeho realizačním týmem na začátku května prodloužilo smlouvu na další kvalifikační cyklus o EURO 2024 v Německu.

„Zdařilé vykročení do Ligy národů je potvrzením správnosti znovujmenování trenéra Šilhavého. Jsem rád, že se nám do skupiny podařilo vykročit úspěšně, řekl jsem to mužstvu i Jardovi. Sám upřímně přiznal, že to neočekával ani ve snu. Přestože jsme odehráli dva dobré zápasy a máme čtyři body, hlavním cílem zůstává udržet skupinu A, což by mělo přinést českému fotbalu zase tři luxusní soupeře v příštím ročníku," přeje si Fousek.

Reklama