Hlavní obsah

Od legionáře z Twente výhrady a stesky neuslyšíte. Přijel jsem nabitý silou a energií, tvrdí Černý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda belgické reprezentace Kevin de Bruyne se nijak netají názorem na Ligu národů a červnové zápasy, které musí evropské reprezentační týmy podstoupit. „Pro mě tahle soutěž nemá žádný význam,“ pronesl při srazu Rudých ďáblů jen to, co si myslí většina hráčů a trenérů stěžujících si, že v už beztak nabitém termínovém kalendáři ubírají tyto duely fotbalistům volno pro tolik potřebný odpočinek. Od českého legionáře ve službách nizozemského Twente Enschede Václava Černého ovšem podobné výhrady a stesky neuslyšíte.

Foto: Profimedia.cz

Radost Václava Černého v dresu Twente Enschede při květnovém utkání s FC Groningen.

Článek

Proč? „Přišel jsem o rok fotbalu, takže mi vůbec nevadí, že sezona pokračuje. Chápu, že klukům, majícím za sebou padesát i víc zápasů připadá červnový termín až moc náročný, ale já s ním problém nemám," připomněl čtyřiadvacetiletý legionář, že ho vážné zranění a operace kolena připravila o devět měsíců kariéry. I proto se do české reprezentace vrací po pauze trvající půldruhého roku.

Do notně pozměněné a omlazené reprezentace, protože i trenérovi Jaroslavu Šilhavému se pro zranění omluvilo deset hráčů, s nimiž nemůže počítat na nastávající střet v Lize národů se Švýcarskem, Portugalskem a pro dvojutkání se Španělskem.

„Každý je tady, aby se v reprezentaci ukázal, v mužstvu se udržel a přitom doufal, že příště dostane pozvánku zase. Já jsem obzvlášť rád, že jsem po těžkém roce vyplněném návratem na hřiště zpátky v národním týmu. Nabitý silou a energií, protože sezona skončila pozitivně pro mě i pro klub," pochvaloval si, že Twente, kde společně s ním působí další český reprezentant Michal Sadílek, obsadilo v nizozemské lize nakonec čtvrtou příčku a zajistilo si tím účast v pohárové Evropě.

Sadílek mimochodem slavil právě v úterý na srazu reprezentace třiadvacáté narozeniny a o rok starší Černý patřil k prvním gratulantům.

„Už jsem Míšovi i zapíval, na sociálních sítích jsem rozjel skupinu Twente, do které se při narozeninách vkládají starší fotky oslavenců, postaráme se, aby se dostal nějaký dárek. A on samozřejmě bude muset mít proslov," prozrazoval, jak takové narozeniny při reprezentačním srazu probíhají.

Foto: fctwente.nl

Michal Sadílek (první zleva) z Twente slavil v úterý na reprezentačním srazu narozeniny.

„Jsem strašně rád, že Míša přišel do Twente. Šlo o skvělý krok a pro klub o skvělý nákup. Vycházíme spolu fantasticky, rozumíme si na hřišti i mimo něj," netajil Černý, jak moc je rád, že má v klubu českého parťáka.

Těžko zatím soudit, zda si ti dva spolu zahrají i v některém ze čtyř zápasů, které na reprezentaci v následujících dnech čekají. Zvláště když při prvních trénincích bylo patrné, že trenér Šilhavý nejspíš míní ustoupit od ortodoxního rozestavení se čtyřmi obránci a zkusí hru se třemi beky.

Je tudíž otázkou, jaké úkoly a role svěří těm, na něž ukáže a pošle do utkání. Třeba právě Černý by se mohl objevit na kraji obrany, jak nácviku při strahovské přípravě napověděl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Šilhavý  zkoušel na prvních trénincích změny v rozestavení. Sáhne k nim i v zápasech?

„Zkušeností s hrou na tři obránce mám minimální, protože s Twente tento systém nepraktikujeme. Během dosavadní kariéry jsem hrál vždy vpředu nebo pod hrotem, ale teď jsem tady, abych vyplnil místo v sestavě, jak trenér potřebuje. Proto se rád se tomuto rozestavení přizpůsobím a odehraju cokoli. Tedy, až na gólmana," tvrdil Černý, že pro něho je důležité hlavně to, aby ke dvěma předchozím reprezentačním startům přidal další.

Třeba hned ve čtvrtek večer v prvním duelu elitní divize Ligy národů proti Švýcarsku.

„Vracím se po půldruhém roce, ale jsem stejný, jako dřív. Samozřejmě, jsem o rok starší, i vlasů mi ubylo, ale reprezentační sraz si užívám jako nikdy jindy. Švýcaři, kteří nás čekají na úvod, mají neskutečnou fotbalovou kvalitu, důležitý však bude každý zápas Ligy národů. Pro nás bude pochopitelně důležité, abychom do ní dobře vstoupili."

Reklama

Související témata: