Hlavní obsah

Okradli sudí Čechy o výhru nad Španělskem? Vyrovnávací gól budí rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen desítky sekund dělily fotbalisty České republiky od historicky první výhry nad Španělskem v éře samostatného státu. V 90. minutě však sebral výhru domácím v duelu Ligy národů hlavou Iňigo Martínez. Ne všichni v ten moment na stadionu či u televizních obrazovek však postřehli, že padl gól. Navíc z opakovaných záběrů nebylo úplně jednoznačné, zda míč skutečně přešel celým objemem brankovou čáru.

Hrdí lvi. Kluci zaslouží velký dík, chválil Jaroslav Šilhavý a vysvětlil, proč nevystřídal Jankta hnedVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

I komentátor přímého přenosu Jaromír Bosák měl za to, že branková konstrukce i tentokrát hrála ve prospěch českého týmu, když po odrazu od břevna a následně od hrací plochy vylétl míč směrem ven z brány, kde ho chytil gólman Tomáš Vaclík.

Úlevu z toho, že Češi uhájili vedení 2:1, ale vystřídal šok, když rozhodčí na popud pomezního signalizoval vstřelený gól.

„Bohužel hodinky zavelely k tomu, že v poslední minutě dostává Vaclík gól," uvedl Bosák, jenž si myslel, že arbitři na hřišti mají tzv. goal-line technology, která sudímu na hodinky se stoprocentní přesností dá zprávu o tom, zda branka platí, či nikoliv.

Foto: Repro ČT

Vyrovnávací gól Španělska na 2:2 pod lupou ve studiu České televize

„Každopádně to nebyly hodinky. To pomezní rozhodčí hned začal mávat, že balon byl za brankovou čarou. Pro mě to ale transparentní nebylo, z toho, co jsem viděl ze zpomalených záběrů. Evidentně tady goal-line technology není, ta by to ukázala jasně," vyjádřil pochybnosti nad platností gólu spolukomentátor a někdejší útočník Luděk Zelenka.

V pozápasovém studiu situaci detailně prozkoumal i bývalý reprezentant Erich Brabec, který si dopad míče na obrazovce zvětšil.

Skvělý Jan Kuchta. Jeden gól dal, druhý zařídil. Pomůže mu to k odchodu z Ruska?Video: Sport.cz

„Bohužel, je z toho branka, která v našich očích není stoprocentní. Já míč celým objemem za lajnou nevidím. Bylo vidět, že rozhodčí okamžitě utíkal na půlku. Z tohoto záběru ale nejsem přesvědčen, že je míč celým svým objemem za brankovou čárou," uvedl Brabec.

I on se podivoval nad tím, že sudí nemají na zápase elitní skupiny Ligy národů k dispozici gólovou technologii, která je přitom třeba v anglické lize už dávno běžným standardem.

„Nerozumím tomu a nechápu to, že na téhle úrovni nemáme tuhle technologii. Nevím, kdo je za to zodpovědný. Ale na takovém zápase by to měla být samozřejmost," říkal pobouřeně bývalý kapitán Slavie.

Gólová technologie totiž může vyvrátit to, co se zdá být v rámci hry jednoznačné. Své o tom vědí třeba fanoušci Livepoolu, jimž před třemi roky sebrala tato technologie domnělý gól ve šlágru proti Manchesteru City. Zdálo se, že míč byl za brankovou čarou, nicméně technologie odhalila, že se čáry lehce dotýkal, a gól tudíž nemohl být uznán.

Byl vyrovnávací gól Španělska proti České republice na 2:2 uznán správně?
Ano. Byl to jasný gól.
14,5 %
Ne. Žádný záběr jednoznačně neprokázal, že byl míč celým objemem za brankovou čarou.
85,5 %
Celkem hlasovalo 10113 čtenářů.

Reklama