Hlavní obsah

Ostrá rýpnutí do kouče Němců: Druhý set bychom vyhráli! Je čas vzít zpět staré opory

Berlín/Praha

Dalo se to čekat, historická potupa měla značnou odezvu, kouč Joachim Löw ovšem debakl 0:6 se Španěly ustál. Zatím. Ale němečtí fotbalisté to schytávají ze všech stran, a to i hodně zlomyslně, zatímco španělská strana si po včerejším velkolepém večeru v Lize národů užívá.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Fotbalisté Španělska svého soupeře naprosto deklasovali

Článek

Španělé uštědřili Německu nejvyšší porážku od roku 1931, kdy stejně podlehlo v přípravném utkání Rakousku. "Takový fotbalový večer bohužel přichází velmi vzácně. Hráči začali naplno od první minuty a vše se jim dařilo. Když má tým takovou sílu a přístup, můžou se mu povést podobné věci," citoval web uefa.com trenéra španělské fotbalové reprezentace Luise Enriqueho.

To německá strana čelila nepříjemným poznámkám a úvahám. "Je potřeba myslet v delším horizontu a důkladně analyzovat každý zápas. Chceme být na vrcholu příští rok na Euru," uvedl ředitel německé reprezentace Oliver Bierhoff a odmítl debaty o tom, že by měl Löw odejít.

Tvrdá lekce se ale stala terčem posměchu. „Druhý set už bychom vyhráli," narážel na ´tenisového´ kanára bývalý reprezentant Dietmar Hamann.

Jeho účinkování v reprezentačním dresu je již staršího data, ozvali se ale i ti, pro které je národní tým stále ještě relativně čerstvou zkušeností. Mezi nimi i Mesut Özil, který v reprezentaci neskončil slavně. Vzal si na mušku Löwovu nominační politiku.

„Čas vzít zpátky Jeromea Boatenga," popíchl na sítích kouče, který před časem oficiálně oznámil, že právě zkušeného stopera Bayernu, ale i Thomase Müllera už povolávat nebude, ač v poslední době hrají velmi dobře.

Hořké to bylo i pro brankáře a kapitána Manuela Neuera. Šestadevadesátým reprezentačním startem vyrovnal rekord Seppa Maiera, a to proti týmu, se kterým nikdy nevyhrál. To platí stále, navíc Neuer poprvé dostal šest gólů v soutěžním zápase.

Zápas v Seville nabídl přímý souboj o první místo ve skupině. Německo hrálo v silné sestavě, kterou šetřilo při přípravě s Čechy a která pak porazila Ukrajinu 3:1. Španělé vyhráli skupinu, v níž byli ještě Švýcaři, s bilancí tří výher, dvou remíz a jedné porážky. "Cítili jsme, že jsme si nezasloužili prohrát jediný zápas. Vstřelili jsme 13 gólů a inkasovali třikrát, taková jsou čísla," vypočítával Enrique.

Třemi góly se na jednoznačném vítězství nad Německem podílel dvacetiletý útočník Ferran Torres. "Každý hráč sní o tom, že za svou zemi vstřelí hattrick. Jsem nesmírně šťastný, protože se mi to povedlo v tak důležitém utkání a týmu jsem tím pomohl. Naprosto jsme je vyšplouchli ze soutěže," konstatovala letní posila Manchesteru City, která si připsala sedmý start za národní tým.

"Tohle je Španělsko, tým, který může dát Německu šest gólů. Výsledek mohl být ještě mnohem vyšší. Měli jsme spoustu dalších šancí," prohlásil Torresův spoluhráč z Manchesteru City Rodri.

Reklama

Související témata: