Hlavní obsah

Španělsko - Česko 2:0Po prohře se Španělskem v září se Švýcary o záchranu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Soler 1 : 0
75. Sarabia 2 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Poslední zápas Ligy národů v září ve Švýcarsku nejspíš rozhodne, zda se česká reprezentace udrží v elitní divizi. I v druhém utkání za Pyrenejemi totiž prohrála, v neděli v Málaze podlehla domácímu Španělsku 0:2, i když hned několik dobrých šancí na lepší výsledek měla. A protože tým helvétského kříže porazil Portugalce, rozhodne se mezi českým a švýcarským týmem, který z nich mezi fotbalovou elitou zůstane.

Dnes to bylo o produktivitě, ale za celý sraz musíme tým pochválit, shodují se trenér i kapitánVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Málaga (od našeho zpravodaje) - Hned na devíti místech změnil trenér Luis Enrique sestavu, na hře Španělů to ale nebylo samo sebou znát. Drželi se svého... Tedy hlavně míče, který chtěli a měli třeba v první půli pod kontrolou po 74 procent odehraného času, takže zákonitě dominovali. Deset minut brankář Mandous poznával, co ho čeká, než se jeho spoluhráči odvážili k avizovanému presinku a napadání, jímž hru domácích nabourávali.

Zvládali ho, a protože jim nescházela odvaha k útočným výpadům, měli v rozpětí necelých dvou minut dvě velké šance, aby se ujali vedení. Ránu Černého ale gólman Unai Simón vyrazil, aby si po pár desítkách sekund poradil i se sólem Kuchty, který na něho běžel sám.

Prostřelit ho ovšem nedokázal, takže španělská reakce přišla vzápětí. Soler totiž českým hráčům předvedl, jak se podobné příležitosti proměňují. On tu svou nachystanou Alonsem využil a domácí se rozjeli. Asensio se po střetu se Zeleným dožadoval penalty, záložník Valencie Soler se mohl záhy zapsat podruhé mezi střelce, ale bránu netrefil.

Pešek s Kuchtou to po chybě brankáře Simóna také nesvedli, čímž jen potvrdili, jakou bolestí je pro Šilhavého výběr proměňování příležitostí, když už se naskytnou. A obrana Španělů je nabízela i po změně stran, když se ocitla pod tlakem a musela se vyrovnávat s agresivitou a důrazem soupeře. Ani Peškova možnost, ani slibná akce rozjetá Součkem či střela střídajícího Krále ale zúročení nepřinesly.

Španělé pořád vyznávali svůj fotbal. Sice úsporný se snahou co nejdéle držet balon, neztratit ho, kombinovat a trpělivě čekat na příležitost, která nakonec skutečně přišla. Čtvrthodiny před koncem po první vážnější akci domácích. Gavi ji založil, Olma s přispěním Jemelkovy teče zrealizoval a střídají Sarabia ji po třech minutách na hřišti zakončil.

Prostě, jen další důkaz, jaký byl a je rozdíl v efektivitě obou týmů. Vždyť třeba ve střelách na bránu byl poměr 4:3. Jenže i čtyři rány stačily svěřencům Enrriqueho ke dvěma gólům.

Domácí La Roja se pochopitelně uklidnili a výhru, která je ve skupině A posunula na první příčku, si pohlídali. Oni si to na podzim rozdají s Portugalci o postup do Final Four, na českou reprezentaci pak čeká nejdříve domácí odveta s Ronaldem a spol. a 27. září ve Švýcarsku bitva o udržení.

Utkání 4. kola skupiny A2 fotbalové Ligy národů
Španělsko - Česko 2:0 (1:0)
Branky: 24. Soler, 75. Sarabia. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Bitigen (video, všichni Tur.). ŽK: Carvajal. Diváci: 30 389 (vyprodáno).
Španělsko: Simón - Carvajal, García, Martínez, Alonso (78. Alba) - Soler (59. Gavi), Rodri, Koke (79. Busquets) - Asensio (72. Sarabia), Morata (59. F. Torres), Olmo. Trenér: Enrique.
Česko: Mandous - Zima, Brabec, Jemelka - Coufal, Souček, Sadílek (30. Král), Zelený (79. Kalvach) - Černý (60. Hložek), Kuchta (60. Jurečka), Pešek (79. Tecl). Trenér: Šilhavý
Švýcarsko - Portugalsko 1:0
Branka: 2. Seferovič

Reklama