Hlavní obsah

Šilhavý nominoval v den svých narozenin, nadělil si i Pekharta. Devět hráčů chybí

Praha
Aktualizováno

Doba je složitá. Národnímu týmu ze zdravotních důvodů chybí hned devět hráčů, čerstvě i trojice pozitivně testovaných slávistů Bořil, Kúdela, Provod. V nominaci české fotbalové reprezentace na zápasy v Německu, s Izraelem a Slovenskem je také navrátilec Tomáš Pekhart, nejlepší střelec polské ligy byl povolán po sedmi letech. Poprvé se letos objevuje záložník David Pavelka. Trenér Jaroslav Šilhavý oznámil nominaci přesně v den svých 59. narozenin.

Trenér Jaroslav Šilhavý nominoval víc hráčů než normálně. Do reprezentace se vrací Pavelka a PekhartVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Český tým se nejprve 11. listopadu představí v prestižním přípravném zápase v Lipsku proti domácím Němcům, mistrům světa z roku 2014. O čtyři dny později reprezentanti v Plzni přivítají Izrael a 18. listopadu tamtéž zakončí druhý ročník Ligy národů derby s bývalým federálním partnerem Slovenskem.

„Přípravu jsme povinni sehrát, nejde o žádný náš výmysl. Kdybychom si mohli vybrat, tak vzhledem k situaci přípravný duel vynecháme a hrajeme jen Ligu národů. Bohužel to nejde," vysvětluje Libor Sionko, manažer národního týmu.

Ze zdravotních důvodů vypadlo kouči hned devět hráčů včetně trojice z pražské Slavie, která měla pozitivní test na koronavirus. Poprvé od roku 2013 byl povolán útočník Tomáš Pekhart a letos poprvé i záložník David Pavelka.

„Pekhart si o nominaci řekl hlavně svou velkou produktivitou, také zkušenostmi," vysvětluje trenér Jaroslav Šilhavý. Podle polských médií má Pekhart příznaky covid-19, reprezentace však takovou informaci zatím nemá.

„Pavelka sem patří. Měl při prvních letošních srazech zdravotní problémy. Jsem rád, že ho teď máme na očích ve Spartě, je velice kvalitní," dodává kouč.

Celkem budou testováni čtyřikrát

Výčet absencí je dlouhý. Kvůli zranění či nákaze koronavirem bude Šilhavý postrádat hned devět hráčů. Z mistrovské Slavie kvůli covidu-19 vypadli obránci Jan Bořil s Ondřejem Kúdelou a záložník Lukáš Provod, z Liberce ze stejného důvodu brankář Filip Nguyen. V útoku chybějí zranění Patrik Schick s Adamem Hložkem, ze zdravotních důvodů jsou mimo hru i Pavel Kadeřábek, Tomáš Petrášek, Lukáš Kalvach a Jaromír Zmrhal.

„Sejdeme se v pondělí ráno, všichni budou hned otestováni a uzavřeni, než budou vyhodnoceny výsledky, abychom případně eliminovali pozitivní osoby," líčí Sionko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka se postaral o první branku utkání s Brazílií.

„Celkem budeme během srazu testováni čtyřikrát. Německo totiž vyžaduje testy ještě v úterý ráno před odletem. Další přijdou na řadu vždy dva dny před zápasy v Plzni."

S povoláním záložního týmu, který by byl stejně jako v září a v říjnu v pohotovosti pro případ většího počtu nakažených, se tentokrát nepočítá.

„Sraz je logisticky mnohem jednodušší než posledně. Věřím, že ho zvládneme s tímto týmem, takže povolání záložních hráčů zatím neplánujeme," vysvětluje Sionko.

České reprezentaci patří ve skupině B2 druhé místo se ztrátou čtyř bodů na vedoucí Skotsko. Vítěz tabulky si zajistí postup do elitní Ligy A. V druhém ročníku Ligy národů jde i o dvě místa v play off o mistrovství světa v roce 2022 a je rozhodující pro los kvalifikace.

Nominace fotbalové reprezentace na listopadová utkání:
JménoKlubStartyGóly
Brankáři
Ondřej KolářSlavia Praha10
Jiří PavlenkaBrémy110
Tomáš VaclíkFC Sevilla320
Obránci
Jakub BrabecPlzeň171
Vladimír CoufalWest Ham101
Ondřej ČelůstkaSparta Praha212
Tomáš HolešSlavia Praha30
David HovorkaSlavia Praha20
Tomáš KalasBristol202
Aleš MatějůBrescia10
Filip NovákFenerbahce Istanbul241
Záložníci
Antonín BarákHellas Verona135
Vladimír DaridaHertha Berlín657
Bořek DočkalSparta Praha417
Jakub JanktoSampdoria Janov273
Jan KopicPlzeň193
Alex KrálSpartak Moskva132
Lukáš MasopustSlavia Praha151
David PavelkaSparta Praha221
Tomáš SoučekWest Ham273
Petr ŠevčíkSlavia Praha60
Útočníci
Michael KrmenčíkFC Bruggy249
Zdeněk OndrášekPlzeň41
Tomáš PekhartLegia Varšava192
Matěj VydraBurnley296

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články