Hlavní obsah

Smutný Souček: Zahozenou penaltou jsem dal týmu ránu do zad!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když pár minut po utkání na stadionu Kybunpark v St. Gallenu předstoupil před česká média, sypal si popel na hlavu. Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Souček sice proti Švýcarům převedl svůj nejlepší výkon za poslední měsíce, klíčový moment však nezvládl. V úterním duelu Ligy národů A za stavu 1:2 zahodil penaltu.

Foto: Michael Buholzer, ČTK/AP

Švýcarský gólman Yann Sommer likviduje penaltu Tomáše Součka.

Článek

St. Gallen (od našeho zpravodaje) - Českým fotbalistům by případná remíza k záchraně v elitní skupině Ligy národů nestačila, vyrovnání ale mohlo duel ještě zdramatizovat. „Neproměnil jsem, penalta byla tedy špatně kopnutá," kál se Souček po utkání.

Brankář Sommer se vás snažil před penaltou rozhodit, ukazoval rukou na druhou stranu, než jste nakonec střílel. Vnímal jste jeho gesto?

Ano. Ale potom jsem se soustředil jen na sebe. Vybral jsem si stranu a tam míč poslal. Sommer ukázal kvalitu, ale spíš beru neproměněnou penaltu na sebe. Střílel jsem po zemi, věřil jsem, že na mokré trávě nabere míč rychlost. Bohužel.... Je mi to líto. Po výborném výkonu, který jsme předvedli, byla tohle rána do zad celému týmu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Tomáš Souček (vlevo) mohl vyrovnat, ale penaltu kopnul nevalně. Yann Sommer si ve švýcarské bráně připsal úspěšný zákrok.

Šlo o klíčový moment?

Věřím, že pokud bych pokutový kop proměnil, vytvořili bychom si ještě větší tlak. Do konce zbývalo pořád dost času. Musím pochválit všechny kluky, předvedli jsme skvělý výkon. Jeden z nejlepších v Lize národů. Odpověděli jsme na nepovedený výkon proti Portugalsku. O to víc mě zahozená penalta mrzí.

Před exekucí jste se bavili s Patrikem Schickem. O čem?

Ptal se mě, jestli si věřím. Odpověděl jsem, že ano. Penalt jsem v kariéře proměnil hodně, teď jsem selhal. Bohužel právě tahle byla obrovsky důležitá. Šance na zvrat by byla velká. Musím ale opravdu pochválit celé mužstvo včetně realizačního týmu, jak jsme se na tento zápas připravili.

Lepší výsledek vás stály dva slepené góly Švýcarů v první půli. Co se v této pasáži stalo?

Pochopitelně nás tyto góly mrzí. Vždyť jsme si vytvořili spoustu šancí, dali jsme dvě tyče, jedno břevno, zahodili jsme penaltu. Ale hřeje nás, že jsme si dokázali vytvořit tlak proti takové fotbalové velmoci, jakou je Švýcarsko.

Jaké je vaše hodnocení Ligy národů?

Chtěli jsme se udržet, Ligu národů tedy nemůžu hodnotit kladně. Ale kromě domácího zápasu s Portugalskem jsme předvedli hodně dobré výkony. Porazili jsme doma Švýcarsko, remizovali jsme se Španělskem. Ale sestoupili jsme, máme jen čtyři body. Pokusíme se uspět v Lize národů B a vrátit se mezi elitu. Všichni chceme hrát takové zápasy.

Reklama