Hlavní obsah

Španělsko, Portugalsko a Švýcarsko jsou soupeři české reprezentace v Lize národů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trojice velice silných soupeřů prověří v příštím roce kvality české fotbalové reprezentace ve 2. skupině elitní divize A třetího ročníku Ligy národů. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se utkají s mistry světa z roku 2010 Španěly, evropským šampionem z roku 2016 Portugalskem a nevyzpytatelným Švýcarskem. Rozhodl o tom čtvrteční los ve švýcarském Nyonu. První čtyři zápasy jsou na programu v červnu, zbylé dva v září.

Věřím, že tam nebudeme jenom do počtu, říká o losu Ligy národů trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Byli jsme odměněni za postup do elitní úrovně Ligy národů, kterou si tým trenéra Šilhavého perně a zaslouženě vybojoval. Teď změří své síly nejen s evropskou, ale vlastně i světovou špičkou. Na co těšit se mají příští rok v létě i naši fanoušci," byl losem a soupeři potěšen první muž českého fotbalu Petr Fousek.

Aby ne, když Šilhavého tým narazí na dva týmy z Pyrenejského poloostrova, přičemž Španělé, kteří se v předchozím ročníku Ligy národů dostali až do finále, kde podlehli Francii, jsou stejným lákadlem jako Portugalci s hvězdným Ronaldem ve svém středu. A k této dvojici se přidává Švýcarsko, které jde fotbalově neustále nahoru. Svědčí o tom i to, že v kvalifikaci o postup na světový šampionát 2022 vyhrálo svou skupinu před úřadujícími mistry Evropy Italy.

Příští ročník Ligy národů začne v červnu 2022, kdy se od 2. do 14. 6. odehrají čtyři zápasy. Zbylá dvě utkání budou na programu od 22. do 27. září. Vítězné celky jednotlivých skupin elitní divize postoupí do finále, které bude na programu od 14. do 18. června 2023. Mužstva na čtvrtém místě pak sestoupí do divize B.

Vaclík si Švýcarsko přál

„Přál jsem si Švýcarsko, kde jsem působil, takže jsem moc rád. Portugalsko a Španělsko mají skvělé týmy s hvězdnými jmény. S žádným z těch mužstev jsme v poslední době nehráli, takže bude zajímavé, že dostaneme příležitost poznat nové soupeře, nové hráče," reagoval okamžitě na resumé nyonského losování brankář české reprezentace Tomáš Vaclík.

"Na papíře se mi to moc líbí, uvidíme ale, jak to bude vypadat na hřišti. Věřím, že ve skupině budeme hrát důstojnou roli a ukážeme, kam jsme se jako tým za poslední roky posunuli a v nejvyšší skupině Ligy národů jsme právem," dodával.

„Hodně zajímavá skupina v čele s Portugalskem a hvězdným Cristianem Ronaldem. Pro náš tým půjde o solidní prověrku. Každý zápase bude mít určitě vysokou úroveň," komentoval los Ligy národů záložník Michal Sadílek.

Jak vypadá složení dalších skupin v elitní divizi?

Skupina A1: Francie, Dánsko, Chorvatsko, Rakousko
Skupina A2: Španělsko, Portugalsko, Švýcarsko, Česko
Skupina A3: Itálie, Německo, Anglie, Maďarsko
Skupina A4: Belgie, Nizozemsko, Polsko, Wales

Pochopitelně že nejdřív se losovalo rozdělení do skupin v nižších divizích, na což dohlížel již tradičně zástupce generálního tajemníka UEFA Giorgio Marchetti, zatímco míčky s jednotlivými účastníky Ligy národů vytahovali reprezentanti Francie a Španělska Robert Pires a Gaizka Mendieta.

Ti rozhodli třeba o tom, že fotbalisté Slovenska budou mít v divizi C za soupeře ve skupině Bělorusko, Ázerbájdžán a vítěze play out mezi Kazachstánem a Moldavskem.

Liga národů - divize C
Skupina C1: Turecko, Lucembursko, Litva, Faerské o.
Skupina C2: Sev. Irsko, Řecko, Kosovo, Kypr/Estonsko
Skupina C3: Slovensko, Bělorusko, Ázerbájdžán, Kazachstán/Moldavsko
Skupina C4: Bulharsko, Sev. Makedonie, Gruzie, Gibraltar

V divizi B se barážový soupeř české reprezentace v boji o účast na MS v Kataru Švédsko dostalo do skupiny s Norskem, Srbskem a Slovinskem.

Liga národů - divize B
Skupina B1: Ukrajina, Skotsko, Irsko, Arménie
Skupina B2: Island, Rusko, Izrael, Albánie
Skupina B3: Bosna & Hercegovina, Finsko, Rumunsko, Černá Hora
Skupina B4: Švédsko, Norsko, Srbsko, Slovinsko
Liga národů - divize D
Skupina D1: Lichtenštejnsko, Kazachstán/Moldavsko, Andorra, Lotyšsko
Skupina D2: Malta, Kypr/Estonsko, San Marino

Reklama