Hlavní obsah

Ty couro, zlámu ti nohy. Miliardové fotbalové hvězdě hrozil soupeř při Lize národů

V prestižní severské bitvě fotbalové Ligy národů mezi domácími Švédy a Nory to v neděli pořádně vřelo. Nejzvučnější hvězda na hřišti, útočník Erling Haaland, dvěma góly zařídil výhru hostů 2:1. Stal se ale také středobodem ostré slovní přestřelky.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Nor Erling Braut Haaland (vpravo) slaví jeden ze svých gólů proti Švédsku

Článek

Haaland, jenž před nedávnem uzavřel přestup z Dortmundu do Manchesteru City za v přepočtu zhruba 1.8 miliard korun, naštval fotbalovou arénu v Solně nejen svými góly ale i gestem po druhé vstřelené brance, kdy ukazoval fanoušků prstem u pusy, že mají být zticha.

Po zápase vysvětlil, že šlo o reakci na sprosté urážení na hřišti od švédského obránce Alexandera Milosevice.

„Nejprve na mě řval, že jsem děv*a. Což vás mohu ujistit, že nejsem. Pak na mě řval, že mi zláme nohy. O minutu později jsem pak skóroval," prozradil 21letý bombarďák norské televizi TV2.

„I na mě pokřikoval, že jsem děv*a," přitakával další norský forvard Alexander Sörloth pro server Nettavisen.

Televizní záběry prokázaly, že Milosevic skutečně na Haalanda pokřikoval něco, co se mu hodně nezamlouvalo.

„Je to celkem drzé, že říká to, co říká. Protože já neumím norsky a on nemluví švédsky, takže nevím, jak bychom spolu na hřišti komunikovali. Anglicky na hřišti nemluvím, takže je překvapující, co tvrdí o tom, co jsem mu měl říkat já," hájil se Milosevic.

Nicméně oba skandinávské jazyky jsou si velmi podobné a takřka totožné jsou v obou jazycích i vulgární výrazy pro prostitutku (hore, hora).

Den po zápase už emoce trochu vychladly. Kouč Norů Ståle Solbakken nad incidentem mávl rukou.

„Takhle to ve fotbale chodí ve všech zápasech celý rok. Od šesté divize na severovýchodě Norska po špičkové zápasy. Tím se nebudu vůbec zatěžovat a trávit tím čas," odmítal Solbakken debaty na toto téma.

„Já budu chtít slyšet od Milosevice jeho verzi, ještě jsem s ním nemluvil. Po zápase všichni zmizeli. V utkání padne spousta slov, která nejsou vhodná. To se děje všemi směry. My ale nabádáme hráče, aby se chovali jako dobří reprezentanti švédského fotbalu," řekl pro Aftonbladet trenér Švédů Stefan Pettersson.

Reklama