Hlavní obsah

Chorvatsko - Španělsko 0:0, 4:5 PKVelké finálové drama ovládlo Španělsko! Rozhodly až penalty

Aktualizováno

Fotbalisté Španělska ovládli Ligu národů. Finálový duel v Rotterdamu s Chorvatskem, který i po prodloužení skončil bezbrankovou remízou, rozhodli v penaltovém rozstřelu. V něm uspěl výběr "La Roja" 5:4, v šesté sérii rozhodl obránce Dani Carvajal. V souboji o bronz porazili fotbalisté Itálie domácí Nizozemce 3:2.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Tým Španělska se raduje z vítězství v Lize národů.

Článek
Fotogalerie

Světoví šampioni z roku 2010 a trojnásobní mistři Evropy získali cennou trofej po 11 letech, naposledy ovládli Euro 2012. Španělé částečně napravili dva roky starou porážku z finále Ligy národů. Chorvaté naopak stejně jako na MS 2018 nezvládli finálový duel a na premiérový triumf v samostatné historii stále čekají.

Poslední tři vzájemné duely Španělska s Chorvatskem nabídly vždy minimálně pět branek, dnes se ale v Rotterdamu hrál opatrný fotbal. Jako první zahrozil ve 12. minutě Gavi, Livakovič však po jeho pohotové střele zasahovat nemusel. Na druhé straně si po půlhodině poradil gólman Simón s Perišičovou hlavičkou. Ani ve třetím finále v historii soutěže v prvním poločase gól nepadl.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Chorvat Josip Juranovič (vlevo) a Španěl Jordi Alba ve finále Ligy národů.

Velké gólové příležitosti dlouho nepřišly ani po změně stran, ačkoliv se hra místy více otevřela. Až v 84. minutě vrátil Merino míč pod sebe na penaltový puntík, odkud Fati nedokázal umístit míč mimo Livakovičův dosah.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Chorvatští fanoušci ve finále Ligy národů.

Duel dospěl do prodloužení stejně jako ve středečním semifinále Chorvatů s domácími Nizozemci nebo při posledním vzájemném střetnutí v osmifinále Eura před dvěma lety, ve kterém uspěli Španělé. Výběr "La Roja" byl blíž vítěznému gólu i dnes, Olmo ale hned dvakrát z dorážky ve vyložených šancích selhal.

Poslední penaltové rozstřely vyšly lépe Chorvatům, kteří na loňském MS při cestě za bronzovými medailemi vyřadili v osmifinále Japonsko i ve čtvrtfinále Brazílii. Naopak Španělé nezvládli v Kataru stejnou disciplínu v osmifinále s Marokem. Dnes ale byli dlouho neomylní, postupně se prosadili Joselu, Rodri, Merino a Asensio.

Za Chorvatsko skórovali Vlašič, Brozovič a kapitán Modrič, až ve čtvrté sérii Simón vykopl Majerův pokus doprostřed branky. Perišič v páté sérii ještě udržel svůj tým ve hře a následně nastřelil Laporte břevno. V šesté sérii se znovu blýskl Simón proti Petkovičovi a Carvajal jemným zakončením doprostřed finále ukončil.

Italové vedli po 20 minutách 2:0 díky gólům Dimarca a Frattesiho, který v šestém reprezentačním utkání skóroval poprvé. Domácím se povedlo v 68. minutě snížit zásluhou Bergwijna, ale vzápětí vrátil svěřencům trenéra Roberta Manciniho dvoubrankový náskok Chiesa. Konečnou podobu dal výsledku v závěru Wijnaldum.

Final Four fotbalové Ligy národů - finále v Rotterdamu:
Finále
Španělsko - Chorvatsko 0:0 po prodl., na pen. 5:4
Penaltu proměnili: Joselu, Rodri, Merino, Asensio, Carvajal - Vlašič, Brozovič, Modrič, Perišič. Penaltu neproměnili: Laporte - Majer, Petkovič. Rozhodčí: Zwayer - Lupp, Achmüller - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Gavi, Nacho, Rodri - Petkovič. Diváci: 51 000.
Španělsko: Simón - Navas (97. Carvajal), Le Normand (78. Nacho), Laporte, Alba - Rodri, Ruiz (78. Merino) - Asensio, Gavi (87. Olmo), Pino (66. Fati) - Morata (66. Joselu). Trenér: De la Fuente.
Chorvatsko: Livakovič - Juranovič (112. Stanišič), Šutalo, Erlič, Perišič - Modrič, Brozovič, Kovačič - Pašalič (61. Petkovič), Kramarič (90.+1 Majer), Ivanušec (78. Vlašič). Trenér: Dalič.
O 3. místo
Nizozemsko - Itálie 2:3
Branky: 68. Bergwijn, 90. Wijnaldum - 6. Dimarco, 20. Frattesi, 73. Chiesa

Reklama