Hlavní obsah

Zvítězili jsme díky štěstí a brankáři Sommerovi, píše švýcarský tisk

Švýcarská média se radují z udržení fotbalové reprezentace v elitní skupině Ligy národů po vítězství 2:1 nad českým týmem, za které podle novinářů vděčí výbornému brankáři Yannu Sommerovi a štěstí. Připomínají, že domácí mužstvo v St. Gallenu třikrát zachránila branková konstrukce, na které skončily střelecké pokusy českých hráčů.

Foto: Michael Buholzer, ČTK/AP

Brankář Yann Sommer švýcarskou reprezentaci v utkání Ligy národů proti Česku několikrát podržel.

Článek
Fotogalerie

"Někdy jedna scéna shrne celý zápas. Běžela 89. minuta, když se Jemelkova hlavička odrazila od vnitřní strany tyče přímo do náruče brankáře Sommera. Švýcaři měli v chladném večeru v St. Gallenu štěstí na své straně a v Sommerovi měli brankáře, který je zachránil chycenou penaltou v horké půlhodince, ve které je Češi mohli nakonec ještě předstihnout," napsal list Neue Zürcher Zeitung ve svém internetovém vydání o přímém souboji o udržení mezi elitou, v němž svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého potřebovali zvítězit.

"Reprezentace porazila Česko 2:1, protože ji třikrát zachránila branková konstrukce a Sommer chytil penaltu. Ale obrana se bez svého šéfa Manuela Akanjiho povážlivě kýve," napsal deník Blick.

Sommera ocenil i list 20 Minuten. "Sommer chytil penaltu po hloupém faulu Elvediho. Byl to jeho pátý chycený pokutový kop za sebou v reprezentačním dresu (bez penaltového rozstřelu)."

Foto: Michael Buholzer, ČTK/AP

Švýcarský gólman Yann Sommer likviduje penaltu Tomáše Součka.

Čeští fotbalisté, kteří sestoupili do divize B Ligy národů, se dočkali za svůj výkon uznání. "Bylo to těžce vybojované a šťastné vítězství proti těžkému soupeři," uvedl deník Tages Anzeiger.

Výběr kouče Murata Yakina odstartoval elitní skupinu třemi porážkami, ve zbývajících třech zápasech však vyhrál. Doma porazil Portugalsko 1:0 a ve Španělsku zvítězil 2:1. "Švýcarsko začalo třemi porážkami a spoustou kritiky a soutěž zakončilo třemi výhrami a ještě větší chválou. Tři vítězství stačí k udržení a navíc nejsou k zahození vzhledem k vyhlídkám na mistrovství světa v Kataru. Můžete tam cestovat s dobrým pocitem, ale také s vědomím, že zřídkakdy budete mít takové štěstí jako v St. Gallenu," upozornil list Tages Anzeiger.

Reklama