Hlavní obsah

Šílená minuta hrůzy, frustrující penalty, líčí Šilhavý. Zkušenost s elitou je k nezaplacení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český fotbal se rychle vrací do méně slavné reality. Na mistrovství světa v Kataru se reprezentace neprobojovala, také záchrana mezi elitou v Lize národů zůstala nenaplněným cílem. V závěrečném utkání skupiny A2 sice podala v St. Gallenu solidní výkon, po porážce 1:2 se Švýcarskem ovšem sestupuje do druhé divize. „Výsledek nás mrzí, vypadli jsme, ale zkušenost pro hráče s touto skupinou byla k nezaplacení,“ cení si trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý během tréninku.

Článek
Fotogalerie

St. Gallen (Od našeho zpravodaje) - Peníze své asociaci vydělali. Za účast v elitní lize A uděluje UEFA prémii 2,25 milionu eur (55,5 milionu korun). Sestup zpátky do divize B má ovšem nepříjemný dopad. Po prohře v St. Gallenu bude národní tým před říjnovým losem kvalifikace EURO 2024 v Německu figurovat až v druhém koši.

Co cítíte po zápase, v němž se vám herně dařilo, ale porážka vás odsoudila k sestupu?

Pocity mám smíšené. Také cítím, že jsme předvedli velmi dobrý výkon. Zvlášť po zápase před třemi dny s Portugalskem. Mezi utkáními byla docela krátká doba, ale podařilo se nám se zvednout. Jenom škoda, že jsme zápas aspoň nezdramatizovali penaltou za stavu 1:2.

Položila vás především minuta hrůzy na konci první půlhodiny.

To bylo šílené! Člověk byl zklamaný z úvodní trefy, a než se otočil, už to bylo 2:0 pro domácí... Trošku jsem se lekl. Když se takový soupeř dostane do dvougólového vedení, nebývá to jednoduché. Naštěstí jsme dokázali dát ještě do přestávky kontaktní gól. Pak už jsem z týmu cítil, že jde za vítězstvím, které jsme potřebovali. Věřil jsem, že to zvládneme nebo aspoň zdramatizujeme. Na obou stranách bylo hodně šancí, muselo se to líbit. Na takovém výkonu se dá stavět.

Co se vlastně stalo, že jste během minuty inkasovali hned dvakrát?

Špatná komunikace, Cuf (Coufal) zůstal sám dva hráče. Ale podrobně při pohledu z lavičky nevím. U druhé branky přišla nepozornost Lukáše (Kalvacha). Dal krátkou přihrávku, neviděl hráče soupeře. To se stane, nikdo mu hlavu neutrhne.

Česká fotbalová reprezentace má nové dresy. Jak se vám líbí?Video: Sport.cz

Proti Portugalsku penaltu neproměnil Schick, ve Švýcarsku pro změnu Souček. Jak řešíte volbu exekutorů?

Vždycky máme určené jednoho až čtyři hráče. Na oba zápasy byli určeni stejní. Páťa asi komunikoval s Tomášem, kdo půjde kopat. Páťa minule nedal, Tomáš si věřil. Bohužel taky nedal. To se stane, jen škoda, že takhle dva zápasy za sebou. Je to trošku frustrující, ale byly tam i další příležitosti.

Jaké je vaše celkové hodnocení působení v Lize národů?

Kladné. V elitní skupině jsme všichni získali skvělé zkušenosti. Trenéři i hráči. Nevyšel nám domácí zápas s Portugalskem a u nich jeden poločas. Jinak bylo naše účinkování povedené, nebo jsme aspoň drželi krok. Na výsledcích z prvních zápasů se dá stavět. Porazili jsme Švýcary, remizovali se Španělskem. Motivace postoupit zpátky mezi velká mužstva bude velká.

Skládání týmu během posledního srazu vám znovu komplikovala velká marodka. Na začátku druhé půle bylo na hřišti pět hráčů z Plzně hrající Ligu mistrů. Začíná éra Viktorie?

Vybíráme hráče podle momentální formy nebo kvality. Nesortoval bych to na kluby, netahal sem klubovou příslušnost. Ohledně poločasového střídání jsme museli změnit plán. Chtěli jsme nasadit ofenzivní hráče, ale brankář (Vaclík) i stoper (Kúdela) odstoupili ze zdravotních důvodů. Přesto jsme se druhý poločas zvedli.

Nedlouho před vaším zápasem postoupila jednadvacítka na EURO. Je reálné, že některé její hráče brzy vyzkoušíte?

Na dálku jim za celé áčko moc gratuluji. S Honzou Suchopárkem komunikujeme. Jsme předběžně domluvení, že už během listopadového srazu asi někoho vyzkoušíme. Možná jsme mohli někoho vzít už teď, ale měli před sebou baráž, tak jsme jim do toho nechtěli sahat.

Reklama