Hlavní obsah

Francouzské fotbalové kluby v minulé sezoně prodělaly 645 milionů eur

Kluby nejvyšší francouzské fotbalové ligy prodělaly v sezoně 2020/21, kterou výrazně poznamenala koronavirová pandemie, 645 milionů eur (15,838 miliardy korun). Podle výroční zprávy společnosti DNCG, jež dohlíží na finanční záležitosti soutěže, skončilo ve ztrátě 17 z 20 prvoligových klubů.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Brankář Angers Anthony Mandrea se během utkání proti PSG, ilustrační foto.

Článek

Největší propad vykázaly příjmy ze zápasů vzhledem k tomu, že se od října hrálo na prázdných stadionech a předtím liga začala s maximální kapacitou 5000 diváků. V červených číslech v uplynulém ročníku neskončily pouze Saint-Etienne, Rennes a Dijon, který sestoupil.

Samotný Paris Saint-Germain například utrpěl v uplynulém ročníku ztrátu 225 milionů eur. Jen příjmy pařížského velkoklubu ze vstupného klesly v porovnání obou sezon z 38 milionů eur na 961 tisíc. Vysoké ztráty zaznamenaly také Lyon (107 milionů), Marseille (76 milionů) a Bordeaux (67 milionů eur).

Celková ztráta klubů byla o 140 procent vyšší než v předchozí sezoně 2019/20, která musela být kvůli nástupu koronavirové pandemie ukončena deset kol před koncem.

Reklama

Související témata: