Hlavní obsah

Messiho hořký příběh v Paříži. Od velkých ambicí až k nenávisti fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl být posledním a nejzářivějším dílkem do hvězdami nabité skládačky Paris Saint-Germain, která cílila na první vítězství v Lize mistrů ve své historii. Vždyť kdo jiný by měl ambiciózní celek z Paříže dovést k jedinečnému úspěchu, než jeden z nejlepších fotbalistů historie? Dvouleté působení Lionela Messiho ve francouzské metropoli se ale chýlí k hořkému konci. Kýženého úspěchu na evropské scéně se totiž PSG ani zdaleka nepřiblížilo, navíc okolnosti odchodu sedminásobného nejlepšího fotbalisty planety nejsou vůbec příjemné.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Kam zamíří další kroky Lionela Messiho?

Článek

Vraťme se nejprve do léta 2021. Barcelona se utápí ve finančních trablích a musí tak dát sbohem své největší hvězdě, muži, který byl prakticky synonymem jejích úspěchů v posledních letech. „Tohle je vůbec nejtěžší moment mojí kariéry," prohlašoval tehdy Messi, jenž ale pochopitelně nouzí o zájemce netrpěl.

Sáhlo po něm tedy PSG, které v předcházejících dvou sezónách došlo až do finále, respektive semifinále Champions League. Právě faktor LM10 (i když s číslem 30 na dresu) měl pomoci na ušatý pohár konečně dosáhnout.

„Mým snem a cílem je opět vyhrát Ligu mistrů a myslím, že v Paříží mám velkou šanci tuto trofej opět získat," doufal Messi poté, co byl poprvé oficiálně představen jako největší posila tehdejšího přestupového období. Kromě něj ale přišla i další obrovská jména – Gianluigi Donnarumma, Achraf Hakimi nebo Argentincův bývalý rival z Realu Madrid, Sergio Ramos.

Foto: PSGtalk

Lionel Messi v souboji proti Troyes.

První sezona budila rozpaky

Po Messiho příchodu mělo PSG, minimálně papírově, snad nejnebezpečnější ofenzivu ve světě kopané. V ofenzivním trojzubci jej totiž doplnili jen o maličko méně hvězdní Kylian Mbappé a Neymar. Jenže fotbal je nevyzpytatelný. PSG se sice dle očekávání stalo mistrem Francie, v Ligue 1 skončilo první s propastným patnáctibodovým náskokem na druhé Marseille. Messi ale nebyl zcela ve své kůži.

Pouhých šest ligových branek znamenalo nejhorší střeleckou bilanci od sezony 2005/06, kdy Messimu bylo teprve osmnáct let. A ač k nim přidal čtrnáct asistencí, do barcelonské formy měl daleko. „Nedařilo se mi. Dlouho jsem si nemohl zvyknout si na nové prostředí," přiznal Argentinec, jemuž navíc nadělalo další vrásky na čele i brzké vypadnutí z Ligy mistrů, kde PSG již v osmifinále vyřadil Real Madrid (1:0, 1:3).

Navíc Pařížané neuspěli ani v domácím poháru. „První rok úplně promarnil. Chápu, že každý potřebuje čas na adaptaci, ale Messi je nejlepším hráčem na světě, takže by mu to tak dlouho trvat nemělo," kritizoval o mnoho slavnějšího nástupce Jeremy Rothen, bývalý křídelník PSG.

Trpký konec po životním úspěchu

Současná sezona zprvu vypadala o poznání nadějněji. Messi, evidentně připravený dostat se do co nejlepší formy před zimním mistrovstvím světa, v domácí soutěži řádil. Za úvodních jedenáct duelů stihl šest branek sám dát a osm jich svým kolegům připravit. „Jsem teď jinak nastavený v hlavě, zvykl jsem si na spoluhráče, atmosféru v kabině i celý klub. Opravdu se cítím dobře a fotbal si užívám," pravil Messi během podzimu 2022.

Nutno dodat, že levonohé superhvězdě se povedlo nachystat na šampionát ve velkém stylu. Coby kapitán na něm zapsal bilanci 7+3 a dovedl argentinskou reprezentaci k prvnímu titulu pro mistra světa od roku 1986, kdy v jejích řadách řádil božský Diego Maradona.

Doba pomundialová ale přinesla spíše zklamání jak pro Messiho, jak pro příznivce PSG. Ambiciózní celek totiž podruhé v řadě opustil boje Ligy mistrů již v osmifinále, kde jej předčil mnichovský Bayern (0:1, 0:2). A fakt, že PSG i přes nabitou ofenzivu ani jednou neskórovalo, dávali mnozí za vinu právě Messimu.

„Vypadal bezmocně a zoufale. V některých momentech sice ukázal svoji extratřídu, ale přijde mi, že jednotlivci v PSG prostě neumí kvalitně spolupracovat," hodnotil další předčasný neúspěch v milionářské soutěži Phillip Lahm, bývalý obránce Bayernu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lionel Messi z Barcelony během utkání se Slavií v Edenu.

Argentinský virtuos v probíhajícím ročníku francouzské nejvyšší soutěže zapsal úctyhodnou bilanci 15+15 ve 26 utkáních, i tak se proti němu ale pomalu začali obracet příznivci a někteří bývalí hráči pařížského mužstva.

„Ponechat si Messiho by byla hloupost. Lepší volbou je ušetřit na jeho platu a přivést místo něj několik kvalitních hráčů," domníval se Rothen, jenž se ani nedivil tomu, že fanoušci vůči Messimu chovají jistou míru antipatií. „Když vstřelí gól, celý stadion skanduje jeho jméno, ale on ani sebemenším gestem nepoděkuje," všiml si.

Rothenovy komentáře každopádně přišly před dramatem posledních dnů, kdy Messi bez povolení vedení PSG odcestoval do Saúdské Arábie a byl proto na dva týdny vyřazen z kádru. V tuto chvíli je jeho pokračování ve francouzské metropoli naprosto vyloučeno.

Fanoušci PSG navíc po ligové prohře s Lorientem (1:3) rozjeli rozsáhlé protesty proti politice klubu, který se podle nich spíše než na výkony na hřišti koncentruje na obchodní stránku věci a podepisování přeplácených hráčů za horentní sumy.

Kam Messi, jenž je bezpochyby i ve svých 35 letech stále fenomenálním fotbalistou, zamíří po letním konci smlouvy v Parku Princů, není jisté. Zaručené je však to, že dres PSG již oblékat nebude. I tak má ale velkou naději rozšířit svoji dosti bohatou sbírku o další trofej, neboť pět kol před koncem je PSG na prvním místě Ligue 1 s pětibodovým náskokem na druhé Marseille.

Související témata: