Hlavní obsah

Messiho mizérie! Argentinský šikula je nejhorším zakončovatelem v Evropě

Michal NussbauerSport.cz

Šok pro fotbalový svět. Hvězdný Argentinec Lionel Messi je zvyklý být spojován se všemi superlativy, v soutěžích láme rekordy na počkání a sbírá ceny za to, v čem je zrovna nejlepší. V dresu francouzského PSG však sedminásobný vítěz Zlatého míče rozhodně nezáří, jak se čekalo. Dokonce byl několikrát vybučen vlastními fanoušky, což byla situace, v jeho milované Barceloně naprosto nemyslitelná. A aby toho nebylo málo, podle statistického portálu Whoscored.com je dokonce dle některých nejlepší fotbalista historie letos paradoxně vůbec největším spalovačem šancí ze všech hráčů top pěti evropských lig!

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Lionelu Messimu zatím i přes získaný ligový titul nevychází angažmá v PSG podle představ.

Článek

Když se Messi stahoval z Barcelony do PSG, byla z toho malá fotbalová revoluce. Fandové katalánského gigantu propadali zmaru, ti v PSG se se těšili na trofeje i kousky, co jim levonohý kouzelník předvede. Ofenzivní trojzubec snů s rychlíkem Kylianem Mbappém a Brazilcem Neymarem očekávání ještě umocnil. Taková ofenzivní síla děsila sama o sobě fotbalovou Evropu!

Mužstvo pod taktovkou Mauricia Pochettina sice vyhrálo francouzskou Ligue 1, jenže tenhle triumf je pro fanoušky PSG skoro jako povinnost. Brzká vypadnutí z domácího poháru a Ligy Mistrů budily spíše rozpaky. Pravda je taková, že od Messiho se čekalo víc. Třeba v koncovce. Mašina na góly v barvách PSG nefunguje podle očekávání, ať si říkají obhájci drobného Argentince cokoliv. Řeč čísel hovoří jasně - ve 23 ligových zápasech, do kterých Messi nastoupil, dal pouhé čtyři branky. V každé z předcházejících dvanácti ligových sezon si přitom minimálně pětadvacet gólových zářezů.

Všiml si toho třeba server Whoscored.com. Ten porovnal produktivitu 165 hráčů, kteří se v top pěti evropských soutěžích (Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1) dostali během tohoto ročníku do deseti nebo více gólových šancí. A vzhledem k tomu, že současný držitel Zlatého míče proměnil v gól jen 8,3 % ze svých tutovek, je dokonce nejméně efektivním zakončovatelem v Evropě!

Messi dokázal nastřádat také třináct gólových asistencí, což je velmi slušný počet, ale také spíš chabá náplast na skromné gólové konto. Většinu gólových přihrávek navíc božský Leo posbíral proti týmům ze spodní poloviny tabulky. V dresu PSG tak bez debaty levonohý šikula zůstal vzdálen své barcelonské formě a je otázkou, zda bude schopný v budoucnu naplnit představy šéfů bohatého klubu i hodně náročných fanoušků. Nebo tlak nezvládne a z klubu předčasně odejde?

Reklama