Hlavní obsah

Plašil: Rosického vůdčí role se nebojím. Ve Španělsku nemáme co ztratit

Český fotbalista Jaroslav Plašil cítí ve francouzském Bordeaux důvěru trenéra, nastupuje pravidelně, ale jinak příliš důvodů ke spokojenosti nemá. Jeho tým nedává góly a patří mu v tabulce až osmá příčka. Nicméně věří, že se Girondins ještě popere o pohárovou Evropu. Stejně optimistický zůstává i co se týče české reprezentace. "Pořád zbývá dost utkání, abychom si postup na Euro vybojovali," řekl deníku Právo.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Jaroslav Plašil evzdává boj o Evropu.

Článek

Bordeaux na podzim chybí v evropských fotbalových pohárech a ani v tabulce francouzské nejvyšší soutěže není na předních příčkách. Dá se hovořit vůbec o spokojenosti?

Neprohráváme, ale ani nevyhráváme. Ke spokojenosti moc důvodů není. Bordeaux by skutečně mělo být v tabulce výš. Na druhou stranu naše ztráta na čelo je malá.

Takže Bordeaux neslevuje ze svého cíle, kterým je pohárová Evropa?

V žádném případě! Francouzská liga je v tomto ročníku velice vyrovnaná. Každý bod má velkou cenu. Když vyhrajete, jdete nahoru, ale porážka může znamenat pád o několik míst. To pak mrzí, ale pořád není nic ztraceno. Liga je teprve v polovině.

Co Bordeaux nejvíc chybí oproti sezónám, kdy hrálo v Evropě a o titul?

Góly. Hodně se nadřeme na každou šanci a hodně jich neproměníme. Naopak někdy inkasujeme zbytečně laciné branky.

Jaroslav Plašil v dresu Bordeaux povzbuzuje spoluhráče.foto: Reuters/Olivier Pon

Jaká je vaše role v mužstvu?

Hraji pravidelně a trenér mě využívá podle potřeby na všech postech ve středové řadě. Důvěřuje mi. Hrál jsem uprostřed jako ofenzivní záložník, vpravo i vlevo, ale také jako defenzivní, to když dostal Diarra trest na šest zápasů za strčení do rozhodčího.

Takže osobně jste s podzimem spokojený?

Moje spokojenost je vždycky spojená s výkony mužstva, takže ani u mne není úplná. Jsem rád, že jsem hodně herně vytížený. Dost mě ale mrzí, že jsem dal na podzim jen jeden gól.

A jak se díváte na reprezentační podzim?

Vstup do kvalifikace pro EURO byl plný očekávání a nám se nepovedl. Prohráli jsme hned první zápas doma s Litvou. Místo devíti bodů jich máme šest. Ale bylo důležité, že jsme porazili Skoty a vyhráli v Lichtenštejnsku. Pořád zbývá dost utkání, abychom postup vybojovali. Musíme ale bodovat i venku. Další klopýtnutí se soupeři, s nimiž bojujeme – řekněme o druhou postupovou příčku – si už nesmíme dovolit.

Jenže první jarní zápas vás čeká na trávníku mistrů světa Španělů…

Ano, ale pokud bychom do Španělska měli jet s tím, že nemáme šanci, nemělo by smysl tam vůbec letět. I Španělé už párkrát prohráli. Musíme tam hrát s vědomím, že nemáme co ztratit, ale můžeme hodně získat. Samozřejmě vyhrát pak s Lichtenštejnskem bude povinnost. Potřebujeme si před podzimem připravit co nejlepší pozici. Hrajeme pak ve Skotsku a v Litvě, doma máme Španěly.

Jak se vám hraje s Tomášem Rosickým? Nepřekážíte si?

Vůbec ne! S ním se hraje skvěle, vyhovíme si. Když je na hřišti, mám to jednodušší.

Dokážete převzít jeho dirigentskou roli, když chybí?

Vůdčí role místo Rosického se nebojím, to už jsem řekl několikrát. Ale je nás na to víc. Vždycky se snažím dát do zápasů všechno, protože reprezentace pro mne znamená nejvíc. Někdy je mě ale v utkáních vidět víc, někdy méně – to i podle úkolů, které dostanu.

Co české reprezentaci nejvíc schází?

Milan Baroš, protože když je ve formě, je pro soupeře vždycky velice nebezpečný. Je to podobné, jako když chybí Tomáš Rosický nebo Petr Čech. To jsou osobnosti, které budí u soupeřů velký respekt. Také nám chybí víc odvahy směrem dopředu, a tudíž i góly.

Kde budete trávit Vánoce?

Končíme až dva dny před Štědrým dnem a volno máme jen do 30. prosince. Loni jsme byli s manželkou u ní v Brazílii, letos strávíme svátky v Čechách.

Reklama

Související témata: