Hlavní obsah

Superstar s třicítkou místo desítky! Jaké je tajemství Messiho nového čísla?

Paříž

Nový klub, nové číslo. Jako fotbalový génius by si měl ponechat na dresu číslo 10, jež léta nosil v Barceloně. Hvězdný Lionel Messi ovšem ve svém novém působišti Paris St. Germain narazil na problém. Desítku tady nosí Messiho přítel a bývalý barcelonský spoluhráč Neymar. Fanoušci si tak musejí zvyknout. Messi bude od nové sezony nosit třicítku. Nijak zvlášť populární číslo 30 je pro Argentince logickou volbou.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Nové pořádky, zvykejte si!

Článek

Magii desítky ustavil legendární Pelé. Byl představitelem fotbalového ideálu – útočník a střelec gólů, režisér hry a tvůrce idejí, vůdčí osobnost. Díky němu se vžilo, že číslo 10 je „trochu jiný" hráč než ostatní. Potvrzovali to také třeba Platini, Zico, Gullit, Matthäus, Maradona a samozřejmě Messi.

Při pohledu na nové číslo Pana Božského v Paříži budou fanoušci zpočátku zmateni. Proč zrovna třicítka, nechápou mnozí...

Výběr čísla má ovšem svůj význam. Čtyřiatřicetiletý mazák se vrací k třicítce, kterou nosil na dresu v Barceloně, když se jako mladík poprvé vetřel do seniorského týmu v sezoně 2004/05.

Foto: Albert Gea, Reuters

V Barceloně zdobila desítka záda Lionela Messiho a Neymar musel sáhnout po jiném čísle.

Ve svých prvních dvou sezonách skutečně nosil číslo 30, než v dalších dvou ročnících přešel na dres číslo 19, zatímco desítka zdobila brazilskou hvězdu Ronaldinha.

Uvolnil ji, když se v roce 2008 přestěhoval do AC Milán, což Messimu umožnilo v sezoně 2008/09 debutovat v dresu Barcelony s číslem 10. Nevzdal se ho po celých 13 sezon...

Proč se tedy Messi nerozhodl pro číslo 10 také v PSG? V současné době jej nosí jeho přítel a bývalý barcelonský spoluhráč Neymar. Brazilec údajně zašel dokonce tak daleko, že nabídl své tričko Argentinci, ale Messi vstřícné gesto odmítl.

Vyřadit desítku? Ve Španělsku nelze

Jen pro úplnost, když se potkali v Barceloně, Neymar musel ustoupit k číslu 11. Kylian Mbappé, třetí člen nově utvořeného galaktického útoku, nosí sedmičku.

Další možností pro Lea by bylo číslo 19, v PSG je ovšem nosí španělský záložník Pablo Sarabia. Messi nosil devatenáctku dvě sezony v Barceloně a sáhl po ní také v národním týmu Argentiny.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Další z hvězd Paris St. Germain Kylian Mbappé nosí dres s číslem 7.

Teď doufá, že i s třicítkou na zádech se v PSG zapíše do historie.

„Klub je nastavený vyhrávat trofeje, což je i můj cíl. Chci pořád růst, zlepšovat se a vítězit. Věřím, že se nám to spolu podaří a naplníme všechny klubové cíle," básní Messi. „Chtěl jsem do silného týmu, který má šanci na vítězství v Lize mistrů, a tohle je ideální místo. Miluju výhry, chci dávat důležité góly," těší se.

Otázkou je, co bude s dresem číslo 10 v Barceloně po Messiho odchodu. Na klubovém webu ji zatím nikdo přidělenou nemá.

„Až Messi odejde do důchodu, což doufám bude za dlouho, měli by vyřadit desítku, aby se jí už nikdo nemohl dotknout," požadoval Ronaldinho v roce 2018.

Měl samozřejmě na mysli Messiho ukončení kariéry, nikoliv přestup jinam.

Ronaldinho si ale zjevně nebyl vědom pravidel La Ligy, která vyžadují, aby 25členná soupiska každého týmu používala čísla 1 až 25 s dresy č. 1, č. 13 a č. 25 vyhrazenými pro brankáře.

Všichni hráči akademie nebo rezervy, kteří se připojí k týmu během sezony, nosí dresy začínající číslem 26.

Nejslavnější sportovní čísla
10 Pelé - Od jeho éry nosí desítku v každém fotbalovém týmu největší hvězda. Proslavili ji také Platini či Maradona.
23 Michael Jordan - Famózní basketbalista si ji přinesl do Chicaga z univerzity. V Realu Madrid se jí nechal inspirovat Beckham.
68 Jaromír Jágr - Pro dříve narozené pražské jaro a ruská okupace, pro mladší velký hokejista. Své číslo opustil jen jednou - a zle pohořel. Na MS 1994 si vzal číslo 21 a následoval propadák českého hokeje…
99 Wayne Gretzky - Jako chlapec chtěl devítku Gordie Howa, ale byla obsazená. Našil si tedy dvě. Dnes nikdo jiný nesmí v celé NHL číslo 99 používat.

Reklama

Související témata: