Hlavní obsah

Los EURO: Češi půjdou do třetího koše, vyhnou se Slovákům či Nizozemcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až se budou losovat základní skupiny fotbalového mistrovství Evropy, Česko bude ve třetím koši. Tým kolem kapitána Tomáše Součka má nasazení jisté bez ohledu na úterní výsledky posledních tří kvalifikačních skupin. Los se uskuteční v sobotu 2. prosince v sídle Labské filharmonie v Hamburku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalová reprezentace půjde do losování základních skupin EURO ze třetího koše

Článek

Začněme pohledem do celkové tabulky všech týmů, které se zúčastnily kvalifikace na EURO: Češi jsou po pondělním programu patnáctí, posbírali 15 bodů. Do třetího koše půjdou týmy, které se v tabulce seřadí na 12. až 17. místě, kam se tutově vejde i Součkova parta.

Češi neskončí hůř než sedmnáctí, protože v úterý je můžou přeskočit už jen dva týmy. Nizozemsko (stejně jako Česko má 15 bodů) po jistém postupu hraje s Gibraltarem, který v kvalifikaci zatím nezískal ani bod. A Chorvatsko (13 bodů) čeká bitva s Arménií; parta od Jadranu ještě nemá vstupenku na EURO jistou, ovšem pokud by vyhrála, přeskočila by český tým. Nikomu dalšímu už se to povést nemůže.

Stejně jako Česko mají třetí koš jisté Skotsko, Slovinsko, Slovensko a Nizozemsko. Tyhle soupeře tedy Součkův tým na šampionátu ve skupině nepotká.

Výsledky v kvalifikaci jsou jediným kritériem pro zařazení do losovacích košů. Do prvního kromě pořádajícího Německa půjde pět nejlepších vítězů kvalifikačních skupin a do druhého koše ostatních pět vítězů skupin plus nejlepší tým z druhých míst. Ve třetím koši budou druhý až sedmý nejlepší tým z druhých míst a ve čtvrtém zbylé tři týmy z druhých míst plus tři vítězové březnové baráže.

Pro připomenutí: při losování předchozího mistrovství Evropy 2021 byli Češi také ve třetím koši. Ve skupině s Anglií, Chorvatskem a Skotskem skončili třetí, pak přešli přes Nizozemsko a ve čtvrtfinále je zastavilo Dánsko.

EURO 2024 začne 14. června zápasem domácího Německa s dalším týmem skupiny A v mnichovské Allianz Areně. Finále je na programu 14. července na Olympijském stadionu v Berlíně.

Prozatímní složení košů pro los EURO

1. koš: Německo, Portugalsko, Francie, Španělsko, Belgie, Anglie

2. koš: Maďarsko, Turecko, Dánsko, Albánie, Rumunsko, Rakousko

3. koš: Skotsko, Slovinsko, Slovensko, ČESKO, Nizozemsko, Itálie

4: koš: Srbsko, Chorvatsko, Švýcarsko a 3 vítězové play off

Poznámka: Pozice týmů označených kurzívou se ještě může změnit. Definitivní složení košů bude známé v úterý 21. listopadu po dohrání všech kvalifikačních skupin.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.