Hlavní obsah

Italové zuří: Neskutečné! Proč na Euru mladíků není VAR a další technologie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítí křivdu a možná právem. Italští fotbalisté prohráli na Euru do 21 let s Francií 1:2, jenže utkání provázelo několik kontroverzních momentů, které mohly výsledek úplně zvrátit. Zejména situace z nastavení druhé půle leží poraženým v žaludku. Zlobí se jak na rozhodčí, tak na UEFA, že na turnaji v Rumunsku a Gruzii není VAR a technologie určující, zda míč překročil brankovou čáru.

Foto: Raed Krishan, ČTK/AP

Italští fotbalisté cítili pro prohře s Francií 1:2 na Euru do 21 let křivdu.

Článek

„Upřímně řečeno, mám problém o utkání mluvit," prohlásil kouč Italů Paolo Nicolato. Nakrklo ho hned momentů. Hlavně ten z 92. minuty, kdy Raoul Bellanova vyskočil na centr z levé strany, jeho hlavička se odrazila od tyče a směřovala do brány. Přítomen byl však francouzský stoper Castello Lukeba, který míč někde v oblasti břicha či ruky zastavil a následně uklidil do bezpečí.

Byl v tu chvíli balon celým objemem za brankovou čárou? Nebo ne? Z televizních kamer těžko rozpoznatelná situace, nizozemský sudí Allard Lindhout každopádně gól neodpískal a za protesty ještě udělil Wilfriedu Gnontovi žlutou kartu. Italové mají jasno – mělo být srovnáno na 2:2.

„Takové rozhodování se jen tak nevidí a mám dojem, že sudí výsledek ovlivnili až příliš. Měli jsme také smůlu, i když jsme prohráli se skvělým týmem. Byl to dobrý výkon, zasloužili jsme si víc," zhodnotil Nicolato.

Ve většině duelů napříč prvními ligami a mezinárodními soutěžemi by ve zmíněném momentu intervenoval VAR, případně by už hlavnímu rozhodčímu ukázaly hodinky, zda míč byl celým objemem za čárou. Jenže ne v základních skupinách letošního šampionátu. Tyto technologie zkrátka na akci pořádané UEFA nejsou k dispozici. „Neuvěřitelné, že tady nic z toho není," divil se kouč Italů.

Sporných momentů bylo v utkání několik. Třeba v 51. minutě trefil hlavičkující Ital bránícího Pierra Kalula do ruky, která rozhodně nebyla u těla. Lindhout opět nepískal, stejně jako pár desítek sekund před tím, kdy se za držení v pokutovém území dožadovali penalty pro změnu Francouzi.

A aby byla mozaika kompletní, nesmíme zapomenout na souboj před rozhodujícím gólem Francouzů, který byl podle Italů za hranicí pravidel. Ve všech případech by VAR jistě našel využití, ať už by sudího opravil, nebo verdikt z trávníku ponechal.

Některá rozhodnutí arbitrů překvapila i české mladíky, kteří na úvod šampionátu podlehli Anglii 0:2. Třeba když se v obrovské příležitosti zjevil útočník Vasil Kušej. „Šel jsem sám po asi třímetrovém ofsajdu. Nechápu, jak rozhodčí může nechat hru pokračovat, když tady není VAR. Byl jsem z toho trochu vyjukaný, sám jsem věděl, že jsem v ofsajdu," divil se.

Reklama

Související témata: