Hlavní obsah

Nejdřív debakly se Spartou a teď jednadvacítka místo áčka. Vím, proč tady jsem, říká Vitík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno pro jednadvacítku. Tímhle heslem se řídili nový trenér reprezentačního áčka Ivan Hašek s kolegou od Lvíčat Janem Suchopárkem, když řešili umístění Martina Vitíka pro březnový sraz. Talentovaný stoper měl v listopadu premiéru mezi dospělými, ovšem teď se vrátil o patro níž, protože jednadvacítka v úterním pokračování kvalifikace na Euro nutně potřebuje porazit Island. „Udělám pro to maximum,“ slibuje mladý sympaťák, jenž má za sebou turbulentní týdny. I o tom byla řeč.

Foto: FAČR

Stoper Martin Vitík si s předchozí jednadvacítkou zahrál na loňském Euru v Gruzii a se současnými Lvíčaty teprve bojuje o postup.

Článek

Nic ve zlém, ale není pro vás jednadvacítka málo?

Áčko je víc, ale chápu, proč jsem teď v jednadvacítce. Bavil jsem se o tom s trenéry Haškem i Suchopárkem a oba mluvili stejně: musím pomoct v důležitém zápase s Islandem, aby zůstala šance na Euro. Trenéři říkali, že mám hodně zkušeností a dokážu být rozdílový. Snažím se na tom najít pozitivní věci.

Takže nemáte pocit, že vám něco utíká? Áčko má první sraz pod novým trenérem a už za tři měsíce se hraje mistrovství Evropy.

Trenér Hašek ví, jak hraju a jaký mám potenciál. Jsem prověřený velkými zápasy, což je v mém věku plus. Když pan Hašek uvidí, že hraju dobře, myslím, že nebude mít problém mě na Euro vzít. Mám to ve svých rukách.

Slibně zněla i Haškova slova během pondělního vyhlášení Fotbalisty roku, viďte? Při předávání trofeje pro vítěze kategorie Talent roku vám říkal, že se těší na spolupráci.

Znělo to příjemně, byl jsem za to rád. Od trenéra vím, na čem jsem, a teď se soustředím na jednadvacítku. Mám čistou hlavu a chci to s klukama proti Islandu zvládnout.

Když jsme u ceny pro Talent roku, už vás zkasíroval kapitán a týmový pokladník Václav Sejk?

Naštěstí ještě ne. Ani nevím, jestli je v sazebníku i tahle položka. (usmívá se)

V jakém stavu jste vlastně na sraz přijel? Nemáte fotbalu po našlapaném startu jara plné zuby?

Pravda, bylo toho dost: v posledních čtrnácti dnech jsem hrál pět zápasů. Ale nestěžuju si. Vyhovuje mi, že se nemusí moc trénovat. A v tomhle zápřahu taky nemusíte tolik přemýšlet o odehraných zápasech, jako když se hraje jen jednou týdně. Ani nepoužívám mentálního kouče, nepotřebuju ho.

Přetahovaná o Martina Vitíka. Sparťanský obránce je nakonec v nominaci jednadvacítky.Video: Sport.cz

Vážně?

Spoléhám na pomoc mých nejbližších, to jsou moji mentální koučové. Nejdůležitější je pro mě vědomí, že jsem do toho dal maximum a nic nevypustil. Pořád chci od sebe víc a víc. I když jsme teď odehráli spoustu zápasů, cítím se skvěle, tenhle systém mi vyhovuje.

Tipuju ale, že vám nevyhovují poslední výsledky Sparty. Liverpool vás v osmifinále Evropské ligy vyřadil při celkovém skóre 11:2 a taky jste schytali čtyři góly v ligovém šlágru v Plzni.

Nebylo snadné to vydýchat, ale musíme si opakovat, že nás zkušenosti z velkých zápasů posunou. Reprezentační pauza přišla vhod: změnili jsme prostředí a vidíme se s jinými lidmi. Nevadí mi, že nemám volno.

Analyzujete si v hlavě tři těžké porážky? Nebo oddělujete bitvy s Liverpoolem, druhým týmem Premier League, od zápasů v české lize?

Liverpool musíme oddělit. Je to tým ze světové top trojky, podle mě měl hrát minimálně semifinále Ligy mistrů. Sparta se dostala na nějakou úroveň, ovšem pořád nejsme tak daleko jako Liverpool, což se jasně ukázalo. Obě porážky byly vysoké, ale musíme si z toho vzít dobré věci. Většina z nás proti takovému soupeři ještě nehrála.

S trochou nadsázky, nechtěl jste v odvetě po dvaceti minutách, kdy jste prohrávali už o čtyři góly, ze hřiště utéct?

Dobrá otázka. Říkáte si, že jste dobrý fotbalista, jenže proti vám stojí nejlepší fotbalisté. Tohle je zásadní rozdíl, který si musíte přiznat. Jakmile jsme udělali byť jen malou chybu, Liverpoolu stačilo málo, aby ji potrestal.

Jasně, proto jeho náskok tak rychle narůstal.

Za stavu 0:4 bylo složité se soustředit. Nevěděli jsme, kde nám hlava stojí, byl to kolotoč. Připomněl jsem si, že Manchester United v Liverpoolu před rokem dostal sedmičku. Kouzlo Anfieldu dělá hodně.

A co debakl 0:4 v Plzni? I kvůli tomu vedete ligu před Slavií už jen o bod.

Rozhodly naše chyby. Po smolném gólu z tečované střely jsme dostali druhý, pak jsme hráli o deseti a Plzeň přesilovku zvládla. Porážka 0:4 nevypadá dobře, ale asi přišla ještě v dobrý moment. V nadstavbě už by mohlo být pozdě.

Ulevilo se vám po nedělní výhře nad Hradcem Králové? Nespadli jste před reprezentační přestávkou na druhé místo.

Každá výhra se počítá, ovšem tahle byla hodně důležitá, protože jsme měli za sebou tři nepovedené zápasy. Z reprezentace se všichni vrátí s novou energií a budou mentálně odpočatí.

Ukázalo se v minulé sezoně, že je první místo po základní části zásadní? Díky tomu jste na konci vyhráli titul, přestože jste měli stejně bodů jako Slavia.

Já bych byl první nejradši pořád, nejen po základní části. Je důležité to udržet a jít do nadstavby z prvního fleku, ovšem ani tohle vám titul ještě nezaručí.

Upřímně, baví vás ještě česká liga? Často se mluví o zájmu ze zahraničí, v zimě byla údajně ve hře Neapol.

Musím oddělovat spekulace a skutečný zájem, kdy máte na stole papír s konkrétními detaily. V kariéře jsem už pár nabídek měl, ale v posledních přestupních obdobích ne. Vždycky šlo jen o oťukávání. V tuhle chvíli mám v hlavě jen Spartu. A jednadvacítku, čeká nás zápas jara.

Je tým před bitvou o všechno s Islandem na špičkách?

Start kvalifikace se nepovedl a nad Islandem musíme vyhrát, ale tyhle situace fotbal přináší. Napětí v týmu není, bylo by zbytečné. Čím víc si tlak připouštíte, tím je to pro vás složitější. Bereme to postupně: nejdřív ladění ve čtvrtečním přáteláku se Severním Irskem a pak už naostro kvalifikace s Islandem. Snad zvládneme oboje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články