Hlavní obsah

Hovor od trenérů, potvrzení na Instagramu. Gabriel zažívá kariérní skok: Nedávno jsem se plácal v béčku Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiérovou nominaci do seniorské fotbalové reprezentace nečekal. „Zaskočila mě. Ráno mi volali trenéři a definitivně jsem se to dozvěděl z příspěvku na Instagramu,“ přiznává 22letý Adam Gabriel, pravý obránce aktuálně vedoucího týmu dánské ligy Midtjyllandu. Na nové prostředí mezi tuzemskou elitou si zatím postupně zvyká: „Potřebuji se infiltrovat.“

Nedávno se plácal v béčku Sparty, teď se potřebuje infiltrovat do reprezentace. O své premiérové nominaci se Adam Gabriel dozvěděl z InstagramuVideo: Sport.cz

 
Článek

Na začátku úterního tréninku zamířil doprostřed velkého hráčského kruhu a splnil jeden z nováčkovských rituálů. Představil se, ostatní mu zatleskali. Pak se šlo na první společnou jednotku.

Jaká byla?

Nakousli jsme taktickou část v obranné fázi, jinak nic převratného. Někteří jsme po cestování a věnujeme se ještě regeneraci. Pořádně se do toho opřeme od středy.

Patříte mezi pětici úplných nováčků, jak jste na nominaci reagoval?

Zaskočila mě, nikdo se mnou nebyl v intenzivním kontaktu. Prošel jsem si přes Vánoce zraněním kolene, navíc jsem do Dánska přestoupil teprve v létě. Hodně lidí je asi překvapených stejně jako já. Ale věřím, že nominace má své opodstatnění. Kdo mě sleduje, snad vidí, že dělám pokroky.

Opravdu nebyly žádné větší indicie?

Informace jsem měl strohé, přišla jediná otázka od vedoucího týmu Michala Černého, jestli bych v případě nominace mohl letět v určitý čas z Dánska do Prahy. Já to klasicky odkýval. V den oznámení nominace mi pak volali trenéři, že v ní budu. A pak se mi to definitivně potvrdilo v nějakém příspěvku na Instagramu. (smích)

Pomáhá vám, že trenéři možná nečekaně vsadili na mladou sestavu?

Samozřejmě to vnímám. S někým jsem byl loni v Gruzii na Euru do 21 let. Kdyby trenéři šli jinou cestou, asi tady dnes nesedím a neodpovídám vám. Za mě je to v pozitivním slova smyslu odvážná nominace, líbí se mi. Jakýkoliv úspěch bude vzpruhou.

Jaký dojem na vás zatím dělá hlavní trenér Ivan Hašek?

Klidný. Zatím jsem na něj slyšel jen pozitivní věci. Zkušený člověk na správném místě. Víme, že vše je nakonec o výsledcích. Věřím, že budou dobré.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

A co kapitán Tomáš Souček, je třeba vaším hlavním mentorem?

Osobně jsem ho na srazu potkal poprvé. Cítím z něj vůdcovství, má můj velký respekt a doufám, že nám to bude klapat na hřišti a nebude mít důvod se na mě zlobit. (smích) Jinak je pro mě mentor asi každý v týmu. Snažím se být slušný a dělat to, co umím nejlépe. Jsem na srazu pár hodin, potřebuji co nejvíce pochytit od trenérů a kluků. Už jsem trochu odtržený i od sparťanů, takže se potřebuji infiltrovat a věřím, že vše zafunguje.

Doufáte i v premiérové minuty?

I kdyby se měl člověk podívat na trávník na pět minut, už vám je nikdo nikdy nevezme. Jsem šťastný za pozvánku a naskočení do zápasu by bylo dalším krokem vpřed.

Je čest být vedle legend, říká o ocenění Fotbalista roku Tomáš Souček. Když návrat domů, tak do SlavieVideo: Sport.cz

Třeba už v pátek byste mohl v Norsku bránit Erlinga Haalanda.

Ano, musím si umět podobnou situaci představit. Může se to stát. Sice jde o klišé, ale fotbal je týmový sport. Nebude to případně jen já versus Haaland.

Máte i myšlenky na blížící se Euro v Německu?

Motivace to rozhodně je, ale vždy jsem byl realista a snažím se jít po krůčcích. Nedávno jsem se ještě plácal v béčku Sparty, pak hrál ligu v Hradci Králové, najednou nastupuji za Midtjylland a teď se bavím s vámi na srazu reprezentace. Navíc je tady Vláďa Coufal. Víme, co udělal, proč není v nominaci, ale pořád jde o neuvěřitelně kvalitního hráče do základní sestavy.

Fotbalová reprezentace má za sebou první trénink pod Ivanem HaškemVideo: Sport.cz

Z Dánska ale přijíždíte v dobrém rozpoložení, viďte?

Jsem spokojený. Vedeme ligu, každý úspěch beru všema deseti. I když Midtjylland není úplně věhlasný klub, tak v momentě, kdy jsem viděl zázemí a investované peníze, tak jsem si uvědomil, že v klubu očividně někdo nemá hluboko do kapsy a nebojí se do toho šlápnout. Máme ambice, které se zatím daří plnit.

Třeba Ligu mistrů?

Rozhodně je jedním z cílů, nebo minimálně hrát v další sezoně evropské poháry. Jinak by majitelé necpali do klubu peníze. A vidím kluky kolem sebe, jsou špičkoví.

Sice vás oficiálně prodala Sparta, ale minulou sezonu jste byl právě v Hradci. Velký skok?

První měsíc až dva jsem byl hodně vykulený. Dánská liga je specifická. Neříkám, že by české týmy s tamními prohrávaly, ale kvalita jednotlivců a taktická vyspělost jsou jinde. Musel jsem se s prostředím sžít, ale zároveň si ponechat něco svého. Zatím hraji a trenéři vypadají spokojeně, přesto je velký prostor, kde se zlepšovat.

Reklama