Hlavní obsah

Za jednoho Angličana třiadvacet Čechů. Srovnali jsme hodnotu kádru Lvíčat a jejich soupeřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Lvíčata ladí formu na nadcházející fotbalové EURO do 21 let v Benicích nedaleko Prahy, první soupeř českých mladíků z Anglie se připravoval v národním tréninkovém středisku St George's Park. Právě úvodní duel ve čtvrtek 22. června hodně napoví, v jakém rozpoložení týmy, které na sebe narazily už v kvalifikaci, do Gruzie přicestovaly. O favoritovi není pochyb, což jen dokládá enormní rozdíl v hodnotě kádrů. Pravda však vždy leží na trávníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nejhodnotnějším hráčem výběru Lvíčat je aktuálně Adam Karabec.

Článek

Pojďme se na celou „českou" skupinu, kde jsou ještě Německo a Izrael, podívat optikou hodnoty hráčů, kteří se v Gruzii představí. Jednotně vycházíme z částek uvedených na renomovaném webu tranfermarkt.com. Výsledky možná překvapí, možná ne.

Začněme partou trenéra Jana Suchopárka, kterou ještě v pátek čekal modelový zápas a směr Gruzie se vydá až v pondělí. Ve výběru z důvodů, které již několikrát kouč popsal, chybí Adam Hložek, David Jurásek a David Zima nebo zraněný Tomáš Čvančara. Celková hodnota kádru byla ke čtvrteční půlnoci 15, 025 milionu eur (přes 350 milionů korun).

Pět nejhodnotnějších hráčů Česka
JménoRok narozeníKlubHodnota
Adam Karabec2003Sparta Praha2,5
Martin Vitík2003Sparta Praha2,2
Kryštof Daněk2003Sparta Praha1,5
Pavel Šulc2000Jablonec1
Filip Kaloč/David Pech2000/2002Ostrava/Slavia0,75
* zdroj: Tranfermarkt.com, ceny jsou uváděny v milionech eur

„Od prvního momentu se soustředíme na to, abychom uspěli. Všichni hráči i realizační tým dělají maximum. Jsem se soustředěním zatím velmi spokojený," říká krátce před koncem kempu Suchopárek. Největší hodnotu v jeho sestavě mají tři sparťané – Adam Karabec, Martin Vitík a Kryštof Daněk. První dva přitom už okusili atmosféru Eura před dvěma lety a všichni tři budou moci reprezentovat v této kategorii i v dalším cyklu.

Naopak Angličané zvolili jinou variantu, do místa turnaje se vypravili už ve čtvrtek. Na palubě speciálu sice chyběli největší hvězdy typu Bukaya Saky, přesto Albion patří mezi hlavní adepty na zlato. Hodnota kádru? V porovnání s Čechy astronomických 386,9 milionů eur, byť se dlouhodobě spekuluje, že Angličané jsou obecně nadhodnocovaní.

To ale nic nemění na faktu, že většina hráčů, kteří se v Gruzii představí, nastupuje pravidelně Premier League a často v těch největších klubech. Příkladem jsou Harvey Elliot a Curtis Jones z Liverpoolu, Antona Gordon z Newcastlu, Emile Smith Rowe z Arsenalu nebo vítěz Konferenční ligy s West Hamem Ben Johnson. Hned deset Angličanů má větší hodnotu než celý třiadvacetičlenný český výběr dohromady.

Pět nejhodnotnějších hráčů Anglie
JménoRok narozeníKlubHodnota
Anthony Gordon2001Newcastle40
Emile Smith Rowe2000Arsenal38
Harvey Elliot2003Liverpool35
Jacob Ramsey2001Aston Villa32
Morgan Gibbs-White2000Nottingham Forest30
* zdroj: Tranfermarkt.com, ceny jsou uváděny v milionech eur

„Mají obrovskou kvalitu," uznal při oznamování nominace Suchopárek. V kvalifikační skupině si hráči Albionu na Česko dvakrát vyšlápli, zejména druhý duel v Českých Budějovicích (1:2) a minimálně solidní výkon v něm ale Lvíčatům rozhodně ukázal, že hrát se dá s každým.

To jistě platí i pro Němce, druhého favorita skupiny. Z kádru s celkovou hodnotou 128,45 milionů eur na první pohled vyčnívá jméno talentovaného 18letého mladíka z Borussie Dortmund Youssoufy Moukoka. Právě Moukoko, ale také Josha Vagnoman a Kevin Schade, byli v červnu i na reprezentačním srazu s A-týmem a následně se přesunuli na kemp jednadvacítky do Jižního Tyrolska.

Pět nejhodnotnějších hráčů Německa
JménoRok narozeníKlubHodnota
Youssoufa Moukoko2004Borussia Dortmund30
Kevin Schade2001Brentford20
Ansgar Knauff2002Frankfurt10
Eric Martel2002Kolín nad Rýnem6,5
Luca Netz2003Mönchengladbach6,5
* zdroj: Tranfermarkt.com, ceny jsou uváděny v milionech eur

„U Němců bude mužstvo v plné palbě a i přesto, že někdo bude u A-týmu na přípravné utkání, může se stát, že se následně přesune na EURO do 21let. Určitě nás čekají špičkové týmy, které se řadí mezi favority turnaje," pravil Suchopárek, když začátkem června oznamoval českou nominaci.

A nesmíme zapomenout na Izraelce, kteří vezou minimálně pět fotbalistů, kteří jsou podepsání na necelý týden starém úspěchu v podobě bronzu z MS do 20 let. „Porazili ve čtvrtfinále Brazílii. Fotbalovou inteligencí jsou na špičkové úrovni," hodnotil sílu posledního českého soupeře ve skupině Suchopárek.

Pět nejhodnotnějších hráčů Izraele
JménoRok narozeníKlubHodnota
Oscar Gloukh2004Salcburk8
Daniel Peretz2000Maccabi Tel Aviv2,5
Eden Karzev2000Basaksehir2,3
Omri Gandelman2000Maccabi Netanya1,2
Hisham Layous2000Hapoel Tel Aviv0,7
* zdroj: Tranfermarkt.com, ceny jsou uváděny v milionech eur

Hodnota izraelského kádru je lehce přes 20 milionů eur a tedy rovněž vyšší než u českého výběru. Tato fakta se ale s úvodním hvizdem každého zápasu mažou a jako vždy se rozhodne na trávníku. Právě Angličanům také na nedávném seniorském MS v Kataru nepomohlo, že kádr měli nejdražší. Otázkou nejen ve fotbale zůstává, zda nejhodnotnější rovná se nejlepší.

Reklama