Hlavní obsah

Italové jsou mistry světa, Zidane se loučil vyloučením

BERLÍN

Fotbalové mistrovství světa zná svého vítěze. Po maratónu čtyřiašedesáti zápasů se jím stali reprezentanti Itálie, kteří v atraktivním finále porazili Francii 2:1 po pokutových kopech. V neděli na Olympijském stadiónu v Berlíně rozhodující penaltu proměnil Fabio Grosso, v prvním poločase se trefili Zidane z penalty a Materazzi. Červenou kartou se s kariérou rozloučil Zinedine Zidane.

Článek

Na vyvrcholení měsíčního snažení dvaatřiceti celků zamířily i osobnosti světové politiky, v hledišti berlínského stánku nechyběl italský prezident Giorgio Napolitano ani jeho francouzský kolega Jacques Chirak.

Ital Luca Toni jako první kopl do zlatého míče Teamgeist Berlin a finálová bitva byla zahájena. Oba týmy vsadily na opatrnější rozestavení s jediným útočníkem a pětičlennou záložní řadou. Hned v první minutě narazil Henry do Cannavara a po neočekávaném střetu se jen těžko sbíral z trávníku Olympijského stadiónu. Italové odstartovali pořádně od podlahy, což na vlastní kůži pocítil Vieira po ostrém faulu Zambrotty.

Zidane ukončil Buffonovy naděje na rekord

Třetí zákrok byl už pro Italy kritický. Nabíhajícího Maloudu zakřižoval Materazzi a francouzský záložník se ochotně poroučel k zemi. Argentinský sudí Elizondo nekompromisně odpískal pokutový kop, který proměnil Zinédine Zidane. Loučící se veterán efektním dloubákem překonal Buffona v italské brance a zmařil tak jeho naděje na překonání letitého rekordu krajana Zengy. Buffon na šampionátu neinkasoval 459 minut.

Fotbalové MS on-line na Sport.cz:
Finále: Itálie - Francie

Střela francouzského kapitána se od břevna odrazila za brankovou čáru, znovu do horní tyče a ven z branky. Pomezní sudí však viděl přesně a odmával gól, Italové tak poprvé na turnaji od soupeře inkasovali. Dosud jediný gól si vstřelil do vlastní branky v utkání základní skupiny proti USA Zaccardo. Zidane se navíc čtvrtým gólem ve finále MS vyrovnal legendárnímu Angličanovi Geoffu Hurstovi a brazilským šampiónům Pelému a Vavovi. Ve finále 1998 Zidane rozhodl dvěma hlavičkami duel o titul s Brazílií.

Materazzi znovu uspěl hlavou

Italové se vrhli do ofenzívy a po jedovatém centru Pirla musel akrobaticky odhlavičkovat Gallas. V 19. minutě ale Vieira nedoskočil po rohovém kopu na stopera Marca Materazziho, který se trefil stejně jako proti českému celku v základní skupině.

Oproti obavám z propracovaných defenzív obou finalistů se hrál atraktivní fotbal, oba celky se aktivní hrou snažily dostat protivníka pod tlak. Po dalším rohu mohl znovu uspět hlavičkující Materazzi, míč odkopl Thuram. Sudí Elizondo ale stejně pískal nedovolený zákrok stopera milánského Interu. V 35. minutě kopali Italové další roh a znovu to před Barthézem hořelo. Břevno nastřelil Toni.

Malouda chtěl další penaltu

I po přestávce, během níž divákům zazpíval Placido Domingo, pokračoval ofenzivní fotbal. Italové mohli jít do vedení po hlavičce Cannavara, na druhé straně dvakrát nepotvrdil pověst kanonýra Henry. Další penaltu si zkoušel vymodlit Malouda, zákrok Zambrotty rozhodčí jako nedovolený neposoudil. Za Italy sice skóroval kanonýr Toni, pomezní rozhodčí ale správně postřehl ofsajdové postavení a rychle tak utnul jejich radost.

V ďábelském tempu se pokračovalo dále. Henryho znovu vychytal Buffon, Malouda pálil vedle stejně jako Pirlo z přímého kopu. Až do závěrečných minut se hrálo v obrovském nasazení a diváci se nenudili. Gól ale do vypršení devadesáté minuty neviděli, další famózní výkon předvedl stoper Itálie Cannavaro.

V prodloužení tempo opadlo, oba soupeři už po strhající základní hrací době neměli z čeho brát. Ve 100. minutě mohl Francouzům přiblížit titul Ribéry, jeho střela skončila centimetry vedle levé tyčky Buffonovy branky. Italská jednička se vytáhla i v poslední minutě první části nastavení, kdy parádně vyrazila hlavičku Zidana z deseti metrů

Zidane se loučil červenou kartou

Rozlučku si pokazil Zidane, který ve 109. minutě hlavou udeřil do prsou Materazziho. Hlavní rozhodčí Elizondo po konzultaci s pomezním sudím záložníkovi Realu Madrid ukázal červenou kartu. Francouzská legenda si jistě konec kariéry představovala jinak, než odchod za hromového pískotu po vyloučení.

Ani v nastavení branka nepadla, a tak musely rozhodnout pokutové kopy. Ital Pirlo s přehledem proměnil, stejně tak Wiltord. Nervy za hromového pískotu udržel na uzdě i Materazzi, střídající Trezeguet napálil bombou jen břevno! De Rossi trefil přesně levý růžek, pohromu odvrátil Abidal. Po gólu Del Piera vykřesal ještě jiskřičku naděje Sagnol. Vše rozhodl Fabio Grosso, který tak završil pohádkový příběh náhradníka.

Světový šampionát skončil, za čtyři roky se nejlepší týmy planety sejdou v Jihoafrické republice, jejíž prezident Thabo Mbeki nechyběl mezi diváky nedělního finále v Berlíně. V pozici obhájce titulu na jih Afriky pocestují fotbalisté Itálie.

Itálie - Francie 1:1 (1:1, 1:1) na penalty 5:3
Branky: 19. Materazzi - 7. Zidane z pen. Penalty proměnili: Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero, Grosso - Wiltord, Abidal, Sagnol. Neproměnil: Trezeguet (Fr.). Rozhodčí: Elizondo - García, Otero (všichni Arg.). ŽK: Zambrotta - Sagnol, Diarra, Malouda. ČK: 110. Zidane (Fr.). Diváci: 69 000 (vyprodáno).
Itálie: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso - Camoranesi (86. Del Piero), Gattuso, Pirlo, Perrotta (61. Iaquinta) - Totti (61. De Rossi), Toni. Trenér: Lippi.
Francie: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry (100. Trezeguet), Vieira (56. Diarra), Makelele, Malouda - Zidane - Henry (107. Wiltord). Trenér: Domenech.

Reklama

Související témata: