Hlavní obsah

Ukrajině pojistila osmifinále Ševčenkova sporná penalta

Ukrajinští fotbalisté proměnili svou premiérovou účast na mistrovství světa hned v účast mezi šestnáctkou nejlepších. V posledním utkání skupiny H v pátek v Berlíně porazili Tunisko 1:0 a do osmifinále postoupili z druhého místa. Gól vstřelil v 70. minutě Ševčenko ze sporné penalty, ale svěřencům trenéra Olega Blochina by stačila i remíza. Jejich soupeř vzejde z trojice Švýcarsko, Korea, Francie.

Článek

Ukrajinský tým se v Německu dokázal vyrovnat s ledovou sprchou, jakou byl v prvním zápase čtyřbrankový debakl od Španělska. Poslední duel ve skupině měl pod kontrolou a soupeři toho moc nedovolil, zvláště když Tunisané hráli celý druhý poločas v deseti bez vyloučeného Džazirího.

Ukrajinci měli spočítáno, že bod jim stačí, a nikam nespěchali. Ani držitel Zlaté míče Ševčenko toho vyprodanému hledišti v Berlíně moc neukázal. Jedinou šanci evropského týmu v prvním poločase měl nejlepší hráč zápasu Timoščuk v 24. minutě, ale brankář Búmnidžíl jako nejstarší hráč na šampionátu se nechtěl tak rychle loučit a střelu z úhlu zneškodnil.

Tunisané by v případě vítězství postoupili, ale těsně před přestávkou dostaly jejich naděje velkou trhlinu. Útočník Džazirí, který už předtím viděl žlutou kartu za filmování, zbytečně fauloval a paraguayský rozhodčí Amarilla ho poslal pod sprchy.

Po změně stran se Tunisané i v deseti snažili útočit a měli častěji míč na kopačkách. Ukrajinci jako by jen netrpělivě vyhlíželi závěrečný hvizd. Ale při ojedinělé akci v 70. minutě využil Ševčenko nedorozumění mezi tuniským brankářem a obráncem Hadžuím. Vypíchl jim míč, při pokusu o únik sice bez cizího zavinění upadl, ale sudí nařídil penaltu a sám Ševčenko ji proměnil.

Tím bylo o postupujícím definitivně rozhodnuto a Tunisané už ve zbytku utkání působili odevzdaným dojmem. Voronin mohl po ideální narážečce náskok ještě zvýraznit, ale sám proti brankáři neuspěl. Víc než jeho zahozená šance však mohou Ukrajince mrzet žluté karty pro obránce Sviděrského a Rusola, znamenající, že budou oba v osmifinále chybět.

Tunisané nevylepšili hubenou bilanci Afriky na šampionátu a Německo opouštějí s jediným neslavným primátem. Čtrnáct žlutých karet jako oni nikdo jiný v základní skupině nedostal. Z pěti afrických účastníků se tak mezi šestnáct nejlepších dostala jen Ghana.

Ukrajina - Tunisko 1:0 (0:0)
Branka: 70. Ševčenko z pen. Rozhodčí: Amarilla - Andino, Bernal (všichni Par.). ŽK: Sviděrskij, Šelajev, Timoščuk, Rusol - Džazirí, Búazizí, Džajdí. ČK: 45+1. Džazirí (Tun.). Diváci: 72.000 (vyprodáno).
Ukrajina: Šovkovskij - Sviděrskij, Rusol, Nesmačnyj - Husev, Kaliničenko (75. Husin), Timoščuk, Rebrov (55. Vorobej), Šelajev - Voronin, Ševčenko (88. Milevskij). Trenér: Blochin.
Tunisko: Búmnidžíl - Trábilsí, Džajdí, Hadžuí, Ajarí - Namúší, Mnárí, Naftí (90. Ghuzbaní), Šidlí (71. Santos), Búazizí (71. Bin Saada) - Džazirí. Trenér: Lemerre.
Konečná tabulka skupiny H:
1. Španělsko33008:19
2. Ukrajina32015:46
3. Tunisko30123:61
4. Saúdská Arábie30122:71

Reklama

Související témata: