Hlavní obsah

Alžírsko si zjednalo respekt vyřazením afrických šampiónů

PRAHA

Jen chabé dvě účasti na mistrovství světa, jež pokaždé skončily vyřazením v základní skupině. Víc zatím fotbalisté Alžírska nabídnout nemohou. V Jihoafrické republice však hodně technický tým kouče Rabáha Saadáneho hodlá překvapit. V dramatické kvalifikaci dokázali Alžířané vyřadit úřadující africké šampióny z Egypta, a tak je při jejich třetím startu na MS nikdo nepodceňuje.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Fotbalisté Alžírska oslavují senzační postup na MS. V baráži vyřadili africké šampióny z Egypta.

Článek

Jeden primát Alžírsko na šampionát provází. Nejdramatičtější postup ze všech 32 účastníků. V kvalifikaci mělo ve všech kritériích shodnou bilanci s Egyptem, a tak musel rozhodnout dodatečný zápas na neutrální půdě v Súdánu. A v něm dokázali Alžířané překvapivě vyřadit tým, který letos v lednu jako první v historii vyhrál potřetí v řadě africký šampionát... „Všichni si myslí, že ze skupiny s Anglií a USA nemůžeme postoupit. Jenže my spoustu lidí překvapíme,“ kasá se obránce Madžíd Búghirra z Glasgow Rangers.

Kouč Rabá Saadán se může spolehnout na standardní situace. Ty mají Alžířané nejlepší z afrických týmů, v kvalifikaci z nich dali polovinu vstřelených gólů. Na pomoc si tradičně berou rodáky z Francie, jimž díky předkům nabízejí občanství. Mužstvo se točí kolem záložníka Zjaního z Wolfsburgu, což může být i problém. Pokud se nedaří Zjanímu, nedaří se ani Alžírsku. Chybí také klasický kanonýr a někteří nominovaní fotbalisté neodehráli na mezinárodní scéně prakticky nic.

ALŽÍRSKO
Program ve skupině C: 13. června Slovinsko, 18. června Anglie, 23. června USA
Účast na MS: 2x (1982, 1986)
Největší úspěchy: 1x mistr Afriky
Nejvíc zápasů na MS: Fauzí Mansúrí, Mahmúd Džuindúz a Rabá Madžir 6
Nejvíc branek na MS: Salá Asad 2
Největší opory: Nádir Belhadž, Jazíd Mansúrí, Karím Zjaní
Trenér: Rabá Saadán (3.5.1946)
Barva dresů: bílá
Web: http://www.faf.dz/
Postavení na žebříčku FIFA: 30. místo

Reklama

Související témata: