Hlavní obsah

USA - Alžírsko 1:0Donovan spasil Spojené státy postupovou brankou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
90. Donovan 1 : 0

PRETORIA

Až díky brance v nastavení postoupili fotbalisté Spojených států amerických do osmifinále mistrovství světa. Jedinou branku v utkání proti Alžírsku vstřelil Landon Donovan v 91. minutě zápasu. Spojené státy postoupily do osmifinále na úkor Slovinska, které prohrálo s Anglií 0:1.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Američan Landon Donovan střílí Alžírsku zlatý postupový gól...

Článek

Zatímco Alžířané vsadili v rozhodujícím duelu na úspěšnou sestavu z utkání s Anglií, americký kouč Bob Bradley přichystal změny. Potrestaného útočníka Findleyho nahradil Gomez, záložníka Torrese zase Edu a v obraně Onyewa zastoupil Bornstein.

Američtí fotbalisté se museli na trávníku stadionu v Pretorii cítit jako doma, v hledišti měli obrovskou podporu svých příznivců. Ale stejně jako v prvních dvou zápasech nezačali dobře. V šesté minutě Búghirrův dlouhý míč za obranu propadl za stoperskou dvojici na Džibbúra, který potově vypálil a překonal gólmana Howarda, ale jeho rána skončila na břevně americké branky.

Hráči USA tedy přestáli pro ně tradičně nešťastný začátek střetnutí; v minulých zápasech na MS totiž inkasovali ve čtvrté a 13. minutě.

Hrál se poměrně svižný fotbal a ve 20. minutě po Altidoreově akci se Gomes ocitl sám před brankářem Mbuhlim, ale ve stoprocentní šanci namířil jen do něj. Po následné střele poslal míč do sítě Dempsey, ale americkou radost zkazil praporek rozhodčího a sporný ofsajd.

Afričané se snažili často střílet z větší vzdálenosti, což jim soupeř umožnil nedůsledným bráněním. Džibbúrovu ránu však Howard snadno vyrazil na roh a Zjaní mířil nad.

Američané byli nebezpečnější. Po rychlém útoku pálil opět Dempsey, ale jeho střelu skvěle zneškodnil Mbuhli. Krátce poté po spolupráci Bradleyho s Donovanem vysoko přestřelil Altidore.

Hráči obou celků se určitě v poločase dozvěděli stav druhého zápasu skupiny, který shodně pro oba týmy v Pretorii znamenal, že k postupu vede jen tříbodový zisk. I proto se hrál oboustranně ofenzivní fotbal s mírnou převahou USA, a to hlavně proto, že Američané soupeře přehrávali ve středu hřiště.

V 57. minutě se Altidore prohnal kolem Búghirry, ale Dempsey v jasné šanci rozezvučel jen tyč a opakovanou ránu poslal vedle. Soupeři s přibývajícími minutami zcela vsadili na jednu kartu, útočný fotbal, a hra se přelévala rychle od branky k brance. Buddleovu hlavičku chytil Mbuhli, střelu Zjaního zneškodnil Howard.

Američané v závěru vystupňovali tlak, měli i další šance, ale naložili s nimi stejně jako s předešlými. Až v nastaveném čase bylo jejich úsilí přece jen korunováno úspěchem, když nejzkušenější hráč týmu Donovan po rychlém protiútoku prostřelil alžírského gólmana a na poslední chvíli zajistil USA postup.

MS ve fotbale, skupina C:
USA - Alžírsko 1:0 (0:0)
Branka: 90.+1 Donovan. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Altidore, Beasley - Jibdá, Jahjá, Lasín. ČK: 90.+2 Jahjá. Diváci: 35.827.
USA: Howard - Cherundolo, DeMerit, Bocanegra, Bornstein - Donovan, M. Bradley, Edu (64. Buddle), Dempsey - Altidore, Gomez (46. Feilhaber, 80. Beasley)). Trenér: B. Bradley.
Alžírsko: Mbuhli - Búghirra, Hallíš, Jahjá, Belhadž - Matmúr (86. Sajfí), Jibdá, Lasín, Zjaní (69. Džuidúra) - Kádir, Džibbúr (65. Ghizzal). Trenér: Saadán.

Reklama

Související témata: