Hlavní obsah

Japonsko, Austrálie a Korea postoupily jako první na fotbalové MS

TAŠKENT

Fotbalisté Japonska, Austrálie a Korejské republiky si jako první týmy po jihoafrickém pořadateli zajistili postup na mistrovství světa 2010. Všechny tři favorizované celky mají po dnešku na vedoucích místech ve svých skupinách asijské kvalifikace dva zápasy před koncem nedostižný náskok.

Článek

Japonci získali ve skupině A potřebné tři body díky vítězství 1:0 v Uzbekistánu a na finálovém turnaji si zahrají počtvrté za sebou. Spolupořadatel šampionátu z roku 2002 si zopakoval svůj primát z kvalifikace na MS v Německu, kdy si také zajistil účast jako první.

Jediný gól dnešního duelu vstřelil už v 9. minutě Šindži Okazaki, a i když Japonci dohrávali poslední minuty bez vyloučeného Makota Hasebeho z německého mistrovského Wolfsburgu, rozhodující výhru už si vzít nenechali.

Necelé dvě hodiny po Japonsku postoupili také Australané, kterým k jistotě stačila remíza 0:0 v Kataru. "Protinožci" se kvalifikovali na šampionát podruhé za sebou a letos poprvé jako členové asijské konfederace, kam se přesunuli kvůli tomu, aby nemuseli hrát jako nejlepší tým z Oceánie dodatečnou baráž o postup.

Třetí místo v tabulce skupiny A patří s odstupem sedmi bodů Bahrajnu, který trénuje Milan Máčala. Dvě nejlepší mužstva postupují přímo, třetí týmy z obou asijských skupin se utkají možnost vyzvat v baráži o postup na MS Nový Zéland.

V asijské skupině B si zajistila nejhůře druhé místo Korejská republika díky dnešní výhře 2:0 ve Spojených arabských emirátech a má v čele tabulky tříbodový náskok před svými sousedy z poloostrova KLDR. O bod zpět je třetí Saúdská Arábie.

Svou sedmou účastí na MS za sebou se Korejci zařadí do elitní společnosti, protože víckrát v řadě na finálových turnajích startovaly jen velmoci Brazílie, Německo, Itálie, Argentina a Španělsko.

Kvalifikace na fotbalové mistrovství světa 2010 - asijská zóna:
Skupina A:
Uzbekistán - Japonsko 0:1 (0:1), Katar - Austrálie 0:0.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články