Hlavní obsah

Na sudího Lannoye si kromě Pobřeží slonoviny stěžují i Brazilci

JOHANNESBURG

Jako otloukánek si musí připadat francouzský fotbalový rozhodčí Stéphane Lannoy poté, co se mu vymkl z kontroly nedělní zápas na mistrovství světa mezi Brazílií a Pobřežím slonoviny, v němž "Kanárci" zvítězili 3:1. Afričané Lannoyovi nemohli přijít na jméno, že Brazilcům uznal druhou branku, přestože útočník Luís Fabiano před gólovou trefou evidentně dvakrát zahrál rukou. A Jihoameričané zase zuřili nad vyloučením záložníka Kaká v hektickém závěru, kdy se naopak prý oni stali terčem mnoha ostrých zákroků.

Foto: ČTK/AP

Ani jedné straně se v neděli nezavděčil rozhodčí Stephane Lannoy

Článek

"Slyšel jsem, že si Brazilci stěžují, ale neměli by," reagoval trenér Pobřeží slonoviny Sven Göran Eriksson. Jemu i ostatním členům týmu před očima běžela situace z 50. minuty, když útočník Fabiano proběhl mezi třemi obránci, míč si dvakrát zpracoval rukou a poté zvýšil na 2:0.

"Je těžké Fabiana bránit. Zvlášť když je mu povoleno, aby používal ruce. Bylo to jasné, nehrál s ní jednou, ale dokonce dvakrát. Zadarmo dostali druhý gól, který změnil všechno," zlobil se švédský kouč Afričanů.

I hráči samotní cítili křivdu. "Cítíme velké zklamání, zvlášť poté, jakým způsobem Brazilci docílili druhé branky," přidal se do zástupu kritiků útočník Didier Drogba, jehož branka ze 79. minuty jen zmírnila prohru 1:3.

Brazilci ale také francouzského sudího sepsuli. Kouč Dunga prohlásil, že vyloučení Kaká bylo nespravedlivé. Především druhou žlutou kartu dvě minuty před koncem prý dostal neoprávněně.

"Bylo to absolutně nespravedlivé. On byl tím, kdo byl faulován," připomněl Dunga střet Kaká s protihráčem Keitou. Africký záložník zezadu přiběhl k Brazilci, který se mu lehce postavil do cesty. Keita se po nárazu do ramena Kaká chytil za tvář a upadl na zem. "Všichni chceme vidět atraktivní podívanou, ale lidé, kteří řídí zápas, by měli vědět, co je fotbal a co už ne," prohlásil Dunga.

Sám Kaká, který se nechal strhnout divokým závěrem a v rychlém sledu viděl dvě žluté karty, o svém vyloučení nechtěl příliš hovořit. "Myslím, že obrázky mluví za všechno. Všichni si můžou analyzovat to, co se stalo. Už jsem dostal tisíce vzkazů na moji podporu," řekl Kaká, který byl naposledy vyloučen ze hřiště, ještě když hrál před lety v Sao Paulu. Při evropských angažmá v AC Milán a Realu Madrid se mu to prý za sedm let nestalo.

Brazilci si stěžovali i na to, že byli po celý zápas terčem nevybíravých zákroků hráčů z Pobřeží slonoviny. Připomínají třeba zranění záložníka Elana, který po jednom ze střetů musel střídat se silně pohmožděným kotníkem.

"Je těžké hrát atraktivní fotbal, když rozhodčí povolí takové věci. A ještě jsme měli víc žlutých karet než soupeř. Tak co můžeme dělat," podivoval se brazilský lodivod. "Dřív by mi vyhovovalo, kdybych mohl takhle faulovat a vyjít z toho beztrestně," připomněl kapitán mistrů světa z roku 1984 Dunga svoji kariéru, v níž sám proslul tvrdou hrou.

Podle něj však Brazilci vypjatý zápas dokázali psychicky zvládnout, až na Kaká. "Byl to pro nás těžký test a hráči ukázali svoji vyspělost. Byli kopaní od začátku do konce a nesnížili se k odplatě. Nesmí myslet na to, že jsou faulovaní, na nějaké stížnosti. Musí se soustředit jen na fotbal, na to, co umí nejlépe," nabádal Dunga.

Reklama

Související témata: