Hlavní obsah

Sloni vzývají nebesa, aby kapitán Drogba mohl i se zlomenou rukou nastoupit

PRAHA

Všechno se točí kolem hvězdy londýnské Chelsea Didiera Drogby. Nejlepší střelec uplynulého ročníku Premier League a kapitán reprezentace Pobřeží slonoviny si totiž deset dnů před úvodním duelem svého týmu proti Portugalsku zlomil v přípravě proti Japonsku ruku, ve švýcarském Bernu se musel podrobit operaci a i když se už po čtyřech dnech k mužstvu zase připojil, jeho start v Jižní Africe je dál krajně nejistý.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zraněný útočník Pobřeží slonoviny Didier Drogba

Článek

Obejít se bez Drogby, to by se pro „Slony“, jak se na africkém kontinentu reprezentaci Pobřeží slonoviny přezdívá, rovnalo hotovému harakiri. „Je pro nás stejně důležitý, jako Rooney pro Anglii,“ prohlásil švédský trenér Sven-Göran Eriksson, který mužstvo převzal teprve před dvěma měsíci. A ke všemu jako náhradník, protože Drogbovi se nejvíc zamlouval charismatický nizozemský kouč Guus Hiddink, jenž ho vedl v Chelsea a jemuž jako kapitán nabízel angažmá jako prvnímu.

Ze záplavy dalších jmen, jež se v souvislosti s Pobřežím slonoviny skloňovala, vyplul nakonec zkušený matador Eriksson, který v minulosti vedl nejen Benfiku Lisabon, AS Řím či třeba Lazio, ale i reprezentace Anglie a Mexika. Na lavičce nahradil světoběžníka Vahida Halihiodžiče, jemuž se stala osudnou prohra ve čtvrtfinále Afrického poháru počátkem letošního roku. A ani skvostná bilance předchozích 23 zápasů, v nichž jen jednou prohrál, mu nepomohla.

Od nového trenéra chce Pobřeží slonoviny úspěch. A výrazný, protože jen postup ze skupiny smrti, v níž mají „Sloni“ za soupeře Brazílii, Portugalsko a KLDR, nestačí. "Jsme v nejtěžší skupině ze všech. Ke všem týmům máme velký respekt, ale myslím, že i ostatní mají hodně respektu k nám. Máme dobrý tým a hodně dobrých fotbalistů," nechal se slyšet Eriksson, který tajně sní o cestě do semifinále, kde by se mohl jeho nový tým potkat s Anglií, kterou v minulosti rovněž vedl.

S podobnými představami ovšem přijelo mužstvo Pobřeží slonoviny i před čtyřmi lety do Německa, kde ale skončilo hned ve skupině. „Jenže teď už je to jiný tým. Vyzrálejší, zkušenější, takticky disciplinovanější. A jeho hvězdy Drogba, Kalou, Yaya a Kolo Touré vyrostly do nadoblačných výšin. Teď bude záležet na tom, aby se do sestavy vrátil vůdce Drogba a aby všichni hráčů mysleli na úspěch týmu,“ meditoval dvaašedesátiletý švédský trenér  Eriksson, jenž se představí už na třetím světovém šampionátu.

A stejně jako všichni hráči a fanoušci vzývá i on nebesa, aby se Drogba dal do pořádku a na světovém šampionátu mohl nastoupit.

POBŘEŽÍ SLONOVINY
Program ve skupině G: 15. června Portugalsko, 30. června Brazílie, 25. června KLDR.
Účast na MS: 1x (2006)
Největší úspěchy: 1x mistr Afriky
Nejvíc zápasů na MS: osm hráčů po 3
Nejvíc branek na MS: Aruna Dindane 2
Největší opory: Kolo Touré, Yaya Touré, Didier Drogba
Trenér: Sven Göran Eriksson (5. února 1948)
Barva dresů: oranžová a bílá
Web: www.fif-ci.com
Postavení na žebříčku FIFA: 27. místo

Reklama

Související témata: