Hlavní obsah

Utkání Alžírska s Egyptem provázely výtržnosti v Africe i Evropě

MARSEILLE

V jihofrancouzském městě Marseille vypukly v sobotu nepokoje kvůli výsledku utkání africké části kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství světa mezi Egyptem a Alžírskem. Mladí Alžířané, zklamaní z porážky svých krajanů, ničili výlohy a zapalovali lodě v přístavu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Egypta oslavují gól Mohameda Hommose (uprostřed) - ilustrační foto

Článek

Druhé největší francouzské město obývá výrazný počet imigrantů ze severu Afriky, ve městě bylo proto kvůli utkání rozmístěno 500 strážců zákona. Při výtržnostech, po nichž kromě zničených výloh zůstaly dvě potopené lodi a několik spálených odpadkových košů, zatkla policie osm lidí především za házení nebezpečných předmětů.

Utkání severoafrických týmů provázely problémy už od čtvrtka, kdy byli podle alžírských zdrojů po příjezdu do Egypta zraněni čtyři reprezentanti hostů kameny hozenými na autobus. Zápas před 72 000 diváky proto v Káhiře provázela přísná bezpečnostní opatření. Přesto po závěrečném hvizdu došlo ke střetům fanoušků na stadiónu a v ulicích. Po zásahu lahví při nich podle agentury AP přišel o oko týmový lékař domácích.

Alžírsko prohrálo v Káhiře 0:2, druhá branka Egypta padla v páté minutě nastavení druhého poločasu. "Hráli jsme v podmínkách podobných válce, v kterých jsme těžko mohli hrát lépe, ale ve středu v klidnějších podmínkách v Súdánu to napravíme," prohlásil předseda Alžírského fotbalového svazu Mohamed Rawrawa.

Na neutrální půdě v Súdánu se oba týmy střetnou v dodatečném zápasu play-off, protože díky výsledku sobotního utkání mají po závěrečném kole kvalifikace stejně bodů i shodné skóre. Ve stejném souboji se už oba národy utkaly v roce 1989, kdy zvítězili Egypťané a postoupili na MS v Itálii.

Reklama

Související témata: