Hlavní obsah

V Alžírsku zemřelo 14 lidí při oslavách postupu fotbalistů na MS

ALŽÍR/KÁHIRA

Nejméně čtrnáct osob zemřelo při oslavách postupu alžírských fotbalistů na mistrovství světa. Vesměs šlo na různých místech země o nešťastné události, při nichž slavící Alžířané skončili pod koly automobilů nebo nepřežili havárii.

Článek

Více než 250 lidí si přivodilo nejrůznější zranění. Média informují také o 145 případech infarktů, které vyvolaly oslavy středečního vítězství 1:0 nad Egyptem v rozhodujícím utkání na neutrální půdě v Súdánu.

Smutnou dohru měl duel i v Egyptě, kde přes dvě tisícovky rozzlobených domácích příznivců v noci na dnešek okupovalo alžírskou ambasádu a požadovalo vyhoštění velvyslance. Bylo přitom zraněno 24 lidí a 11 policistů.

Zlobě egyptských fanoušků padlo za oběť nejméně 15 automobilů, na ulici shořelo několik alžírských vlajek. Policie, jež se musela bránit útokům kameny a zápalnými lahvemi, použila slzný plyn.

Světová federace FIFA mezitím začala egyptskou stranu vyšetřovat kvůli událostem před posledním kolem africké kvalifikace v Káhiře. Předmětem zájmu fotbalové organizace jsou informace o napadení autobusu alžírské výpravy kameny při cestě z letiště na hotel. Alžířané včetně vládních představitelů se na FIFA obrátili se stížností, že při incidentu byli někteří členové týmu zraněni.

Reklama

Související témata: